Τα τύμπανα του (πολιτικού) πολέμου ηχούν, για μια ακόμα φορά, πάνω από το πάρκο Τρίτση, με αφορμή την αδυναμία εξεύρεσης λύσης σε ζητήματα «αγκάθια» μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου και του Δήμου Ιλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου εξέδωσε ψήφισμα έντονης διαμαρτυρίας και αγανάκτησης, ενώ όλα δείχνουν ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποχώρησή του από το Δ.Σ του Φορέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της παραμονής του στο Δ.Σ του Φορέα έκρουσε ο Δήμος Ιλίου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη διαχρονική απαξίωση του πάρκου και του Δήμου και καλώντας Περιφέρεια, ως εποπτεύουσα του Φορέα Διαχείρισης και Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου, «να επανεξετάσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την αρνητική τους θέση απέναντι στην τεκμηριωμένη πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ιλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Δήμος θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την απόφασή του για τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης».
Αφορμή για την αντιπαράθεση είναι η πρόσφατη, λειψή απόφαση του Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης – ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση – να παραχωρήσει μεν τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ορίων του Πάρκου στον Δήμο Ιλίου (όπου και ανήκουν δηλαδή) αλλά να παραπέμψει στις καλένδες την εκκρεμότητα με τους υπόλοιπους χώρους (στάθμευσης, πράσινο σημείο, αμαξοστάσιο κλπ.), οι οποίοι επίσης χρησιμοποιούνται και συντηρούνται επί δεκαετίες από τον Δήμο. Αυτό σημαίνει ότι αφενός δε θα μπορέσει να πάρει και πάλι τις απαραίτητες, για τη λειτουργία και συντήρησή του, αδειοδοτήσεις, αφετέρου ότι, πρακτικά, είναι η ίδια απόφαση που είχε παρθεί επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ και είχε αναγκάσει τον δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο να βγει στα χαρακώματα.
Εξοργισμένος ο κ. Ζενέτος συγκάλεσε αμέσως έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου, σε τόνο έντονο και ευθύ, κήρυξε πόλεμο κατά της απόφασης, ζήτησε αναστολή της συμμετοχής στον Φορέα και ενημέρωση όλων των κατοίκων του Ιλίου, κατήγγειλε την «υπόγεια» στάση του Δήμου Αγίων Αναργύρων και έστειλε τελεσίγραφα προς κάθε κατεύθυνση. Αρνήθηκε, ωστόσο, να μπει στην πολιτικάντικη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» και να σταματήσει τις διαδικασίες για υδροδότηση του Πάρκου από το πηγάδι Πρέση. «Δε με ενδιαφέρει να ασκήσουμε πίεση με αυτόν τον τρόπο, το αντίθετο μόνο έτσι θα δοθεί λύση για να πρασινίσει το πάρκο» τόνισε κατηγορηματικά.
Αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση το Ασυμβίβαστο Ίλιον), οι οποίες επιτέθηκαν συλλήβδην κατά του Γιώργου Πατούλη και ζήτησαν άμεση κινητοποίηση των πολιτών του Ιλίου, έδειξαν όμως να μην υιοθετούν το συμφέρον αυτών των πολιτών.
Νίκος Ζενέτος, δήμαρχος Ιλίου
«Στο παρελθόν κάθε φορά που χρειαζόταν να αδειοδοτηθούμε, υπήρχαν προβλήματα. Οι εγκαταστάσεις μπορεί να λειτουργούν, αλλά χρειαζόμασταν και την τυπική παραχώρηση, όπως και τους χώρους που βρίσκονται τα πάρκινγκ για να μπορέσουμε να πάρουμε άδεια. Έλαβα πολλές φορές τη διαβεβαίωση από τον περιφερειάρχη Αττικής ότι θα επιλυθεί το ζήτημα, καθώς το αθλητικό ισοζύγιο του Δήμου βρίσκεται εκεί και δε μπορεί να μειωθεί. Δεν περίμενα να τεθεί θέμα διαχωρισμού των θεμάτων που υπήρχαν στην τεκμηριωμένη πρότασή μας, ούτε συμφώνησα, σε καμία περίπτωση, να χωριστεί αυτή η πρόταση στα δυο. Το αίτημά μας είναι ενιαίο και αδιαίρετο και είτε παραχωρείται το σύνολο των εγκαταστάσεων, είτε όχι. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν παρωδία, όπου κάποιοι άνθρωποι λειτουργούσαν ως υποβολείς.
Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι ένας άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, με τόσο μακρά θητεία και άριστη προσωπική σχέση μαζί μου, όπως ο Γιώργος Πατούλης, θα εφάρμοζε τέτοια πολιτική απέναντι σε έναν Δήμο σαν τον δικό μας. Εκφράζω, επίσης, τη λύπη μου για τη στάση των Αγίων Αναργύρων, καθώς αποδείχθηκε η αιτία της δυσμενούς εξέλιξης. Οι Άγιοι Ανάργυροι δεν έχουν κανένα όριο με το πάρκο, συνορεύουν μόνο με την… άσφαλτο. Η μόνη σχέση είναι πως πρόκειται για ένα διαδημοτικό πάρκο.
Πέρα από τη διαφωνία με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις που θέσαμε πριν ορίσουμε εκπρόσωπό μας στο Δ.Σ του Φορέα. Καμία από αυτές δεν έχει τηρηθεί. Ακόμα και το προσωπικό που προσλαμβάνουν είναι επιστημονικό και όχι επιχειρησιακοί υπάλληλοι, απαραίτητοι για τη λειτουργία του πάρκου. Για παράδειγμα, προσλαμβάνουν ομάδα μηχανικών που θα κοστίσει 90.000 ευρώ για να κάνει τα τεχνικά δελτία, όταν μπορούν να γίνουν με πολύ λιγότερα».
Δημήτρης Κουκουβίνος, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου
«Βασική αρχή είναι πως το πάρκο πρέπει πρώτα να είναι τοπικό, μετά υπερτοπικό και όχι διαδημοτικό. Το πάρκο βρίσκεται και θα βρίσκεται στο Ίλιον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ιστό και την ιστορία του, έχει δημόσιο χαρακτήρα. Συνδέεται με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το αμαξοστάσιο, το πράσινο σημείο. Από την άλλη, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κάνουν χρήση οι όμοροι Δήμοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ιλίου. Δε φτάνει που τους είχαμε πάρει στην πλάτη μας τόσα χρόνια, πρέπει να συνδιοικούμε τώρα; Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Ο σημερινός Περιφερειάρχης θεωρεί το πάρκο τρόπαιο. Ο Α΄ και ο Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης είναι ίσοι για τους πολίτες, η Περιφέρεια δεν επιβάλλει στους Δήμους τι θα κάνουν. Θα πούμε σήμερα, ότι είναι ανεπιθύμητοι οι υπουργοί και ο περιφερειάρχης της ΝΔ στο Ίλιον; Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τις κομματικές αγκυλώσεις για το Πάρκο, αυτό θα αφήσουμε στα παιδιά μας».
Αντώνης Κακούρης, Δημοτική Ισοπολιτεία
«Η συνεδρίαση – παρωδία, όπως την ανέφερε ο Δήμαρχος, έχει ονοματεπώνυμο: Γιώργος Πατούλης. Πλανηθήκαμε πλάνη οικτράν ότι ο Περιφερειάρχης θα μας τα δώσει όλα. Έπρεπε να είχαμε θέσει ως όρο την επιστροφή των αθλητικών χώρων για να δώσουμε το νερό από το πηγάδι Πρέση. Ο Δήμαρχος εξαπατήθηκε από τον Περιφερειάρχη. Τι δουλειά είχαμε εδώ και 35 χρόνια να συνδιοικούμε με τους όμορους Δήμους; Αυτές ήταν πολιτικές συμμαχίες τότε, που εισπράττουμε τώρα τα αποτελέσματά τους. Θεωρώ λάθος την αποχώρηση από το συμβούλιο, να σταματήσουμε το έργο της υδροδότησης του πάρκου».
Κώστας Κάβουρας, Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον
«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμος Ιλίου αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπο επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα είχε θέσει την παράλογη απαίτηση να αναλάβει το Ίλιον τη διαχείριση του πάρκου, να του αποδοθεί. Ενάμιση χρόνο πριν, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν χάνατε προεκλογική συγκέντρωση του κ. Πατούλη στα Δυτικά. Υπηρετείτε το ίδιο σχέδιο με εκείνον, της ιδιωτικοποίησης. Είστε αναντίστοιχος δήμαρχος. Δε συμφωνούμε να αποχωρήσουμε, γιατί η απόφαση ωφελεί αυτούς που εποφθαλμιούν το Πάρκο».
Νίκος Σταματόπουλος, Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου
«Οι αθλητικές εγκαταστάσεις αξιοποιούνται ως προπέτασμα καπνού από τη διοίκηση προκειμένου να ανοίξουν, δια της πλαγίας οδού, άλλα ζητήματα, ιδιοκτησιακά. Το σύνολο των αθλητικών χώρων να ανατεθούν για τις ανάγκες του λαού, χωρίς επιμέρους οριοθετήσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν ιδιοκτησιακές διαφορές με γειτονικούς Δήμους, μπορούν να λειτουργούν κανονικά για τα συμφέροντα του λαού».
Γιώργος Χρόνης, Ασυμβίβαστο Ίλιον
«Σας είχαμε επισημάνει πριν ένα χρόνο όσα σήμερα λέτε. Νομίζατε ότι θα ξεκινούσε μια νέα εποχή, ήσασταν καθησυχαστικοί, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, να κάνουμε διάλογο. Το πάρκο απαξιώνεται για να μπουν ιδιώτες, χρειάζονται κινητοποιήσεις».
Δημήτρης Γεωργίου, Αριστερή Κίνηση Ιλίου
«Το πάρκο Τρίτση να λειτουργεί ενιαίο προς όφελος των πολιτών. Δε μας ενδιαφέρει που θα ανήκει, αλλά να χρησιμοποιείται δωρεάν από τον λαό. Ο Πατούλης θέλει να δώσει το πάρκο στους ιδιώτες».