11.4 C
Athens
4 Φεβρουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΑνάσα προοπτικής για τις Αχαρνές το σχέδιο Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου και...

Ανάσα προοπτικής για τις Αχαρνές το σχέδιο Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου και ανάπλασης του ιστορικού κέντρου

- Advertisement -

Την αναγκαία προοπτική για αλλαγή και ανάπτυξη του δήμου Αχαρνών παρέχει το σχέδιο δράσης και το Master Plan για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και την ολιστική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου μετά και την έγκρισή του από το Δ.Σ. του Δήμου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αντικείμενο του σχεδίου Ανάδειξης του Αρχαίου αποτελεί η καταγραφή και ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης του συνόλου της περιοχής ανάπλασης και στη συνέχεια η διαμόρφωση πρότασης ενός πολεοδομικού σχεδίου παρεμβάσεων – αναπλάσεων.

Σημαντική ανάσα στην περιοχή θα δώσει και η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις επιδιώκεται η επίτευξη μιας θεαματικής αναβάθμισης των συνθηκών ζωής των κατοίκων μέσω της ρύθμισης τα κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, της εξασφάλισης οριοθετημένων χώρων στάθμευσης, της δυνατότητας ένταξης ποδηλατοδρόμων και της βιοκλιματικής βελτίωσης των παραγόντων θερμικής άνεσης της περιοχής.

Κάνουμε μια αρχή για ένα μεγάλο έργο που θα είναι αντάξιο της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι Αχαρνές δεν πρέπει ακόμη να αποτελούν την πίσω πλευρά της Αττικής» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Έργων & Πολεοδομίας του Δήμου Νικόλαος Δαμάσκος.

Η περιοχή περιλαμβάνει τρεις διακριτές πολεοδομικές ενότητες: Δυτικά της οδού Αρχαίου Θεάτρου εκτείνεται η περιοχή προς το Κεντρικό Μενίδι. Στο κέντρο η περιοχή του Αγ. Βλασίου, όπου εντοπίζεται και ο αρχικός οικισμός της περιοχής με οργανική πολεοδομική ανάπτυξη και προς ανατολάς, η περιοχή κατοικίας, με κύριο χαρακτηριστικό της την οργάνωση επί πολεοδομικού σχεδίου.

Εστιάζοντας στο φυσικό αντικείμενο του έργου η Α΄ Φάση του περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις, διαμορφώσεις, αναπλάσεις, φωτισμό ανάδειξης ελευθέρων χώρων και φυτεύσεις  και συγκεκριμένα:

Ανακατασκευή πλατειών & Πεζοδρόμηση οδών :

•   Ανακατασκευή των πλατειών : Αγίου Βλασίου, Αγίου Νικολάου, Αγίας Παρασκευής και των περιμετρικών δρόμων που τις συνδέουν

  •  Πεζοδρόμηση των οδών:
  • Αρχαίου Θεάτρου (από Λιοσίων μέχρι Εθνικής Αντιστάσεως)
  • και των οδών Πλάτους 5 μ: Πινδάρου (τμήμα), Θουκιδίδου, Καποδιστρίου, Θεοφράστου (τμήμα)

Οι πλατείες & οι πεζόδρομοι αποτελούν χώρους κίνησης, συγκέντρωσης, αναψυχής, κοινωνικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Για αυτούς τους λόγους οφείλουν να είναι άρτια συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο αστικό ιστό, όπου αυτό είναι δυνατόν, και να αποτελούν οργανικές ενότητες του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Παράλληλα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολεοδομική ταυτότητα του Δήμου με την δημιουργία πόλων έλξης και σημείων αναφοράς σε περιοχές ουδέτερης πολεοδομικής προσωπικότητας. Ετσι λειτουργούν πλέον υποσυνείδητα στους κατοίκους ως τοπόσημα με συγκεκριμένη αισθητική και πρακτική αξία για όλο το αστικό συγκρότημα του Δήμου.

Βασικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων σύμφωνα με το masterplan:

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Μέσα από την μελέτη του παρόντος Master Plan επιδιώκεται η αναβίωση της σχέσεως πολίτη και υπαίθριου – κοινοχρήστου χώρου.

Οι διαμορφούμενοι πεζόδρομοι με τις υφιστάμενες πλατείες και με τις λύσεις που προτείνονται, φέρνουν και πάλι τον κάτοικο κοντά στο υπαίθριο αστικό περιβάλλον της κατοικίας του. Ο δρόμος παύει να αποτελεί εχθρική περιοχή καταλαμβανόμενη από τα διερχόμενα και σταθμευμένα οχήματα και μεταμορφώνεται σε χώρο περιπάτου, εκτόνωσης καθώς και περιβαλλοντικής και αισθητικής αναβάθμισης της υπαίθριας ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Πρέπει να τονιστεί ότι ως ευρύτερο θέμα η κυκλοφορία των πεζών είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από έναν μεμονωμένο πεζόδρομο. Ενας πεζόδρομος έχει τοπική εμβέλεια, είναι μία “αυλή” στην πόλη, που επιτρέπει μία αξιοπρεπή παρουσία των πεζών. Το σύστημα όμως πολλών πεζοδρόμων δημιουργεί δίκτυο σύνδεσης σε ενιαίο λειτουργικά χώρο. Επομένως είναι σημαντικό οι πεζόδρομοι να αποτελούν δίκτυα, να μην διακόπτονται συστηματικά και όταν αυτό συμβαίνει, τουλάχιστον να υπάρχει υλοποιημένη η οπτική συνέχεια τους και η λειτουργική και αισθητική συγγένεια τους.

Σε όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις πεζοδρομήσεων προβλέπονται όλες οι απαιτούμενες για την σωστή λειτουργία τους εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί, για την ασφαλή μετακίνηση πεζών και οχημάτων και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής χρηστών και περιοίκων.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Η Αρχιτεκτονική πρόταση ανάπλασης των πλατειών & των πεζοδρόμων επιτυγχάνει ένα ενιαίο λειτουργικό και αισθητικό σύνολο.

Οι επί μέρους κατασκευές και γενικά το έργο στο σύνολο του πρέπει να εξασφαλίζει την άψογη λειτουργία του χωρίς την δημιουργία προβλημάτων στις παρακείμενες ιδιοκτησίες και στους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης. Κατά την σύνταξη της μελέτης ελήφθη ιδιαιτέρως υπ όψιν η υπάρχουσα κατάσταση των οδών και πλατειών, όπως είναι σήμερα.

Αρχές και προδιαγραφές που διέπουν την λογική της παρεμβάσεως:

1.         Ενιαίος λειτουργικός και αισθητικός σχεδιασμός των πεζοδρόμων

2.         Περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής

3.         Λειτουργική ένταξη δικτύου πεζοδρόμων μέσα στο ευρύτερο οδικό δίκτυο

4.         Ουσιαστική αναβάθμιση ποιότητας ζωής χρηστών και περιοίκων

5.         Ασφάλεια μετακινήσεων πεζών και οχημάτων

6.         Αποτροπή δημιουργίας προβλημάτων διέλευσης και στάθμευσης οχημάτων

7.         Εξασφάλιση πρόσβασης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (ασθενοφόρο, πυροσβεστική, ανεφοδιασμός κτιρίων, κλπ)

Παράλληλα απαιτούνται όλες οι κατασκευές, οι οποίες εξασφαλίζουν:

α.    την ποιοτική δαπεδόστρωση,

β.    την δημιουργία ποικίλων καθιστικών,

γ.    την δημιουργία ποικίλων χώρων φύτευσης με διάφορα    είδη φυτών,

δ.    την οργάνωση υψηλής ποιότητας ηλεκτροφωτισμού,

ε.     την εξασφάλιση ορθής απορροής ομβρίων,

ζ.     την άνετη κίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες,

η.    την εξασφάλιση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων,

θ.    την καθαριότητα,

Πρέπει να τονιστεί ότι στις διαμορφώσεις των πεζοδρομίων, επειδή τα διατιθέμενα πλάτη είναι σχετικά μικρά, δεν συνιστάται από αισθητικής απόψεως η σχεδιαστική υπερφόρτωση τους με πολλά και ποικίλα στοιχεία δαπέδου και πλακόστρωσης. Η πρόταση βασίζεται στην επιλογή ενιαίου και καλαίσθητου υλικού δαπέδου (κυβόλιθοι), με σημειακά διακοσμητικά στοιχεία, περιμετρικά διακοσμητικά φιλέττα και παρτέρια με φύτευση.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Η κυκλοφοριακή καταγραφή του οδικού δικτύου του τμήματος της Α! Φάσης Ανάπλασης παρουσιάζεται με κριτήριο καταγραφής την κυκλοφορία αυτοκινήτων. Καταγράφονται οι οδοί μονής κατεύθυνσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων, διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορίας, όπως και οι οδοί διπλών λωρίδων σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. H προβλεπόμενη επέμβαση ανάπλασης δεν ανατρέπει την υπάρχουσα κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής. Η κυκλοφορία διατηρείται ως έχει, με εξαίρεση τις πεζοδρομήσεις που προτείνονται στις οδούς Αρχαίου Θεάτρου (από Λιοσίων μέχρι Εθνικής Αντιστάσεως) και των οδών Πλάτους 5 μ:   Πινδάρου (τμήμα),  Θουκιδίδου, Καποδιστρίου, Θεοφράστου (τμήμα).

Η πεζοδρόμηση της οδού Αρχαίου Θεάτρου σε συνδυασμό με την ανάπλαση των γύρω πλατειών αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της όλης ανάπλασης σε συνδυασμό με την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου.

Η κυκλοφοριακή επίπτωση της ανωτέρω πεζοδρόμησης επικεντρώνεται στην λεωφορειακή εξυπηρέτηση, η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί με εκτροπή των σχετικών λεωφορειακών γραμμών περιφερειακά, στις οδούς Εθν. Αντιστάσεως, Μ, Βαμβακάρη κλπ.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -