Σε βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή μέσα στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο οφείλεται, όπως εκτιμούν η ΕΛΑΣ και η Πυροσβεστική, η έκρηξη και συνακόλουθα η πυρκαγιά, που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι δεκάδες περιοχές στην Αττική αλλά και την Πελοπόννησο.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, με τη συνδρομή 25 πυροσβεστών με 10 οχήματα, 2 ειδικών πυροσβεστικών οχημάτων κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεων της 1ης ΕΜΑΚ. Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής, όταν ξαφνικά πολλές περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου έμειναν χωρίς ρεύμα. Αμέσως σήμανε συναγερμός, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε πάρει φωτιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.
Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, μεικτό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και του ΠΣ, μετέβη στην πυρκαγιά για τη διερεύνηση των αιτιών. Επιπλέον, κλιμάκιο του Δημόκριτου μετέβη άμεσα στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει την τοξικότητα του νέφους, ενώ λόγω της έκρηξης σήμανε συναγερμός και στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.