11.4 C
Athens
25 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ"Κόκκινο" στους δήμους όλης της χώρας - Δυναμικά αντιδρούν οι δήμαρχοι

“Κόκκινο” στους δήμους όλης της χώρας – Δυναμικά αντιδρούν οι δήμαρχοι

- Advertisement -
- Advertisement -

sygentrosi pedaΣε καζάνι που βράζει έχουν μετατραπεί οι δήμοι της χώρας, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που διαρκώς συσσωρεύονται, προβλήματα που δεν φαίνεται διατεθειμμένη να αντιμετωπίσει με την δέουσα σημασία η κεντρική πολιτεία. Οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται απολύτως αντιμέτωποι με το ορατό ενδεχόμενο του “λουκέτου” ενώ μια μεγαλειώδη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Αττικής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και συμμετείχαν οι Δήμοι της Αττικής, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΠ-ΟΤΑ, σωματεία εργαζομένων σε Δήμους και πολλοί πολίτες της Αττικής. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης ενώ στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.

Λόγω της κινητοποίησης οι Δήμοι της Αττικής παρέμειναν κλειστοί ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Επεισόδια μικρής έντασης απειλήθηκαν πριν την συγκέντρωση, όταν η Αστυνομία εμπόδισε την κίνηση απορριμματοφόρων οχημάτων προς τη συγκέντρωση και προσήγαγε τους οδηγούς τους. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας που κατέληξε στην Διεύθυνση Τροχαίας ζητώντας την απελευθέρωση των οδηγών απορριμματοφόρων, πράγμα που κατ’ αρχήν επετεύχθη με την παρέμβαση των Δημάρχων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όμως αργότερα με επέμβαση της Αστυνομίας στα αμαξοστάσια Δήμων συνελήφθησαν 3 οδηγοί.

Η ΠΕΔ Αττικής καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη σύλληψη των εργαζομένων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των Δήμων και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση τους και την απόσυρση κάθε κατηγορίας εναντίον τους. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

“Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολίτες της Αττικής. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στις νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των Δήμων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο τους και στη διάλυση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους κατοίκους.

Καταγγέλλουμε την αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ για το 2012 τουλάχιστον στο ύψος των 2,7 δις, που είναι και το ελάχιστο για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Δήμων. Διαμαρτυρόμαστε για την ανεπαρκή χρηματοδότηση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που απειλεί να αφήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός Σταθμών βάζοντας τις οικογένειες τους σε περιπέτειες.

Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι ξεκάθαρο: Την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το αναγκαστικό κλείσιμο των υπηρεσιών που προσφέρει θα το πληρώσουν πρώτα και κύρια οι πολίτες, που θα στερηθούν λειτουργίες απόλυτα απαραίτητες για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αυτό δεν επιτρέπεται και δεν πρόκειται να το δεχθούμε.

Ζητάμε:

Την απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Την αποκατάσταση των ΚΑΠ στα προβλεπόμενα από τον Προϋπολογισμό επίπεδα, σύμφωνα με τις συνεχείς δεσμεύσεις κυβερνήσεων και πολιτικών κομμάτων.

Τη διασφάλιση της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών με αποδοχή όλων των παιδιών που υπέβαλαν αίτηση φιλοξενίας, τη διασφάλιση της χρηματοδότησης όλων των κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων.

Όχι νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στους Δήμους. Ρύθμιση των δανείων τους. Καμιά απόλυση ή εφεδρεία στην Αυτοδιοίκηση.

Υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Άμεση αξιοποίηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ για την Αυτοδιοίκηση.

Μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται στους Δήμους. Επίλυση των θεσμικών προβλημάτων που υπονομεύουν το κύρος και τη λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών.

Οι συγκεντρωμένοι εξουσιοδοτούμε την αυριανή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, συνεκτιμώντας και τα αποτελέσματα των επαφών με την πολιτική ηγεσία, να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για τη συνέχεια και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγώνων μας”.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -