KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΙΛΙΟΝ

Μπήκε (επιτέλους) στο “κάδρο” το αντλιοστάσιο στον Δήμο Ιλίου – Η σημασία του για δύο Δήμους, τα προβλήματα, οι ευθύνες

25/02/2026 12:27
3 '
Μπήκε (επιτέλους) στο "κάδρο" το αντλιοστάσιο στον Δήμο Ιλίου - Η σημασία του για δύο Δήμους, τα προβλήματα, οι ευθύνες
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ARIS BANNERARIS BANNER

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ιλίου για την αποκατάσταση της λειτουργίας στο αντλιοστάσιο ήταν η ικανοποίηση ενός διαχρονικού και πάγιου αιτήματος, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής και την προστασία των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα. Ουδείς ανακάλυψε ξαφνικά τον τροχό – απλώς ήρθε η ώρα να αντιληφθούν οι κάθε λογής υπεύθυνοι ότι δεν μπορούν να διαιωνίζουν άλλο ένα πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί εν τη γενέσει του.

Τι είναι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο

Το αντλιοστάσιο στα όρια μεταξύ του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων συνδέεται με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα Εσχατιάς και την ευρύτερη θωράκιση του Κηφισού για τη Δυτική Αττική. Ο Δήμος Ιλίου και ο πρώην δήμαρχος Νίκος Ζενέτος το είχε εντάξει στο αφήγημά του για την ανάπλαση του ρέματος και την αντιπλημμυρική προστασία, πιέζοντας παράλληλα για την ολοκλήρωση των συνοδευτικών έργων από Περιφέρεια και κράτος.​

Ακριβώς για αυτό είχε κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο, ως συνοδευτικό έργο της διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς, στο σημείο που συναντώνται τα διοικητικά όρια Ιλίου, Αγίων Αναργύρων–Καματερού και γειτονικών δήμων.​ Η λειτουργία του συνδέεται με την αντιπλημμυρική προστασία της λεκάνης απορροής Κηφισού και των περιοχών Ιλίου – Αγίων Αναργύρων, καθώς συμβάλλει στην απομάκρυνση και ελεγχόμενη παροχέτευση των ομβρίων σε έντονα φαινόμενα.​ Το έργο αφορά ειδικά το τμήμα από την πλατεία Ιλίου έως τη συμβολή με τον αγωγό Ευπυρίδων, που βρίσκεται πάνω στα όρια των δύο Δήμων. Εκεί χωροθετούνται και οι βασικές υδραυλικές εγκαταστάσεις (αντλιοστάσιο, αγωγοί, τεχνικά έργα διευθέτησης).​

Το ιστορικό

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε δέσμη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης για Δυτική Αττική (Ίλιον, Αγ. Αναργύρους κ.ά.), όπου εντάχθηκαν η διευθέτηση της Εσχατιάς και τα σχετικά αντλιοστάσια.​ Στη δημόσια συζήτηση για τον Κηφισό, το αντλιοστάσιο στα όρια Περιστερίου – Αγίων Αναργύρων – Ιλίου αναφέρεται ως κρίσιμο αλλά με καθυστερήσεις στην πλήρη αξιοποίηση του, κάτι που έχει αναδειχθεί και σε ρεπορτάζ για το «γιατί μένει στα χαρτιά η οχύρωση του Κηφισού».​

Τι έκανε ο Δήμος Ιλίου

Η τυπική αρμοδιότητα λειτουργίας και συντήρησης του αντλιοστασίου ανήκει στον φορέα του κεντρικού αντιπλημμυρικού έργου στο ρέμα Εσχατιάς (Υπουργείο Υποδομών/Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους αρμόδιους ΟΤΑ και την ΕΥΔΑΠ, ανάλογα με το τμήμα του έργου). Το 2021 παρουσιάζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο αντλιοστάσιο, αλλά το Υπουργείο που το κατασκεύασε, αδιαφορεί για τη συντήρηση του – παρά τις πολλές επικοινωνίες του Δήμου Ιλίου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το 2023 παρεμβαίνει ο εισαγγελέας περιβάλλοντος, διατάσσοντας Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ο τότε δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος δίνει ένορκη κατάθεση. Παράλληλα, θεωρώντας το αντλιοστάσιο ως μέρος της συνολικής στρατηγικής θωράκισης της περιοχής, ο κ. Ζενέτος προχωρά τη διαδικασία για την επισκευή του με πόρους του Δήμου και, για τον λόγο αυτό, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού προβλέπει δαπάνες 100.000 ευρώ. Αίτημα το οποίο, ωστόσο, απέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Το 2024–2025 ο Δήμος Ιλίου από κοινού με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων–Καματερού ανέδειξαν δημόσια την ανάγκη να περάσουμε από τη βασική τεχνική διευθέτηση του ρέματος στην πλήρη ανάπλαση με διασφάλιση της αντιπλημμυρικής λειτουργίας, στο οποίο εντάσσεται και το αντλιοστάσιο στα όρια των δύο Δήμων.​ Παράλληλα, άρχισαν ξανά οι πιέσεις προς την Περιφέρεια για την λειτουργία του.

Πιέσεις που, έστω και αργά, απέδωσαν καρπούς και από τα μέσα Ιανουαρίου υπήρξαν οι πληροφορίες ότι η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρούσε στην επισκευή του. Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν με την υπογραφή της χθεσινής (σ.σ. Τρίτη) προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ιλίου.

Ρεπορτάζ: Μένη Πιρπινιά

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: