KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΑΧΑΡΝΕΣ

Η μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος Τατοΐου παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών

18/03/2021 15:46
2 '
τατοι
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Ενεργότερο ρόλο στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου διεκδικεί ο δήμος Αχαρνών, ο οποίος θα επηρεαστεί άμεσα, οικονομικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά από την ανάπτυξη υποδομών και δραστηριοτήτων στο άλλοτε εγκαταλελειμμένο κτήμα.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Υπό αυτό το πρίσμα αποφασίστηκε να παρουσιαστεί, στο πρόσφατο Δ.Σ, η κρατική μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ώστε δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της πόλης να πληροφορηθούν τις αποφάσεις για την αξιοποίηση ενός σημαντικού πολιτιστικού και οικολογικού “πνεύμονα” για τον Δ. Αχαρνών.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα και γι΄αυτό ο δήμος Αχαρνών σκοπεύει, όπως τονίζει και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Νίκος Δαμάσκος, να δώσει το “παρών” σε όλες τις φάσεις ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αρθρώνει άποψη για ένα θέμα που πρόκειται να τον επηρεάσει άμεσα.

Η αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου θα συμβάλλει στην εναρμόνιση της προστασίας της φύσης και στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με τη δημιουργία δικτύων και διαδρομών που συνδυάζονται με το δίκτυο χώρων πρασίνου. Επίσης, μέσω της αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος για την εγκατάσταση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων πολιτιστικής οικονομίας θα ενισχυθούν οι πολιτιστικοί θεσμοί και οι πολιτιστικές υποδομές.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας, η ανάπτυξη του κτήματος πρέπει να ακολουθεί δύο βασικές αρχές:

  • Σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την κοινωνία, που σημαίνει διάσωση των κτιρίων, ανάδειξη όλων των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του κτήματος, προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος, ισορροπία μεταξύ Πάρνηθας και Κτήματος, προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για όλους.
  • Δεύτερη αρχή είναι η οικονομική βιωσιμότητα. Δηλαδή, ισχυρός χαρακτήρας, ταυτότητα και συνοχή δραστηριοτήτων με στόχο τη δημιουργία μοναδικών σημείων αναφοράς που θα λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης για επισκέπτες, αξιοποίηση του κτήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση, δυνατότητα εξασφάλισης πιθανών επιδοτήσεων και δωρεών για τη χρηματοδότηση κ.ά.

Μπορείτε να δείτε τη μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος του Τατοΐου στον παρακάτω σύνδεσμο.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: