Στην Ιταλία βρίσκεται και σταθερά κατευθύνεται προς την χώρα μας το πρώτο φθινοπωρινό σοβαρό υετοφόρο σύστημα, που θα δώσει μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.
Όμως, θα συνεχίσει την επέλασή του ανατολικά και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής και στην κεντρική Ελλάδα αλλά και στην πυρόπληκτη Εύβοια, αλλά και σε πολλές πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου.
Για την Αττική, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία είναι πιο ήπια σε σχέση με χθες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ελλοχεύει ραγδαία βροχόπτωση – καταιγίδα.
Το σύστημα, αναμένεται να προσεγγίσει τα νησιά του Ιουνίου και την Δυτική Ελλάδα, αργά το βράδυ σήμερα και θα συνεχίσει την επέλασή του, ανατολικότερα. Έτσι, τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δυτικά θα έχουμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από 80-100 μμ και ενδεχομένως τοπικά θα ξεπεράσουν και τα 100 μμ. Ο βροχερός καιρός θα διατηρηθεί και την Παρασκευή σε όλη σχεδόν τη χώρα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά.
Στην Αττική, τα φαινόμενα αναμένονται από αργά το βράδυ της Πέμπτης και τα έντονα, την Παρασκευή. Ακόμα δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Μεγαλύτερος κίνδυνος με τα τελευταία στοιχεία, φαίνεται ότι υπάρχει για τη Δυτική Αττική. Φαινόμενα, έστω και μικρότερης έντασης, αναμένονται τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη. Και όλα αυτά, μετά από 112 ημέρες ανομβρίας.
Θερμοκρασιακά, θα είμαστε στα ίδια επίπεδα των 24 με 25 βαθμούς. Από το μεσημέρι της Παρασκευής και ενώ θα έχουμε ήδη βροχόπτωση, η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει.
Η θερμοκρασία την Πέμπτη στις Αχαρνές, θα κυμανθεί από 13 με 24 βαθμούς τοπικά. Στο Ίλιον 15 με 25 βαθμούς. Στη Φυλή 12 με 24 βαθμούς τοπικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, αρχικά Βορειοανατολικοί και αργότερα Νοτιοδυτικοί εξασθενούμενοι.
Φωτό: Οι βροχοπτώσεις, όπως φαίνονται για την Παρασκευή.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής