11.4 C
Athens
4 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΦυγή προς τα "εμπρός" με σχέδιο τοπικής ανάπτυξης επιδιώκει ο Δήμος Φυλής

Φυγή προς τα “εμπρός” με σχέδιο τοπικής ανάπτυξης επιδιώκει ο Δήμος Φυλής

- Advertisement -
- Advertisement -

Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, με απώτερο σκοπό την εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη και στη δημιουργία ενός νέου τόπου “προορισμού”, προσανατολίζεται ο Δήμος Φυλής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Τεχνικός σύμβουλος που θα προκύψει μέσα από τον, εν εξελίξει, διεθνή διαγωνισμό θα αναλάβει να ξεδιπλώσει ένα επενδυτικό σχέδιο, αρχής γενομένης από την απογραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, θα υποβληθούν προτάσεις αναδιάρθρωσης των χρήσεων γης που έχουν θεσμοθετηθεί στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προκειμένου ο Δήμος Φυλής να ενταχθεί στους ΟΤΑ νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με νέες, δηλαδή χρήσεις γης και δραστηριότητες.

Οι εκτάσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο του σχεδίου, αρχικά, είναι οι εξής:

Βιομηχανικό Πάρκο Άνω Λιοσίων. Η περιοχή έχει πολεοδομηθεί και διαθέτει κυρωμένη πράξη εφαρμογής, ωστόσο το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο παρουσιάζει αδυναμίες που δεν επιτρέπουν την επί του εδάφους εφαρμογή του, στο σύνολο του. Παράλληλα, η ανάπτυξη του ΒΙΟΠΑ έχει γίνει πριν πολλά χρόνια, χωρίς την εφαρμογή σαφούς πλαισίου ανάπτυξης, με αποτέλεσμα το ΒΙΟΠΑ να παραμένει τυπικά αδρανής βιομηχανική περιοχή, χωρίς διαπιστωτική πράξη ολοκλήρωσης και τη δυνατότητα αξιοποίησης των κινήτρων των Επιχειρηματικών Πάρκων, γεγονός που αποτρέπει την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ασφαλή και γρήγορη ανάπτυξη των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

ΟΔΔΥ: Η αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην ΟΔΔΥ που βρίσκονται δίπλα από την Αττική Οδό, υπήρξε διαχρονική επιδίωξη του Δήμου. Στόχος να αναπτυχθεί σε όλο το χώρο μια παραγωγική δραστηριότητα που θα αποφέρει έσοδα στα ταμεία του.

Εκτάσεις πέριξ του ΒΙΟΠΑ. Θα αξιολογηθούν ως προς τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά τους, ώστε να επιτευχθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός αξιοποίησης.

Λατομείο Μουσαμά: Πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο λατομικό χώρο, δίπλα από τον οποίο ο πρώην δήμαρχος Νίκος Παπαδήμας είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αθλητικές εγκαταστάσεις. Η ανάπλαση του αποτελεί επίσης πάγιο αίτημα, για αυτό και οι (κρυφές και φανερές) σκέψεις περιφερειακών παραγόντων για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο σημείο, έφεραν αντιμέτωπο τον Δήμο Φυλής αλλά και άλλους Δήμους της Δυτικής Αθήνας με την Περιφέρεια Αττικής.

Τα ΣΟΑΠ του Δήμου Φυλής

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και στο παρελθόν τα σχέδια τοπικής ανάπτυξης του Δήμου δεν περιορίζονταν μόνο στην ακίνητη περιουσία αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών σε γειτονιές με ευαίσθητα χαρακτηριστικά, καθώς είχε διαπιστωθεί πώς συγκεκριμένοι χώροι υποβαθμίζονται συνεχώς, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν υποδομές. Για το σκοπό αυτό, είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση δύο Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), τα οποία έχουν ως κύριο, χωρικά, στόχο την περιοχή του Αγίου Ιωάννη-Τσουκλίδι- Κοπρισιά (βόρειο- δυτικό κομμάτι) και την περιοχή της Λίμνης Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων (νότιο-ανατολικό κομμάτι) της πόλης.

Σε αυτές τις θέσεις είναι ανεπτυγμένες ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά και στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης αφορά όλη την πόλη, καθώς βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης, την ποιότητα ζωής και την εικόνα της και συνεπώς μειώνει τις δυνατότητες παραβατικότητας.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -