11.4 C
Athens
23 Σεπτεμβρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΕρώτηση για τα οξυμένα προβλήματα των σχολικών μονάδων στις Αχαρνές από βουλευτές...

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα των σχολικών μονάδων στις Αχαρνές από βουλευτές του ΚΚΕ

spot_img
- Advertisement -

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες του Δήμου Αχαρνών Αττικής, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και τα ειδικά μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας εν μέσω πανδημίας κατέθεσαν στους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η Ερώτηση αναλυτικά:

«Το ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια επίμονα επαναφέρει και με τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, του Δήμου Αχαρνών. Μάλιστα, πολλές φορές στο συγκεκριμένο δήμο γίναμε μάρτυρες θλιβερών περιστατικών μέσα στις σχολικές μονάδες, εξαιτίας της πλήρους ανεπάρκειας κρατικής ευθύνης για την επίλυση χρόνιων οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Κάθε φορά που το ΚΚΕ επαναφέρει το ζήτημα ή που οι μαζικοί φορείς τις περιοχής διεκδικούν λύσεις, δυστυχώς γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με την αποποίηση ευθυνών τόσο από πλευράς Κυβερνήσεων, όσο και από πλευράς Δημοτικών Αρχών. Το αποτέλεσμα είναι τα προβλήματα να διαιωνίζονται και δικαιολογημένα να μεγαλώνει η ανησυχία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ακόμα και για την ίδια την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η ανησυχία αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, λόγω του ότι βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι αν όλα αυτά τα χρόνια είχαν εισακουστεί από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ, αλλά και οι φωνές διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, σήμερα με πολύ καλύτερους όρους θα μπορούσαμε να μιλάμε για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία μέσα στις σχολικές μονάδες.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα χαρακτηριστικά προβλήματα των σχολικών μονάδων του Δήμου, που τις περισσότερες φορές αποτελούν εμπόδιο ακόμα και για την εφαρμογή των όποιων μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Αρκετά σχολεία χρησιμοποιούν για τις ανάγκες της στέγασής τους αίθουσες προκάτ, όπως το 18ο Δημοτικό Σχολείο, το 19ο Δημοτικό Σχολείο, το 28o Δημοτικό Σχολείο κ.ά. Υπάρχουν σχολικές μονάδες με πληθώρα μαθητών, που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό, με πρόσθετα τμήματα, που για να λειτουργήσουν έχουν καταργηθεί αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστικής, ειδικοτήτων κ.ά. Κάθε χρόνο υπάρχουν και τραγικά παραδείγματα με τμήματα να λειτουργούν ακόμα και σε ακατάλληλους χώρους, όπως σε υπόγεια, αποθηκευτικούς χώρους ή και σε αίθουσα μέσα σε άλλη αίθουσα.

Η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι καλύτερη ούτε στις υποδομές Προσχολικής Αγωγής του συγκεκριμένου δήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα για τις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής είχαν προβλεφθεί να μεταφερθούν 19 αίθουσες προκάτ για να μπορέσει να υλοποιηθεί, επιβαρύνοντας ή μειώνοντας τον προαύλιο χώρο πολλών Νηπιαγωγείων. Όμως, ακόμα και αυτό το πρόχειρο μέτρο δεν έχει προχωρήσει και σήμερα πολλές οικογένειες αγωνιούν για το πού θα στείλουν τα παιδιά τους, πόσο μακριά από το σπίτι τους θα πάνε και με τι όρους προστασίας από την πανδημία.

Επιπλέον, οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτούν να στελεχωθεί τώρα το σύνολο των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικό προσωπικό και με προσωπικό καθαριότητας. Δυστυχώς, η πείρα που έχουν εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές από προηγούμενες χρονιές, που δεν υπήρχαν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν είναι καλή. Όλες οι Κυβερνήσεις αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής λειτουργίας, έκαναν μόνιμη κατάσταση τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στη στελέχωση ειδικοτήτων, στη στελέχωση ολοήμερων σχολείων, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει και στη στελέχωση τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης. Αλλά και πρόσφατα, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα καταγγέλλονται για προσωπικό καθαριότητας, που υποχρεωνόταν να πηγαίνει σε παραπάνω από ένα σχολείο ή απασχολούνταν μόνο για μία ή δύο ώρες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, “πήγαιναν περίπατο” ακόμα και οι ίδιες οι συστάσεις των ειδικών για την ανάγκη συχνής καθαριότητας των σχολικών μονάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Τέλος, στα σχολεία της συγκεκριμένης περιοχής φοιτούν μαθητές από κοινωνικές ομάδες, που ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και είναι σαφέστατα πιο ευάλωτες στην πανδημία, λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους. Απαιτείται να παρθούν ενισχυμένα μέτρα, ώστε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και προστασίας της υγείας τους από την πανδημία. Αυτό απαιτείται να οργανωθεί, όχι μόνο μέσα στη σχολική μονάδα, αλλά και έξω από αυτή, στον τόπο κατοικίας τους.

Το ΚΚΕ καλεί την Κυβέρνηση, έστω και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, να συντονίσει όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και να προχωρήσει αποφασιστικά στην επίλυση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι όποιοι κανόνες για την προφύλαξη από την πανδημία θα αποτελούν ένα ευχολόγιο, για να μπορεί η Κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης».

Πηγή:https://www.902.gr/

- Advertisement -


spot_img
spot_img

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -