11.4 C
Athens
8 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήSTORIESΤι παρέλαβε και τι παρέδωσε η διοίκηση του Δημήτρη Μπουραίμη

Τι παρέλαβε και τι παρέδωσε η διοίκηση του Δημήτρη Μπουραίμη

- Advertisement -
- Advertisement -

Με δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά αρκετά μειωμένα τα ληξιπρόθεσμα και συσσωρευμένα παλαιότερα χρέη, αναλαμβάνει τους σημαντικούς τομείς της η νέα διοίκηση του δήμου Φυλής. Παρά τους μειωμένους πόρους, η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε, τόσο σε επίπεδο δήμου, όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων να περιορίσει τις δαπάνες, να βάλει σε τροχιά ικανοποιητικής ρύθμισης τις παλαιές οφειλές και, κυρίως, να μη δημιουργήσει νέες. Η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ παρουσιάζει ένα συνοπτικό απολογισμό οικονομικών δεδομένων, όπως καταγράφηκαν και δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο δήμο, την Κοινωφελή Επιχείρηση και τα νομικά πρόσωπα του δήμου Φυλής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ποσά 150.000 ευρώ, κυρίως, δεσμευμένα σε διάφορες τράπεζες, 600 ευρώ στο ταμείο και μια κατάσταση οφειλών, που έπρεπε να πληρωθούν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία ύψους 3.500.000 ευρώ, παρέλαβε με την ανάληψη των καθηκόντων του, από τον πρώην δήμο Άνω Λιοσίων ο Δημήτρης Μπουραίμης. 235.000 στο ταμείο παρέλαβε από τον πρώην δήμο Ζεφυρίου ενώ ο πρώην δήμος Φυλής άφησε στον ΕΔΣΝΑ το ποσό των 3.200.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει με την πρώτη καταβολή για τον νέο, ενιαίο δήμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 150.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονταν περίπου 16.000 ευρώ δεσμευμένα σε ιδιωτική τράπεζα, δυο λογαριασμοί σε δυο διαφορετικές τράπεζες (400 και 2.000 αντίστοιχα), δυο εγγυητικές επιστολές (10 και 12 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα) οι οποίες είχαν χαθεί, 10.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 25.000 ευρώ δεσμευμένα από κατάσχεση.

Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, η διοίκηση του Δημήτρη Μπουραίμη:

• Αποπλήρωσε 31 από τα 37 εκατομμύρια ευρώ των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών

• Κατέβαλλε περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία (μαζί με ένα μέρος των δημοτικών επιχειρήσεων), αφήνοντας υπόλοιπο περίπου 900 χιλιάδες ευρώ, με το οποίο κλείνουν τα χρέη του δήμου προς το ΙΚΑ.

• Αποπλήρωσε το χρέος στην εφορία και σήμερα ο δήμος Φυλής δε χρωστά τίποτε

• Ρύθμισε και πλήρωσε χρέος στην ΕΥΔΑΠ, το οποίο είχε φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Έμεινε μόνο οφειλή 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, το υπόλοιπο που άφησε στη νέα διοίκηση ανέρχεται σε: 257.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, 547.000 ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας από το ΕΣΠΑ, 70.000 ευρώ δεσμευμένα σε ιδιωτική τράπεζα, 96.000 ευρώ σε τραπεζική επιταγή και 18.500 ευρώ στο ταμείο του δήμου.

Σημαντικό μερίδιο, εξάλλου, στο οικονομικό επίπεδο κατέλαβε η προσπάθεια για στήριξη των κοινωνικών δομών, με πόρους που κατευθύνθηκαν σε αδύναμους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά οι υπηρεσίες του δήμου, που διαχειρίστηκαν το κοινωνικό έργο, διέθεσαν το μεγαλύτερο ποσό για την κοινωνική, οικονομική και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη οικονομικά αδύναμων δημοτών και την άσκηση πολιτικής συνοχής και αλληλεγγύης μέσω των σχολικών επιτροπών και των νομικών προσώπων.

Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός: Μείωση χρεών στο 1/3…

Κώστας ΣκαμαντζούραςΜια τεράστια προσπάθεια για να μειωθούν τα χρέη των τεσσάρων (4) νομικών προσώπων που αποτελούν τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό του δήμου Φυλής κατέβαλαν ο πρώην πρόεδρος Κώστας Σκαμαντζούρας και οι συνεργάτες του. Το αθλητικό τμήμα της Φυλής, των Άνω Λιοσίων και του Ζεφυρίου καθώς και το πολιτιστικό τμήμα των Άνω Λιοσίων κουβάλησαν ως προίκα στο νέο φορέα χρέος της τάξης του 1.515.750 ευρώ, το οποίο βεβαιώθηκε το Δεκέμβριο του 2011.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, οι οφειλές μειώθηκαν στο 1.119.820 ευρώ και τον Απρίλιο του 2013 στο 1.090.827 ευρώ. Σήμερα, η νέα διοίκηση του Οργανισμού παραλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους μόλις 460.000 ευρώ ενώ, αξίζει να σημειωθεί, ότι η διοίκηση και ο Κώστας Σκαμαντζούρας δεν άφησαν ουσιαστικά κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος από την παρούσα δημοτική αρχή.

Επιπλέον, ο Οργανισμός αφήνει σημαντική παρακαταθήκη το πλούσιο έργο της περιοχής στον πολιτισμό και τον αθλητισμό που έρχεται από το παρελθόν, συντηρήθηκε με πολύ μεγάλο κόπο τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και κρατήθηκε -με την αρωγή του δήμου – ζωντανό για τα επόμενα χρόνια…

ΚΕΔΗΦ: Κέρδη, έργο και συνέπεια…

Γιάννης ΡόδηςΟ πρώην πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ιωάννης Ρόδης παρέλαβε χρέος περίπου 1.100.000 ευρώ και το μείωσε στα 450.000 ευρώ ενώ δε δημιούργησε νέο. Επιπλέον, και στα τρία χρόνια λειτουργίας της η Κοινωφελής Επιχείρηση κατέγραψε θετικό οικονομικό πρόσημο με βάση τα στοιχεία του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών. Tο 2011 κατέγραψε κέρδη ύψους 137.109 ευρώ, το 2012 122.672 ευρώ και το 2013, κέρδη περίπου 70.000 ευρώ.

Το θετικό πρόσημο της Επιχείρησης οφείλεται, κυρίως, στην ικανότητά των δομών της να απορροφούν και να παίρνουν χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενώ σημαντικό κεφάλαιο στην τριετή επιτυχημένη διαδρομή της αποτέλεσε η πειθαρχία και η σαφής κατεύθυνση του ίδιου του πρόεδρου της: τακτοποίησε παλαιά, συσσωρευμένα χρέη, ακολούθησε απαρέγκλιτα τις ρυθμίσεις και έδωσε τη δυνατότητα στην επιχείρηση να δέχεται έγκαιρα τις χρηματοοικονομικές ροές.

Όσον αφορά στο έργο της, η πρώην διοίκηση παραδίδει τρία ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα Φυλή) σε πλήρη λειτουργία, ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών για όλο το δήμο και μια εξαιρετική συμφωνία με τους Γιατρούς του Κόσμου για τη λειτουργία μόνιμου ανοιχτού Πολυιατρείου της οργάνωσης στα Άνω Λιόσια, η δημιουργία του οποίου βρίσκεται προ των πυλών.

Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή: Νοικοκύρεμα και θέληση…

Δημήτρης ΠουλιάσηςΠερίπου 100.000 ευρώ ήταν τα χρέη που παρέλαβαν ο Ιωάννης Ρόδης στην αρχή και ο Δημήτρης Πουλιάσης στην συνέχεια, από τις προηγούμενες σχολικές επιτροπές των τριών πρώην δήμων (Άνω Λιόσια, Ζεφύρι ,Φυλή) ενώ οφειλές υπήρξαν στις ασφαλιστικές εισφορές των καθαριστριών, ποσό (περίπου 100 000 ευρώ συν τα πρόστιμα) το οποίο ρυθμίστηκε με ευνοϊκούς όρους και εξοφλήθηκε. Επιπλέον, δεν είχαν αποδοθεί φόροι, ούτε είχαν υποβληθεί ποτέ φορολογικές δηλώσεις.

Χρειάστηκε η συστηματική δουλειά του Δημήτρη Πουλιάση και των συνεργατών του, για να μπουν όλα σε μια πορεία: οι ασφαλιστικές εισφορές και οι μισθοί των καθαριστριών αποπληρώθηκαν στο ακέραιο, το ίδιο και οι μισθοί των σχολικών τροχονόμων. Επίσης, πληρώθηκαν όλοι οι φόροι, κατατέθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για έτη από το 2011 ως 2013 ενώ έγιναν κανονικά οι απολογισμοί και ελέγχθησαν, μάλιστα, από ορκωτό λογιστή. Επιπλέον, απέμεινε ένα χρέος γύρω στα 35. 000 ευρώ σε προμηθευτές.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, για την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή ήταν οι τρεις ιδιαίτερες αποφάσεις του προέδρου της: καθιέρωσε τη σίτιση στο σχολείο σε όλα τα παιδιά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, εξόπλισε όλα τα δημοτικά σχολεία με διαδραστικούς πίνακες και παρείχε μια μεγάλη, σε εύρος, ασφαλιστική κάλυψη σε όλα τα παιδιά των δημοτικών και νηπιαγωγείων του δήμου Φυλής.

Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή: Καινοτομία και αποτελεσματικότητα…

Θεοδόσης ΔρόλιαςΟ πρόεδρος του νομικού προσώπου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεοδόσης Δρόλιας παρέλαβε από τους προκατόχους του ένα χρέος της τάξης περίπου των 280.000 ευρώ. Παρά τις μειωμένες κατά 60% επιχορηγήσεις από το κράτος, με σφιχτή διαχείριση και τη συνδρομή του δήμου, κατάφερε να το μειώσει στις 130.000 ευρώ. Επιπλέον, αφήνει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 30.000 ευρώ.

Η θητεία του έχει να επιδείξει δυο σημαντικές καινοτομίες: καθιέρωσε την επιχορήγηση των σχολείων (μέσω σχολικών συμβουλίων) με μετρητά, για τις καθημερινές τους ανάγκες και δημιούργησε, από κοινού με τον πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, το Συνεργείο Παιδείας (ένα συνεργείο αποτελούμενο από υπαλλήλους του δήμου, το οποίο ασχολούνταν αποκλειστικά με τα προβλήματα των σχολείων).

Επιπλέον, επιχορήγησε σχολικές εκδρομές και εκπαιδευτικά προγράμματα και διέθεσε ποσό περίπου 80.000 ευρώ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών και πληροφορικής των γυμνασίων και λυκείων του δήμου Φυλής, ενέργεια που έγινε για πρώτη φορά οργανωμένα και για την οποία απέσπασε τα εύσημα παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -