11.4 C
Athens
28 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΖΩΗVegan Steps: Το πιο ενδιαφέρον site για τον βιγκανισμό

Vegan Steps: Το πιο ενδιαφέρον site για τον βιγκανισμό

- Advertisement -
- Advertisement -

- Advertisement -
- Advertisement -

Το Vegan Steps γεννήθηκε από την ανάγκη δύο νέων παιδιών να βοηθήσουν άτομα που έχουν αποβάλει τα ζωικά προϊόντα από την ζωή τους, να βρουν με ευκολία αυτό που αναζητούν. Οι δημιουργοί μίλησαν στο doxthi.gr για το όραμά τους ν΄αλλάξουν οι άνθρωποι διατροφικές συνήθειες δίχως να στερηθούν θρεπτικών ουσιών στη διατροφή τους.

Με ποιο σκεπτικό και όραμα ξεκινήσατε τη δημιουργία του site Vegansteps.gr?

Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι προέκυψε. Προέκυψε όταν παρατηρήσαμε δύο γεγονότα.  Πρώτον, παρατηρήσαμε πως πολλά άτομα δεν γνωρίζουn τις συνέπειες  των καθημερινών επιλογών τους. Ασυνείδητες επιλογές που βλάπτουν όχι μόνο την υγεία μας και το περιβάλλον όπου ζούμε, αλλά κυριολεκτικά σκοτώνουν ετησίως τρισεκατομμύρια ζώα.

Ταυτόχρονα, παρατηρήσαμε πως τα άτομα που θέλουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα ζώα σαν αντικείμενα, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ελληνικό υλικό που μπορεί να τους βοηθήσει να αλλάξουν συνήθειες χρόνων.

Το vegansteps.gr δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο. Για να υπάρξουν ελεύθερα και εύκολα προσβάσιμα, όλα τα στοιχεία και όλες οι πληροφορίες πάνω στο θέμα της χρήσης ζώων.

Τι σημαίνει βίγκαν? Πως επηρεάζεται η καθημερινότητα των ατόμων από την στιγμή που αποφασίζουν να γίνουν βίγκαν?

Ο βιγκανισμός είναι η ιδέα ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα προς χρήση, πως δεν θα έπρεπε να τα εκμεταλλευόμαστε και να ασκούμε εξουσία πάνω στα σώματα τους.

Τα άτομα που είναι βίγκαν δεν στηρίζουν την άσκοπη εκμετάλλευση των ζώων και δεν δίνουν τα χρήματα τους σε εταιρίες που δολοφονούν αθώα ζώα. Δεν φοράνε γούνες, δερμάτινα, δεν χρησιμοποιούν καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, δεν τρώνε κρέας, ούτε ζώων στεριάς αλλά ούτε και ψάρια. Επίσης δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Πρακτικά, δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητα ενός ατόμου όταν γίνει βίγκαν, αφού χωρίς να σπαταλήσει χρόνο, απλά πηγαίνοντας στο σουπερμάρκετ, βρίσκει κανείς πεντανόστιμα αλλά και θρεπτικά τρόφιμα. Υπάρχουν προϊόντα με γεύσεις για όλα τα γούστα, είτε σε έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα, είτε μαγειρεύοντας την συνταγή που θέλουν στο σπίτι, με απλά υλικά, ακολουθώντας συνταγές από το ίντερνετ όπως αυτές που υπάρχουν στο vegansteps.gr .

Μπορεί να επιτευχθεί με ευκολία οποιαδήποτε γεύση, γεύση ίδια με κρέας, με γιαούρτι, παραδοσιακές συνταγές μου αγαπάμε, και όλα αυτά με απλά υλικά, χωρίς καθόλου ζωικά προϊόντα.

Ευτυχώς μάλιστα πολύ οικονομικά, πολλές φορές και πιο οικονομικά από την ζωική εκδοχή της κάθε συνταγής, αφού οι φυτικές τροφές είναι συνήθως οι φθηνότερες στα σουπερμάρκετ (όσπρια, δημητριακά, λαχανικά).

Μια αλλαγή που θα μπορούσαμε να πούμε ότι βλέπουν στην ζωή τους τα άτομα που γίνονται βίγκαν, είναι ότι βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η υγεία τους. Αυτό συμβαίνει επειδή αν ακολουθείς μια φυτική διατροφή βασισμένη σε ακατέργαστες τροφές, καλύπτεις όλες σου τις διατροφικές ανάγκες, και μειώνεις τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες κλπ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η μεγαλύτερη ένωση διατροφολόγων στον πλανήτη (Academy of Nutrition and Dietetics).

Τι μπορεί να βρει κάποιος στο site σας? Τι καινούριο παρουσιάζετε?

Στο vegansteps.gr υπάρχουν ιδέες και λύσεις για κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει από την εκμετάλλευση των ζώων.

Στην στήλη ΥΓΕΙΑ υπάρχουν άρθρα με επιστημονικές πηγές για να λυθεί η κάθε απορία σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και την διατροφή.

Στην στήλη ΣΥΝΤΑΓΕΣ υπάρχουν γρήγορες, οικονομικές και πεντανόστιμες συνταγές οι οποίες περιέχουν υλικά εύκολα προσβάσιμα και είναι ικανές να θυμίσουν όλες τις αγαπημένες μας γεύσεις, χωρίς να έχει χρειαστεί να πεθάνει κανένα ζώο γι’αυτό.

Στην στήλη ΗΘΙΚΗ υπάρχουν άρθρα σχετικά με την κάθε χρήση ζώου και αναλύονται οι επιπτώσεις τους στα ζώα, στο περιβάλλον αλλά και σε μας τους ίδιους.

Τέλος, στην στήλη ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ υπάρχουν συμβουλές και προϊόντα που θα κάνουν αυτην την ηθική στάση ζώης ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη.

Ποια είναι τα βήματα (steps) για να γίνει κάποιος βίγκαν?

Βίγκαν σαν λέξη σημαίνει “καμία χρήση ζώων” οπότε πρακτικά, βίγκαν είναι κάποιος που δεν χρησιμοποιεί ζώα σε κανέναν τομέα της ζωής του, όπου είναι εφικτό.

 Τα “βήματα” που αναφερόμαστε στο vegansteps.gr είναι 1) η γνώση – ενημέρωση και 2) η πράξη. Σαν πράξη εννοούμε το να μην στηρίζει την εκμετάλλευση ζώων με τα χρήματα του ή με οποιονδήποτε τρόπο, όπως προαναφέραμε, να μην αγοράζει γούνες και δερμάτινα προϊόντα, να μην χρησιμοποιεί προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, να μην τρώει κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι κλπ.

Οι νέοι / νέες είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους και να ενστερνιστούν έναν διαφορετικό, ποιοτικό τρόπο σκέψης και διατροφής?

Η θέληση για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, οπού τα ζώα δεν θα χρησιμοποιούνται σαν προϊόντα εκμετάλλευσης, δεν έχει σχέση με την ηλικία. Παρατηρούμε καθημερινά, άτομα από κάθε ηλικία, από 5 χρονών έως 105, να αλλάζουν τις συνήθειες τους όταν αντιλαμβάνονται ότι προκαλούν περιττό και άσκοπο πόνο.

Αυτό είναι το όμορφο, το ελπιδοφόρο, ότι υπάρχουν ακόμα καλές προθέσεις και όλοι μαζί με ενημέρωση και βοήθεια μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς βία.

-Έχει ενδιαφέρον η αναλυτική αναφορά σε επιστημονικές έρευνες στην τεκμηρίωση των άρθρων σας. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στο ελληνικό διαδίκτυο. Γιατί έχετε δώσει έμφαση σε αυτού του είδους την παρουσίαση?

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να ξεκαθαριστούν όλες οι απορίες σχετικά με την χρήση ζώων και τον βιγκανισμό. Βασικός μας στόχος ήταν και είναι η ενημέρωση και η πληροφόρηση. Δεν θέλουμε να κοινοποιούνται ανακριβή στοιχεία, ούτε να δημιουργούνται μύθοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε αναφορά στο vegansteps.gr συνοδεύεται από τις επιστημονικές πηγές της, ώστε να μπορεί το κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, να αναλύσει το θέμα που επιθυμεί, διεξοδικά.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -