11.4 C
Athens
28 Οκτωβρίου 2021
Αρχική HOT STORY Δημήτρης Κωφός: Αυτή η Δημοτική Αρχή τελείωσε με τους απρόσωπους, τους...

Δημήτρης Κωφός: Αυτή η Δημοτική Αρχή τελείωσε με τους απρόσωπους, τους απρόσιτους και τους δήθεν

- Advertisement -
- Advertisement -

Μεγάλος μας στόχος ένας  νέος τρόπος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών της Δημοτικής Ενότητας με έμφαση στην αποκέντρωση για  πιο γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες και στην εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και στην απρόσκοπτη συνεργασία όλων των υπηρεσιών.”

- Advertisement -
- Advertisement -

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Εν τη Πόλει”

Λάμπης Καλογεράκης:

Κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω γι αυτή τη δεύτερη αποκλειστική συνέντευξη που παραχωρείτε στην εφημερίδα «Εν τη Πόλει» με στόχο την πλήρη και άμεση ενημέρωση των  κατοίκων της πόλης μας. Ένα χρόνος πέρασε μετά την τιμή που σας έκανε ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός να σας εμπιστευθεί με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου τη διεύθυνση της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου και Αντιδημάρχου Θρακομακεδόνων.

Στην σημερινή μας συνέντευξη θα ήθελα να επικεντρωθούμε κυρίως στην ιδιότητά σας ως Αντιδήμαρχος Θρακομακεδόνων.

Το πρώτο που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας (και σας καλώ να «μας φωτίσετε») είναι οι αρμοδιότητες, σε εκτελεστικό επίπεδο και όχι μόνο, που απορρέουν εκ του νόμου στους Αντιδημάρχους των Δημοτικών κοινοτήτων.

Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κωφός:

Κύριε Καλογεράκη, οι αρμοδιότητες των κατά τόπον αντιδημάρχων είναι πολύ συγκεκριμένες.Θα σας το πω όσο πιο απλά γίνεται για να καταλάβει και ο κόσμος που μας διαβάζει. Ο εκάστοτε αντιδήμαρχος είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και την καλή λειτουργία της Δημοτικής Ενότητας. Χωρίς να έχει δικαιοδοσία σε υπαλλήλους και συνεργεία. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των υπηρεσιών. Ο δίαυλος επικοινωνίας. Οι κατά τόπον αντιδήμαρχοι ασκούν καθήκοντα όπως ο κυματοθραύστης στα λιμάνια. Απορροφούν και σπάνε τα κύματα για να κρατάνε απάγκιο  το λιμάνι.Πρωταρχικός σκοπός η λύση προβλημάτων καθημερινότητας για τους συνδημότες μας.

Λ.Κ:

Ένας χρόνος στην Αντιδημαρχία Θρακομακεδόνων.Θα ήθελα να μας κάνετε μια εκτενή αναφορά με το τι έχετε κάνει μέχρι στιγμής για  την τοπική μας κοινωνία.

Αντιδήμαρχος:

Να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει η φράση ‘’εγώ έκανα’’ αλλά, η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σπύρο Βρεττό.Θα σας πω ότι έχει γίνει το πιο απλό και πιο δύσκολο ταυτόχρονα. Ποιο είναι αυτό; Ότι παγιώθηκε στο μυαλό του κάθε συνδημότη ότι είμαστε όλοι δίπλα του ανά πάσα στιγμή. Οι υπάλληλοι, οι αιρετοί , οι πρόεδροι και τα μέλη των νομικών προσώπων είμαστε έμπρακτα δίπλα σε κάθε ανάγκη που προκύπτει. Είναι πολύ σημαντικό κ.Καλογεράκη να υπάρχει μια σχέση συνεργασίας  και  κατανόησης μεταξύ εργοδότη και εκτελεστικού οργάνου. Όπου εργοδότης οι συνδημότες μας και όπου εκτελεστικό όργανο οι πολιτικοί προϊστάμενοι. 

Δεν θα κάνω αναφορά σε συγκεκριμένα πράγματα η έργα. Να πω και κάτι τελευταίο.Αυτή η  Δημοτική Αρχή τελείωσε με τους απρόσωπους τους απρόσιτους και τους δήθεν.Ο Δήμαρχος είναι παντού και δίπλα στα προβλήματα του δημότη. Όλοι ακολουθούμε την ίδια γραμμή. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου.

Λ.Κ:

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας είχατε να αντιμετωπίσετε τη «Μήδεια», το χιονιά της 40ετίας όπως χαρακτηρίστηκε, αλλά και την πρόσφατη Πυρκαγιά που έπληξε και την πόλη. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα μικρό απολογισμό για την αντιμετώπιση αλλά και τα προληπτικά μέτρα που σχεδιάζεται να πάρετε ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο τα προβλήματα και τις επιπτώσεις από μελλοντικές τέτοιες καταστροφές  που, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα είναι συχνές στο εγγύς μέλλον.

Αντιδήμαρχος:

Να αναφερθώ στη ‘’Μήδεια’’ και να αναφέρω  την πρωτοφανή προσπάθεια που έγινε από τις υπηρεσίες του δήμου , της περιφέρειας και τους ιδιώτες  εργολάβους . Είμαστε με τις όποιες καθυστερήσεις  ο πρώτος Δήμος που καθάρισε και μάζεψε όλα τα κλαδιά και του κορμούς που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Αυτό ήταν και ο βασικός μας σύμμαχος απέναντι στην πυρκαγιά που πρόσφατα έπληξε την περιοχή μας. Δυστυχώς όμως δεν έφτανε. Χρειάζονται πολλά πράγματα κύριε Καλογεράκη. 

Στον άμεσο σχεδιασμό είναι η σύσταση ομάδας στην πολιτική προστασία σε συνεργασία με ομάδες εθελοντών για έκτακτα φαινόμενα , η τοποθέτηση επιπλέον δεξαμενών πυρόσβεσης για ανεφοδιασμό , μετεωρολογικό σταθμό για πρόβλεψη και on-line ενημέρωση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, χιόνια, καύσωνες) , και σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής, καθαρισμός και διευθέτηση ρεμάτων  ώστε να θωρακίσουμε την περιοχή και να προλάβουμε καταστάσεις. Ότι περνάει από το χέρι μας σε υλικοτεχνικό υλικό και εξοπλισμό θα γίνουν απαραίτητες προσθήκες για να είμαστε από πλευράς μας έτοιμοι.

Κλείνοντας την ερώτηση αυτή  είναι χρέος μου να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στη δύσκολη αυτή στιγμή που όμοια της εύχομαι να μην ξαναζήσει κανένας. Τι να πω για τους εθελοντές , για τους υπαλλήλους του Δήμου , για τις εκατοντάδες απλών πολιτών που έσπευσαν να συνδράμουν όπως μπορούσε ο καθένας .

Έδωσαν την νότα της αισιοδοξίας την νότα της αλληλεγγύης και την ελπίδα ότι στα δύσκολα γινόμαστε όλοι μια γροθιά.

Λ.Κ:

Μετά από όλες αυτές τις παρεμβάσεις που έχετε κάνει, έχετε δει να αυξάνεται η ευαισθητοποίηση του δημότη και να στέκεται δίπλα στο δήμο;

Αντιδήμαρχος:

Η προσπάθεια μας συνεχίζεται…Ο δημότης θέλει βοήθεια. Θέλει να δει τη δημοτική αρχή να είναι με συνέπεια δίπλα του . Αυτό προσπαθούμε και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο κ. Καλογεράκη. Στην προσπάθεια αυτή ΠΡΕΠΕΙ ο δημότης να μας βοηθήσει. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι νόμοι και οι κανονισμοί  είναι ξεκάθαροι και πρέπει να τους εφαρμόζουν ΟΛΟΙ.

Λ.Κ:

“Απευθείας εκ του νόμου υποχρέωση για τους Δήμους, η οποία δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια της Οικονομικής Επιτροπής ή άλλου οργάνου του Δήμου, αποτελεί η σύσταση Παγίας προκαταβολής προς τις Δημοτικές Κοινότητες” … όπως αναφέρεται ρητά στο (Φ.Ε.Κ. Β΄ 3440/11.9.2019).

Παρακαλώ πολύ ενημερώστε μας ποια ποσά και πότε έλαβε ως Παγία οι κοινότητά μας τα τελευταία δύο χρόνια. Και φυσικά αν έλαβε κάποιο ποσό πως αξιοποιήθηκε;

Αντιδήμαρχος:

Να σας ξεκαθαρίσω σε αυτή την ερώτηση ότι η χρήση της παγίας προκαταβολής είναι προς χρήση από το τοπικό συμβούλιο και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου. ‘Ηταν το πρώτο πράγμα που ζήτησα να γίνει από την 1η ημέρα που ανέλαβα. Να βγει η παγία για το τοπικό συμβούλιο. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βρεττός τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη πέρασε από οικονομική επιτροπή και έβγαλε την παγία προκαταβολή. Το ίδιο και πριν 2 μήνες περίπου βγήκε η παγία.

Χρήση της δεν έγινε ποτέ. Η παγία προκαταβολή βγαίνει  4000 ευρώ (ανώτατο όριο βάσει πληθυσμού) προς χρήση για να καλύψει έκτακτες ανάγκες της τοπικής κοινότητας. Δεν έχει ταβάνι, με το που τελειώσει βγαίνει δεύτερη και τρίτη αν χρειαστεί. Αν δεν κάνεις χρήση έως 31/12 χάνεται και βγαίνει καινούργια με τη νέα χρονιά μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Δεν είναι στη δική μου διαχείριση. Το μόνο που γνωρίζω είναι μετά από κλήση της οικονομικής υπηρεσίας στον πρόεδρο δεν έγινε αποδοχή της ποτέ, ούτε το 2020 και ούτε το 2021. Το γιατί μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.

Ένα εργαλείο που θα βοηθούσε σε κάποια πράγματα άμεσης ανάγκης (χιόνια, πυρκαγιές, λακκούβες, παιδικές χαρές) στον κάλαθο των αχρήστων.

Λ.Κ:

Μετά την ομολογουμένως πετυχημένη θητείας σας και αν  ο Δήμαρχος  ανανεώσει και για τα επόμενα χρόνια την εμπιστοσύνη  του  στο πρόσωπό σας,  ποια τα σχέδιά και οι στόχοι σας για την επίλυση των γνωστών προβλημάτων της περιοχής;  Στον τομέα των έργων τι έχουν να περιμένουν οι συμπολίτες μας;

Αντιδήμαρχος:

Ο Δήμαρχος γνωρίζει καλύτερα από όλους  ξέρει και θα κρίνει ανάλογα. Όσο αφορά στα έργα είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει η εργολαβία  σε ιδιώτη  για την αποκομιδή των σκουπιδιών και των κηπαίων, περνάει από ελεγκτικό συνέδριο το έργο των κόμβων “κονδύλι Σπανού” όπως και η ολοκλήρωση της επισκευής των λιμνών στην πλατεία μας.

Μεγάλος μας στόχος ένας  νέος τρόπος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών της Δημοτικής Ενότητας με έμφαση στην αποκέντρωση για  πιο γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες και στην εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και στην απρόσκοπτη συνεργασία όλων των υπηρεσιών .

Επιτρέψτε μου να πω και δυο λόγια για τον Κωνσταντίνο Καραπάτσιο που διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Θρακομακεδόνων και έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Εκ μέρους του Δημάρχου , όλης της διοίκησης και εμένα προσωπικά τα θερμά συλλυπητήρια σε όλη την οικογένεια. Θα τον θυμόμαστε όλοι μας με αγάπη. Ένας πραγματικός κύριος που έβαλε και αυτός την ψυχή του, την καρδιά του,  τις γνώσεις  του , για να βελτιώσει το ΄΄χωριό μας΄΄  τους Θρακομακεδόνες.

Λ.Κ:

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο σας και καλή συνέχεια.

Αντιδήμαρχος:

Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Καλογεράκη

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -