11.4 C
Athens
7 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΕλένη Λιάκου:«Στόχος η Φυλή να γίνει σημείο αναφοράς στην Αττική»

Ελένη Λιάκου:«Στόχος η Φυλή να γίνει σημείο αναφοράς στην Αττική»

- Advertisement -
- Advertisement -

Όταν το 2014 ανέλαβα πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής, γνώριζα πως η μεγαλύτερη μάχη που έπρεπε να δώσω, ήταν με την εντύπωση ότι το Τοπικό Συμβούλιο ήταν απλώς ένα διακοσμητικό όργανο, ένα εφεύρημα της πολιτείας για να «χρυσώνει» το χάπι στους εκλεγμένους και τίποτε περισσότερο. Όλα συνηγορούσαν ,άλλωστε, σε αυτήν την κατεύθυνση.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η αντίθετη άποψη του δημάρχου μας Χρήστου Παππού ήταν το εφαλτήριο για να τεθούν τα πράγματα σε διαφορετική βάση. Ήταν εκείνος που διέβλεψε ότι, πίσω από τη «βιτρίνα», τα Κοινοτικά Συμβούλια δεν είχαν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο, ο οποίος ασκούνταν είτε με πρωτοβουλία των οργάνων της κοινότητας, είτε κατόπιν παραπομπής από τα αρμόδια όργανα του δήμου. Υπήρχαν αρμοδιότητες αλλά και δυνατότητες σε διάφορα θέματα, αρκεί τα μέλη τους να είχαν την απαιτούμενη υπομονή να τα διεκδικήσουν και, ασφαλώς, τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. Η τελευταία ήταν, εκ των ων ουκ άνευ, για τη δημοτική κοινότητα Φυλής.

Η αγάπη μου για τον τόπο που μεγάλωσα, δεν ήταν ποτέ για μένα ένα ιδιότυπο κληρονομικό δικαίωμα από τον πατέρα μου Νικόλαο Λιάκο, κοινοτάρχη και δήμαρχο Φυλής, αλλά η βαθιά συνειδητοποίηση της αλήθειας που κουβαλά η ρήση του Ρήγα Φεραίου: «για την πατρίδα όλοι να ‘χωμεν μια καρδιά». Για αυτό και συχνά ζητώ συγνώμη που πιστεύω ότι οι συνήθειες της Φυλής (μου), είναι οι νόμοι του σύμπαντος.

Ήταν, λοιπόν, για μένα αυτονόητο ότι θα προσπαθούσα, στο πλαίσιο των, ήδη, σκιαγραφημένων ορίων, να κάνω το καλύτερο δυνατό. Ξεπερνώντας τις αντοχές, ενίοτε αυτά τα όρια, αλλά ποτέ τη νομιμότητα. 

Η αρχή έγινε με την αδιαπραγμάτευτη απόφαση του δημάρχου Χρήστου Παππού, να ενισχύσει τη θέση των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, μεταβιβάζοντας τους επιπλέον αρμοδιότητες, πάντα μέσα στα όρια της κοινότητας. Πίστευε βαθιά, ότι η ψυχή της λειτουργίας ενός Δήμου είναι τα τοπικά συμβούλια, τα μέλη των οποίων βρίσκονται δίπλα στους συγχωριανούς τους και γνωρίζουν πιθαμή προς πιθαμή την κοινότητα. Παράλληλα, στήριζε κάθε απόφαση που λαμβάναμε, με γνώμονα την ανάπτυξη της πόλης, όπως και κάθε επένδυση σε σύγχρονες υποδομές. Η διάθεσή του να μετατρέψει τη Φυλή σε σημείο αναφοράς δεν είχε σύνορο, κάτι που φάνηκε εκ του αποτελέσματος.

Έτσι, από το 2014 έως το 2019, που ασκούσα χρέη προέδρου στη Δημοτική Ενότητα Φυλής, μεταξύ άλλων:

 • Τοποθετήθηκαν πιεστικά συγκροτήματα νερού (θέση Σχοινέζα, Ζαϊτώ & Προφήτη Ηλία)
 • Καθαρίστηκε, σηματοδοτήθηκε και αναδείχθηκε το μονοπάτι του Προφήτη Ηλία
 • Κατασκευάστηκαν έργα οδοποιίας, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού
 • Ανακατασκευάστηκε το δημαρχείο Φυλής και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κτήριο που φιλοξενεί διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις
 • Κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια
 • Ανακατασκευάστηκε στο σύνολό της η παιδική χαρά στο Λιβάδι και μετατράπηκε σε μια όαση παιχνιδιού για τα παιδιά
 • Λειτούργησε Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)
 • Τέθηκε σε ισχύ ο θεσμός του θερινού κινηματογράφου
 • Επεκτάθηκε η λειτουργία του ΚΕΠ μέχρι το απόγευμα
 • Ξεκίνησε η κατασκευή νέου βρεφονηπιακού σταθμού
 • Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής 
 • Υλοποιήθηκε το τεράστιο έργο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με συνολικές ή σημειακές παρεμβάσεις σε εκκλησίες και μοναστήρια (διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, χώρων στάθμευσης, εξωραϊσμός μονοπατιών και δρόμων που τα συνδέουν, ηλεκτροφωτισμός, σήμανση κλπ.) και στόχο την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Νέα Έργα Δ.Ε Φυλής

Η τοποθέτησή μου ως αντιδήμαρχος Φυλής από τον περασμένο Σεπτέμβριο και, κυρίως, η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου, τόσο οι συνδημότες μου, όσο και ο Δήμαρχός μας Χρήστος Παππούς, με γεμίζει επιπλέον ευθύνη για την επόμενη τετραετία. Χρέος μου είναι να προσπαθήσω και να ανταποκριθώ ακόμα περισσότερο, για τον ίδιο και τους συμπολίτες μου. Κυρίαρχος στόχος εξακολουθεί να είναι το όραμά μου για μια Φυλή που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και τόπος προορισμού. Άλλωστε, αν ο Δήμος μοιάζει με ένα καράβι που ανοίγεται στο πέλαγος, το όραμα δεν είναι άλλο από την πυξίδα του.

Δική μου πυξίδα, λοιπόν, είναι η δημιουργία των αναγκαίων και ικανών συνθηκών που θα επιτρέψουν στη Φυλή να κάνει και άλλα βήματα μπροστά. Να οδηγηθεί στη Νέα Εποχή, με κύρια χαρακτηριστικά την καινοτομία, την ανάπτυξη, την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργία, παρέχοντας ταυτόχρονα αισθήματα κοινωνικής συνοχής, ασφάλειας και προστασίας στους κατοίκους της.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται:

 • Κατασκευή κλειστού Κολυμβητηρίου, κλειστού Γυμναστηρίου & Δημοτικού Σχολείου στη Θέση Κιάφα
 • Έργο κατασκευής ομβρίων υδάτων από την περιοχή του Αγ. Κυπριανού έως την περιοχή του Αγ. Αθανασίου
 • Διανοίξεις δρόμων
 • Πράξεις αναλογισμού για διανοίξεις δρόμων
 • Δημιουργία υπερσύγχρονου πολιτιστικού κέντρου που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις της Δυτικής Αττικής
 • Κατασκευή γηπέδου 5χ5
 • Διαμόρφωση νέων πλατειών σε χώρους που έχει ήδη απαλλοτριώσει και αποζημιώσει ο πρώην Δήμος Φυλής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την πανδημία που ενέσκηψε παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας και συνεχίζει να υπάρχει, πολλά πράγματα «πάγωσαν», άλλα επαναπροσδιορίστηκαν και άλλα μπήκαν στις καλένδες. Δεν υπάρχει, επίσης, αμφιβολία ότι η χώρα θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές της, με βαριές, ίσως, οικονομικές συνέπειες για τους κατοίκους της.

Όλα επανατοποθετούνται στον χώρο και τον χρόνο, αλλά το ποτάμι της ανάπτυξης για τον Δήμο Φυλής δε γυρίζει πίσω. Άλλωστε, αν κάτι δεν έκανε ποτέ ο Χρήστος Παππούς, ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, ήταν να διαχειριστεί οποιουδήποτε είδους «μιζέρια», στερώντας από τον τόπο το απαραίτητο, για να αναπνεύσει, οξυγόνο.

Στόχος του ήταν και παραμένει ένας Δήμος – πρότυπο. Στόχος μας ήταν και παραμένει να έχουμε Δημοτικές Ενότητες – πρότυπο. Πρέπει να δουλέψουμε, λοιπόν, πυρετωδώς για να πετύχουμε αυτόν το στόχο, με τη βαθιά πεποίθηση ότι μπορούμε να το κάνουμε μόνο όλοι μαζί.

Ελένη Λιάκου

Αντιδήμαρχος Φυλής

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -