11.4 C
Athens
28 Σεπτεμβρίου 2021
- Advertisment -
Αρχική HOT STORY Η αλήθεια για τ΄αντιπλημμυρικά έργα στις Αχαρνές! Ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Δαμάσκος μιλά...

Η αλήθεια για τ΄αντιπλημμυρικά έργα στις Αχαρνές! Ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Δαμάσκος μιλά για όσα υλοποιούνται κι όσα πρόκειται να γίνουν. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς

- Advertisement -
- Advertisement -

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού αναζωπύρωσαν… τη συζήτηση γύρω από τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται να γίνουν στις Αχαρνές, ώστε ν΄αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα και οι συνεπακόλουθες καταστροφές. Οι εργασίες στα ρέματα της Καναπίτσας και της Εσχατέας όπως και η αναμενόμενη δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού έργου στον Παλαιό οικισμό της πόλης, από την Περιφέρεια, φανερώνουν-αν μη τι άλλο-ότι κάτι ουσιαστικό συντελείται στον δήμο, αυτή την περίοδο. Στη συνέντευξη του doxthi.gr με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νικόλαο Δαμάσκο, γίνεται αντιληπτό ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση των Αχαρνών δεν είναι μια απλή διαδικασία. Δεν είναι πρόβλημα που θα επιλύσει μόνος του ο Δήμος αλλά οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των κατάντη της Πάρνηθας περιοχών, του κεντρικού κράτους, της περιφέρειας και των ομάδων δήμων με τα κοινά προβλήματα.

- Advertisement -
- Advertisement -

Συνέντευξη:

Κύριε Δαμάσκο, οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης αντιπλημμυρικής παρέμβασης για να μην επιβαρυνθεί ο ιστός της πόλης με μεγάλες ποσότητες όμβριων υδάτων. Ποιες είναι οι ενέργειες που γίνονται από τον δήμο Αχαρνών για ν’ αποσοβηθεί μια τέτοια κατάσταση;

Οι πυρκαγιές του Αυγούστου έπληξαν το ανατολικό τμήμα του Δήμου Αχαρνών και τα ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα θα αφορούν κυρίως την λεκάνη απορροής του ρέματος της Κοντίτας και δευτερευόντως αυτού των Αδαμών που όμως δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.Το ρέμα της Κοντίτας θα δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο των ομβρίων που θα προέλθουν από τα καμένα και θα επηρεάσει έντονα τις περιοχές που βρίσκονται κατάντη του αεροδρομίου του Τατοϊου. Συνεπώς, δεν απειλείται ο κύριος οικιστικός ιστός της πόλης ο οποίος απλώνεται στις λεκάνες απορροής της Εσχατέας και της Καναπίτσας. Οι δύο τελευταίες αυτές λεκάνες απορροής, ταλανίζονται από τα χρόνια προβλήματα ανεπάρκειας της φέρουσας ικανότητας τους, ανεξάρτητα από τις φετινές πυρκαγιές. Η περιοχή των Αχαρνών εμφανίζει εντονότατα προβλήματα πλημμυρών λόγω:​

  • Επεκτεινόμενης αστικοποίησης
  • Μείωσης της παροχετευτικότητας των ρεμάτων λόγω μερικού ή και ολικού μπαζώματος
  • Απουσίας δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

Απαριθμήστε μας τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στις Αχαρνές…

Οι ενέργειες του δήμου μας προωθούν την αντιμετώπιση των όμβριων απορροών με την κατασκευή συστημάτων διαχείρισης μέσα από ολοκληρωμένα και συνδυαστικά προγράμματα αποσόβησης των καταστροφών:

Εσχατέα (έργο Υπουργείου ΥΠΟΜΕ): Ξεκίνησε η διευθέτηση του συστήματος ρεμάτων Εσχατέας.

Καναπίτσα (έργο Υπουργείου ΥΠΟΜΕ): Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος διευθέτησης του ρέματος με την κατασκευή τμημάτων του που στο παρελθόν είχαν εξαφανιστεί και τη δημιουργία φραγμάτων ανάσχεσης στην Πάρνηθα ώστε να μειώνεται η ορμή των ομβρίων και να αμβλύνονται οι επιπτώσεις τους. 

Όσον αφορά τα δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων θα ήταν πιο ακριβές να αναφερόμαστε σε συστήματα διαχείρισης ομβρίων γιατί οι δράσεις μας αφορούν συνδυαστικές ενέργειες που περιλαμβάνουν αγωγούς ομβρίων και δεξαμενές ανάσχεσης. Η μέθοδος αυτή αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ τον κύριο αποδέκτη του Λεκανοπεδίου, τον Κηφισό. Το πρόβλημα του Αντιπλημμυρικού Σχεδιασμού και Προστασίας είναι το πιο πολυδιάστατο, πολυσχιδές, δυσεπίλυτο και πολυδάπανο που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας από το 1963 και κατ’ επέκταση το Λεκανοπέδιο της «δυτικής» όχθης. Δεν είναι πρόβλημα που θα επιλύσει μόνος του ο Δήμος Αχαρνών αλλά οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των κατάντη της Πάρνηθας περιοχών, του κεντρικού κράτους, της περιφέρειας και των ομάδων δήμων με τα κοινά προβλήματα. 


Με τα χρήσιμα συμπεράσματα και τις προδιαγραφές του διεθνούς προγράμματος RainDrop  καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία του αποδέκτη ομβρίων της «δυτικής όχθης» , του ποταμού Κηφισού, να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των όμβριων που «παράγει» η Πάρνηθα (πυρκαγιά κ.λπ.) αλλά και η ανεξέλεγκτη και καταστροφική «αστική εξάπλωση», αποτέλεσμα της  άναρχης αστικοποίησης που αφαιρεί την δυνατότητα από τη γη να απορροφά τα επιφανειακά νερά για να εμπλουτίσει των υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και αναγκάζει τεράστιες ποσότητες επιφανειακών υδάτων (με τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής) να κατακλύζουν τις «κατάντη» περιοχές  καταστρέφοντας υποδομές, περιουσίες και πολλές φορές και την ανθρώπινη ζωή.

Ποια αντιπλημμυρικά έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα;

Ο Δήμος μας εκπόνησε (με δωρεά της ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ  ΕΡΓΟΥ «ΑΙΓΕΑΣ») μελέτη διαχείρισης των ομβρίων με τίτλο: Οριστική Μελέτη Συλλεκτήρα Σ2 & Δεξαμενής Ανάσχεσης Δ2 στον Παλαιό Οικισμό του Δήμου Αχαρνών και αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής. Η περιφέρεια Αττικής δημοπράτησε και ανέθεσε σε μελετητές την «Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ευρύτερης Περιοχής Παλαιού Οικισμού Αχαρνών και Κατασκευή Δεξαμενών Ανάσχεσης» με την οποία ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του Ευρύτερου κέντρου. Η μελέτη αυτή σύντομα παραδίδεται στην Αναθέτουσα Αρχή και ακολουθεί η δημοπράτηση του Έργου.

Ταυτόχρονα ο Δήμος μας προωθεί (με προγραμματική Συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής) Προκαταρκτική Μελέτη Αντιπλημμυρικών Έργων Ανάσχεσης στον Ορεινό Όγκο της Πάρνηθας (Ρέματα Εσχατιάς και Καναπίτσας)» (για να αντιμετωπιστεί η απορροή από τον ορεινό όγκο και να ικανοποιηθεί το «πρόβλημα» του υδραυλικού σχεδιασμού για συνδυασμένη αντιμετώπιση των ομβρίων πριν «αγγίξουν» τις οικιστικές περιοχές. Ευτύχημα είναι ότι πλέον έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι μόνο συνδυαστικά αντιμετωπίζεται ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και ότι συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση των έργων διευθέτησης και των δύο ρεμάτων – συλλεκτήρων της περιοχής μας,της Εσχατέας και της Καναπίτσας με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τέλος του 2023.

Πότε η πόλη των Αχαρνών θα είναι πλήρως οχυρωμένη απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα;

Η πόλη μας θα είναι πλήρως οχυρωμένη έναντι των πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφών όταν ολοκληρωθούν οι συνδυαστικές παρεμβάσεις και  τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη.Πιστεύουμε οι εκκλήσεις μας προς κεντρικούς και περιφερειακούς φορείς να τύχουν της δέουσας προσοχής και να ξεπεραστούν οι διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Τι έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα, τα δυο χρόνια που βρίσκεστε στη διοίκηση του δήμου;

Η δημοτική αρχή κατά τα δύο αυτά χρόνια και ο δήμαρχος Σπύρος Βρεττός κατέβαλε εργώδεις προσπάθειας ν’ αναδείξει τα προβλήματα που είχαν βαλτώσει και να προωθήσει την επίλυση τους. Πιστεύουμε ότι σήμερα «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παρ’ όλα αυτά βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την τήρηση των δεσμεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των δράσεων που θα μειώσουν έως μηδενισμού τους,τα πλημμυρικά προβλήματα και τις επακόλουθες καταστροφές,διότι ο όγκος του νερού κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων είναι μεγάλος και το ´αυλάκι ´είναι μακρύ.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -