KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΕΛΛΑΔΑ

119 μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ έκλεψε εγκληματικό κύκλωμα – 35 συλλήψεις

20/07/2020 14:13
2 '
8χρονη στο Ίλιον
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Τη δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων – ενταγμένων στο ίδιο εγκληματικό δίκτυο – που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε κλοπές μετασχηματιστών από υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ και στην περαιτέρω παράνομη διοχέτευση του χαλκού που εμπεριέχουν στο εμπόριο αποδόμησε πλήρως η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση την περασμένη Πέμπτη, συνελήφθησαν 35 άτομα, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή άλλων εννέα ατόμων.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που χειρίστηκε την υπόθεση, έχει εξιχνιάσει μέχρι τώρα 119 εξακριβωμένες περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.

Για την καλύτερη οργάνωσή τους, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου είχαν κατανεμηθεί σε τρεις επιμέρους εξειδικευμένες ομάδες και λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους, και συγκεκριμένα στην «επιχειρησιακή ομάδα» που αναλάμβανε το κυρίως έργο των κλοπών, στην «ομάδα υποστήριξης» με αντικείμενο τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και γενικότερα την υποστήριξη της επιχειρησιακής ομάδας και στην «ομάδα τελικού προορισμού» που αναλάμβανε την περαιτέρω διάθεση των κλαπέντων.

Το κόστος κάθε μετασχηματιστή, μαζί με το κόστος εργασίας και αντικατάστασης, ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η αξία των αφαιρεθέντων μετασχηματιστών ξεπερνά τις 450.000 ευρώ, με τη συνολική ζημία για τον ΔΕΔΔΗΕ να εκτιμάται στις 900.000 ευρώ.

Η σύλληψη των μελών του δικτύου έγινε στις 16 Ιουλίου. Τότε  στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκαν από αστυνομικούς δύο επιχειρησιακά οχήματα των δραστών, να κινούνται στην περιοχή των Μεγάρων και του Ασπροπύργου, αντίστοιχα.

Συνολικά διενεργήθηκαν 12 κατ’ οίκον έρευνες, δύο έρευνες σε εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων, δύο έρευνες σε αυτοσχέδιους χώρους συγκέντρωσης – επεξεργασίας μετάλλων.

Επίσης, κατά τις έρευνες αυτές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 οχήματα, δύο καραμπίνες με 24 φυσίγγια, εννέα πηνία χαλκού συνολικού βάρους 686 κιλών με καλώδια χαλκού βάρους 183 κιλών, πλήθος κινητών τηλεφώνων, πλήθος εργαλείων κοπής μετάλλων, 6.877 ευρώ και πλάστιγγα-ζυγαριά.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και στο πλαίσιο της αναπτυχθείσας συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος , αρμόδια κλιμάκια μετέβησαν στους υπό έρευνα χώρους συγκέντρωσης και επεξεργασίας μετάλλων, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, για τις οποίες θα επιβληθούν σχετικά πρόστιμα.

Ορμητήριο των δύο εγκληματικών ομάδων ήταν η Δυτική Αττική.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Παρασκευή ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: