KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

HOT STORY

Δημήτρης Μπριόλας, ο διοικητής του 6ου πυροσβεστικού σταθμού με έδρα το Ολυμπιακό Χωριό μιλά στο doxthi.gr

16/06/2021 14:50
Ανανεώθηκε 16/06/2021 16:06
7 '
Φωτό αρχείου. Ο διοικητής του πυροσβεστικού σταθμού βρίσκεται στην αριστερή γωνία
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Μία κουβέντα πέρα από τα συνηθισμένα, μία κουβέντα με περισσότερο ανθρώπινο συναίσθημα. Απέναντί μου βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Μπριόλας, διοικητής του 6ου Πυροσβεστικού σταθμού Αθηνών, με έδρα το Ολυμπιακό Χωριό. Επικεφαλής ενός σταθμού που καλύπτει μια δασική έκταση “μαμούθ” με διάσπαρτες οικιστικές ζώνες και ιδιαίτερα υψηλό βαθμό κινδύνου. Κατά τη συνομιλία μας, ο κ. Μπριόλας μιλά για όλα και ιδιαίτερα για τη συνεργασία με το δήμο Αχαρνών αλλά και τις εθελοντικές ομάδες, τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς και τα συνήθη περιστατικά που αντιμετωπίζουν.  

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Πότε αναλάβατε καθήκοντα;

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2020.

Ποιες περιοχές καλύπτει ο πυροσβεστικός σταθμός;

Ο 6ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών, καλύπτει το δήμο Αχαρνών , ένα κομμάτι του δήμου Διονύσου, το Κρυονέρι και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του δήμου Ωρωπού. Δηλαδή Ιπποκράτειο, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτη, Κάλαμο, Αγίους Αποστόλους. Το χειρότερο σημείο είναι εκεί που υπάρχει μικτή ανάπτυξη, δηλαδή τόσο δασική όσο και οικιστική. Σχεδόν όλα δηλαδή… Κάλαμος, Ιπποκράτειο, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες. Το δύσκολο κομμάτι είναι αυτό το σημείο, διότι ταυτόχρονα με τη δασική φωτιά θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στη διάσωση ταυτόχρονα των ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή και αυτό το καθιστά αρκετά δύσκολο.

Ναι, το καθιστά δύσκολο λόγω του γεγονότος ότι συνυπάρχει δάσος και ανθρώπινη δραστηριότητα ή επειδή δεν υπάρχει και ο σωστός προγραμματισμός; Δηλαδή, έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο το οποίο να γνωρίζουν οι κάτοικοι το οποίο να μπορεί  να εφαρμοστεί, να είναι υλοποιήσιμο;

Ως προς την κατάσβεση ή ως προς την εκκένωση;

Και ως προς το κομμάτι της εκκένωσης;

Το κομμάτι της εκκένωσης είναι ένα δύσκολο κομμάτι, ανάλογα την πυρκαγιά, πού έχει πιάσει, τι φυσάει, τις συνθήκες που επικρατούν και μιλάμε στην ουσία για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών και αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο για να γίνει.  Οργανωμένο σημαίνει να ξέρει ο κόσμος εξαρχής, σύμφωνα με το σχέδιο «Ιόλαος», πρέπει να υπάρχει. Οι δήμοι θα πρέπει να έχουν ένα τέτοιο σχέδιο, ένα κομμάτι του σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας.

Στο οποίο ορίζονται τα σημεία εκκένωσης έτσι δεν είναι;

Ναι. Το σχέδιο είναι το «Ιόλαος» και ένα κομμάτι του είναι η οργανωμένη απομάκρυνση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν σχέδιο εκκένωσης όλες οι περιοχές και το πώς πρέπει να γίνει και αυτό εξαρτάται…. Την εισήγηση την δίνει ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής που είναι στο συμβάν, το εισηγείται και από εκεί  και πέρα το υλοποιεί ο Δήμαρχος εφόσον είναι μόνος μέσα στο Δήμο του. Αν εμπλέκονται περισσότερο από δύο δήμοι, η Περιφέρεια γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχουν όλα αυτά.

Αυτό αφορά στο κομμάτι της εκκένωσης;

Της εκκένωσης.

Στο κομμάτι της πυρόσβεσης;

Το κομμάτι της πυρόσβεσης δεν έχει να κάνει με τους πολίτες...

Έχει να κάνει με την Πυροσβεστική!

Όχι μόνο με την Πυροσβεστική. Το κομμάτι της πυρόσβεσης έχει να κάνει και με τους φορείς, με όλες τις υπηρεσίες, τις οργανώσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα, έχουν πυροσβεστικά οχήματα. Δηλαδή είναι η Πυροσβεστική με τα δικά της οχήματα, ο Σύνδεσμος  Πάρνηθας, είναι ο Φορέας  Διαχείρισης Πάρνηθας με τα οχήματά τους, τα οποία όσα δεν μπορούν να επανδρώσουν τα διαθέτουν στις εθελοντικές ομάδες. Είναι οι εθελοντικές ομάδες, είναι και  η τοπική αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο να σβήνεις, είναι και να φυλάς. Να κάνεις δασοφύλαξη, να κάνεις επιτήρηση.  Σε αυτό βοηθάει και το Δασαρχείο.

Πόσες εθελοντικές ομάδες έχουμε σε αυτές τις περιοχές;

Σε αυτές τις περιοχές οι οργανωμένες εθελοντικές ομάδες, οι πιστοποιημένες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής  Προστασίας είτε για δασοφύλαξη είτε για δασοπυρόσβεση είναι επτά. Από εκεί και πέρα τουλάχιστον άλλες τόσες βοηθάνε στη φύλαξη γενικά και υπάρχουν και ομάδες ανεξάρτητες οι οποίες στήνουν ένα πυροφυλάκειο σε συγκεκριμένα σημεία. Τελευταία έχουμε στους Θρακομακεδόνες.

Καθ’ υπόδειξη δική σας δηλαδή;

Όταν οργανώνονται οι ομάδες στην περιοχή, καθόμαστε μαζί και βρίσκουμε το σημείο το κατάλληλο, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Στους Θρακομακεδόνες βρήκαμε ένα σημείο το οποίο και το Δασαρχείο δεν έχει αντίρρηση γιατί δεν δημιουργεί πρόβλημα.  Βρέθηκαν και τα λεφτά και θα φτιαχτεί και ένα ξύλινο πυροφυλάκειο στους Θρακομακεδόνες για να πιάνει ένα κομμάτι «τυφλό» από τα πυροφυλάκεια  της Πυροσβεστικής.

Κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε, είναι δεδομένο. Η δουλειά που έχει να κάνει ο τοπικός διοικητής είναι όλους αυτούς τους φορείς να τους παντρέψει  και με βάση το σχέδιο «Ιόλαος» να μην υπάρχει επικάλυψη των σημείων που επιτηρεί ο καθένας. Επομένως αυτό σημαίνει λιγότερα κενά ή και καθόλου αν είναι εφικτό, τις ώρες τις οποίες θα εκπέμπει ο καθένας.

Όλα αυτά, από την προηγούμενη ημέρα ενημερώνεται η υπηρεσία και εγώ με τη σειρά μου αφού ενημερωθώ από τις εθελοντικές ομάδες,  το στέλνω και φτάνει μέχρι την φυσική και πολιτική ηγεσία. Όλοι ξέρουν δηλαδή ποιοι δραστηριοποιούνται και σιγά- σιγά χτίζεται σχέση εμπιστοσύνης, αν συμπεριφέρονται οι ομάδες όπως πρέπει, οι υπηρεσίες όπως πρέπει . Μέσα σ’ αυτούς και η Πυροσβεστική, έτσι; Και φτάνουμε στο σημείο ορισμένες ομάδες οι οποίες έχουν δείξει πάρα πολύ καλό χαρακτήρα να κινητοποιούνται άμεσα από το 199 σαν να είναι μέλος της ανάπτυξης του επιχειρησιακού σχεδίου της Πυροσβεστικής.

Τα συνήθη περιστατικά που καλείστε να διαχειριστείτε ποια είναι; Αυτά που δεν έχουν εξελιχθεί σε κάτι μεγάλο και προβληματικό;

Η παράνομη δραστηριότητα μέσα στον κεντρικό δρυμό των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν αναψυχή. Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι δύσκολο ακόμα και το χειμώνα.  Το Σαββατοκύριακο γίνεται της κακομοίρας σε ορισμένα σημεία, πάνω στη Μόλα, Κεντρική Πάρνηθα, στα πρώην βασιλικά κτήματα, στην Ιπποκράτειο… Εάν γίνει ένα συμβάν εκεί, δυστυχώς τα πυροσβεστικά οχήματα δεν θα μπορέσουν να περάσουν και να επέμβουν γρήγορα.  Είναι ένα θέμα αυτό…

Αυτή η κατάσταση μπορεί να ρυθμιστεί;

Αυτό για να ρυθμιστεί πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις .  Ή θα πρέπει να μην αφήνουν τον κόσμο να ανεβαίνει πάνω ή θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι πάρκινγκ. Επομένως να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του δάσους και δεν ξέρω τα προβλήματα που υπάρχουν με άλλες υπηρεσίες.

Ποια είναι η συνεργασία με τον δήμο Αχαρνών;

Δήμος Αχαρνών και Πολιτική Προστασία, μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν δύο παράλληλες γραμμές. Δεν συναντιόντουσαν ποτέ. Αυτό πλέον έχει αλλάξει. Διαθέτει δύο υδροφόρες  τις κρίσιμες ώρες, τις μεσημεριανές για την πυρόσβεση στην πλατεία Βαρυμπόμπης και στην πλατεία Θρακομακεδόνων. Υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σιδηρόπουλο, ο οποίος πάντα είναι παρόν και ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή του κ.  Παπαδόπουλο, του προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος  είναι ο μοναδικός που με βοηθούσε όλα αυτά τα χρόνια που δεν υπήρχε Πολιτική Προστασία στην ουσία στο Δήμο. Δύο χρόνια, τώρα τα μηχανήματα είναι φτιαγμένα γιατί τα λεφτά της Πολιτικής Προστασίας πάνε στην Πολιτική Προστασία. Η συνεργασία είναι απίστευτη, δεν το περίμενα. Βρήκα έναν εντελώς διαφορετικό Δήμο.

Τι επιπλέον χρειάζεται να γίνει, δηλαδή τι χρειάζεται ο Πυροσβεστικός Σταθμός που καλείται να καλύψει μία τόσο μεγάλη έκταση;  Σε ανθρώπινο δυναμικό; Χρειάζεται άτομα;

Η περιοχή που βρισκόμαστε μπορεί να έχουμε οκτώ περιπολικά σε όλη αυτή την περιοχή που ανέφερα προηγουμένως, συν τρία οχήματα που έχουμε μέσα έντεκα. Συν τον υπηρεσιακό αξιωματικό, τον διοικητή, τον κλιμακάρχη, τους πυροφύλακες, τα μικτά περιπολικά με την Αστυνομία και το Στρατό με δεδομένο ότι είναι μεγάλη έκταση και πολύ επικίνδυνη θα ήταν ευχής έργον να υπήρχαν κι άλλα οχήματα κι άλλο προσωπικό  αλλά δεν θα μπορέσουμε αυτό το πράγμα.

Η  χώρα μας δυστυχώς δεν θα μπορέσει αυτό το πράγμα. Είναι πολύ δύσκολη και η συντήρηση,  ο Σταθμός έχει 35 οχήματα, μηχανήματα, μοτοσικλέτες, βοηθητικά οχήματα, ειδικά οχήματα, 35 τροχοφόρα οχήματα, τα οποία για να συντηρηθούν γίνεται μεγάλη προσπάθεια και αν δεν υπήρχαν ορισμένα συνεργεία στην ουσία να γίνονται … οι πιστωτές του Δημοσίου δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε ετοιμοπόλεμα.  Επίσης βοηθούν και διάφορες εταιρίες.

Πόσα άτομα προσωπικό έχετε;

Προσωπικό αυτή τη στιγμή είναι 130 άτομα οι υπάλληλοι που είναι χειμώνα καλοκαίρι, συν  32  άτομα που έρχονται εποχικοί υπάλληλοι. Είναι καμιά εικοσαριά άτομα ενεργά εθελοντές της Πυροσβεστικής που κάνουν υπηρεσίες από τους εξήντα που είναι δηλωμένοι και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι των εθελοντικών ομάδων που αναφέραμε προηγουμένως.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: