KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Νίκος Ζενέτος: Πώς ο δήμαρχος που περπατά 20 χλμ. την ημέρα φιλοδοξεί να αλλάξει την ισορροπία της μετακίνησης στο Ίλιον

14/07/2020 10:11
Ανανεώθηκε 14/07/2020 16:42
3 '
φωτό αρχείου
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Μια φιλόδοξη προσπάθεια να αλλάξει την ισορροπία της μετακίνησης και μαζί τη μεγάλη εικόνα της πόλης του έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος. Η πρόκληση είναι μεγάλη, ακόμα μεγαλύτερο το διακύβευμα: να αποτελέσει το Ίλιον μια πόλη – όχημα για δήμους ανά την Ελλάδα που επιθυμούν αλλαγή νοοτροπίας και στροφή στον Άνθρωπο.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Ο σχεδιασμός του Δήμου και προσωπικά του Νίκου Ζενέτου δεν ξεκίνησε όψιμα και ασφαλώς δεν αποτελεί συνάρτηση του “Μεγάλου Περίπατου” της Αθήνας. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως, χρόνια τώρα και με κάθε ευκαιρία, αναφέρεται στην ανάγκη να κυριαρχήσουν στο Ίλιον η λογική της “γειτονιάς” και ο ανθρώπινος χαρακτήρας. Στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε με υπομονή και επιμονή να ανατραπούν παγιωμένες νοοτροπίες του παρελθόντος.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ήταν από τους πρώτους δημάρχους που άδραξε σχεδόν ακαριαία την ευκαιρία να αξιοποιήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όχι ως μια ακόμα άσκηση επί χάρτου αλλά μια στρατηγική κίνηση που θα δώσει τη δυνατότητα στην πόλη να στραφεί σε πιο καθαρούς και βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο και στους ανθρώπους της να αλλάξουν συμπεριφορές.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Ιλίου, λάτρης των έργων και όχι των λόγων, δίνει πρώτος στο παράδειγμα. Πολύ πριν ο “Μεγάλος Περίπατος” εισβάλλει στη ζωή των Αθηναίων – είτε για να τον μελετήσουν, είτε για να τον διακωμωδήσουν – είχε εισβάλλει στη δική του ζωή, αφού μήνες τώρα το βασικό μέσο μετακίνησής του είναι το… βάδην. Από το σπίτι στο δημαρχείο, από το δημαρχείο στις υποχρεώσεις του ως δήμαρχος ή ως αντιπρόεδρος του ΑΣΔΑ και αντίστροφα, η μέρα του ανοίγει και κλείνει με το αρχαιότερο μεταφορικό μέσο του ανθρώπου: τα πόδια του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι καθημερινά διανύει περισσότερα από 20 χιλιόμετρα, γεγονός που του δίνει, επιπλέον, την ευκαιρία να χαρτογραφεί κάθε εκατοστό της πόλης του.

Τώρα, με τη απλούστευση των διαδικασιών – ελέω κορωνοϊού – για το κλείσιμο δρόμων που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα, τους οποίους απόδωσε σε πεζούς, ποδηλάτες και οικογένειες με παιδιά, έχει την ευκαιρία να μεταφέρει αυτή τη νοοτροπία και στους συνδημότες του ή τουλάχιστον να το προσπαθήσει. Να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα κάνουν το Ίλιον πιο χαρούμενο, πιο υγιές, πιο ανθρώπινο.

Όχι εκ του ασφαλούς, αλλά κάνοντας ο ίδιος το πρώτο βήμα. Με ενθουσιασμό, αφού “τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Πρέπει να γίνουμε, πρώτα εμείς, η αλλαγή που θέλουμε“. Με κίνητρο. Αλλά, κυρίως, με την ελπίδα ότι πέρα και πάνω από όλα, θα γίνουν σύμμαχοι σε αυτό οι πολίτες του Ιλίου – γιατί το όραμα, αν δεν είναι κοινό και δε μοιράζεται, μένει κενό γράμμα.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: