KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Καταγγελία της Ένωσης Γονέων Αχαρνών για την Προσχολική Αγωγή

06/10/2020 12:32
Ανανεώθηκε 06/10/2020 12:33
4 '
Ένωση Γονέων Αχαρνών
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Σε καταγγελία για την εφαρμογή της Προσχολικής Εκπαίδευσης στον Δήμο Αχαρνών προέβη η Ένωση Γονέων, στέλνοντάς την σε όλους τους καθ΄ύλην αρμόδιους φορείς.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Ακολουθεί η καταγγελία:

“Με τον όρο Προσχολική Αγωγή (https://el.wikipedia.org/wiki/Προσχολική_Αγωγή) περιγράφεται η γνωσιακή και κοινωνική εκπαίδευση που δίνεται στον άνθρωπο πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση, την ηλικία δηλαδή των 5-6 ετών στις περισσότερες χώρες, και μπορεί να ξεκινά ήδη από την ηλικία των δυο ετών. Ωστόσο στην Ελλάδα η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή ξεκινά από την ηλικία των 4 ετών μετά τον νέο νόμο Γαβρόγλου, Ν.4521/18 αρθρ. 33 παρ.4, όπου έχουν ενταχθεί ήδη 298 από τους 325 δήμους της χώρας.

Άραγε πόσοι, από τους ενταγμένους στο πρόγραμμα εφαρμογής της, Δήμοι κατάφεραν να την εφαρμόσουν όπως προβλέπεται? Σύμφωνα με τη σύγχρονη θεωρία της Παιδαγωγικής, κατά την οποία τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού έχουν ζωτική σημασία για τη σωματική, διανοητική και κοινωνική του ανάπτυξη και γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί σημασία στην καλλιέργεια των αισθήσεων του παιδιού και στην απόκτηση εμπειριών που ενθαρρύνουν την εντύπωση, την έκφραση και την επικοινωνία.

Σε αυτές τις βάσεις δημιουργίας, η Προσχολική Αγωγή είναι η διαδικασία του προσανατολισμού του παιδιού σε ορισμένες αξίες, στάσεις,  δεξιότητες και γνώσεις με σκοπό την κοινωνικοποίησή του.

Η φοίτηση του παιδιού στα προσχολικά ιδρύματα προπαρασκευάζει επίσης τη φυσική μετάβασή του από την οικογενειακή ζωή στο σχολικό περιβάλλον, ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να διαγνωστούν εγκαίρως ενδεχόμενες πνευματικές ή σωματικές διαταραχές στην εξέλιξή του, που βελτιώνονται ή και θεραπεύονται πιο εύκολα, όταν γίνεται η διάγνωση τους νωρίς (https://el.wikipedia.org/wiki/Προσχολική_Αγωγή).

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ΔΥΣΤΥΧΩΣ επιβεβαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο.

Η εφαρμογή του ΑΓΑΘΟΥ της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο μας τινάζεται στον αέρα, παρόλο που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι «είμαστε στο και πέντε», καθώς οι υποτυπώδεις δομές δεν είναι ΑΚΟΜΗ έτοιμες.

Η ΚΤ.ΥΠ. δεν έχει καν τελειώσει με την τοποθέτηση των 19 προβλεπόμενων αιθουσών προκάτ σε υφιστάμενες νηπιακές δομές, ενώ τα ΠΕΡΙΒΟΗΤΑ παραρτήματα των 22ου & 25ου Νηπιαγωγείων, στον Προφήτη Ηλία, τα οποία προβλέπεται να στεγάσουν περί τα 100 προνήπια & νήπια που “ξενιτεύονται” από τα Νηπιαγωγεία στα οποία ανήκουν λόγω υπεράριθμων εγγραφών,  είναι σε άθλια κατάσταση.

Παιδάκια…. ΜΩΡΑ 4 ετών, βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της αδιαφορίας, της ανικανότητας και της Κρατικής αναλγησίας που τους στερεί το πολύτιμο αγαθό της Παιδαγωγικής.

Γονείς, εγκλωβισμένοι στην αναζήτηση ευθυνών, ζητάνε απαντήσεις μάταια για :

  • Τις ανύπαρκτες αίθουσες
  • Την μη ασφαλή μετακίνηση των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς
  • Την ανυπαρξία των υπευθύνων

Ποιος λοιπόν θα πάρει την ευθύνη να δώσει απαντήσεις?

Θα υπάρξει, έστω μια φορά, απόδοση ευθυνών?

Οι πληροφορίες που λαμβάνουν από “αρμόδια χείλη” συγκεχυμένες και αόριστες …!!!

“Οι αίθουσες δεν θα είναι έτοιμες ” … “Πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι τον Νοέμβριο”

Στην ερώτηση ποιος θα μας απαντήσει υπεύθυνα, αρχίζει ο γύρος της αποποίησης ευθυνών

“Δεν φταίμε εμείς φταίει η Περιφέρειᔨ… “Η Περιφέρεια δεν είναι υπεύθυνη”… “Δεν φταίει ο Δήμος φταίει η ΚΤΥΠ” …” Δεν φταίει η ΚΤΥΠ φταίει ο Δήμος ” … “Μα τι λέτε για όλα φταίει η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης”.

Η αγανάκτηση κτυπάει κόκκινο. Το ποτήρι ξεχειλίζει !

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ

Το αγκυλωμένο σύστημά σας, που υποχρεώνει τα παιδιά μας να μένουν εκτός Εκπαίδευσης, εκτός Νηπιαγωγείων, την ώρα που τα εκατομμύρια προσπερνούν τις εκρηκτικές ανάγκες της Παιδείας  και δεκάδες οικόπεδα και κτίρια μένουν αδιάθετα και ανεκμετάλλευτα.

Τα παιχνίδια σας εις βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων, της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, να δώσετε λύση στα προβλήματα ΤΩΡΑ, ο καθένας στον τομέα που του αναλογεί.

Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, δεν χρειάζεται να σας το υποδείξουμε.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις είναι για όλους, όχι μόνο για τους πολίτες, όχι μόνο για τους δημότες.

Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας αναμένουμε τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Για το Δ.Σ.

Ελένη ΜότσιαΚυριακή Ασλανίδη
ΠρόεδροςΓεν. Γραμματέας
MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: