KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Ήλιε μου, ήλιε μου

ΦΥΛΗ

Δ.Μπουραΐμης: “Να κοιτάξει κάθε δημότης στη γειτονιά του και να απαντήσει αν γίνεται οποιοδήποτε έργο”. Η εισήγησή του στη συνέντευξη Τύπου

08/12/2017 14:22
10 '
Μπουραΐμης
ΕΛΤΑΕΛΤΑ

 

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

 

Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα και να σας πω ότι στην πορεία προς τις εκλογές, θα ενισχύσουμε περισσότερο την επαφή μαζί σας. Όπως γνωρίζετε, μια και όλοι είμαστε πολλά χρόνια στην περιοχή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα, δεν είμαι από τους ανθρώπους που δίνουν συνεντεύξεις ή μιλάνε στα μέσα ενημέρωσης, για την ακρίβεια το έχω κάνει ελάχιστες φορές της αυτοδιοικητικής μου πορείας.

Υπό αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερη αξία για μένα ότι θέλησα να βρεθώ απέναντί σας και να μιλήσουμε για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 7 χρόνια, τη δική μας διοίκηση αλλά και τη διοίκηση του νυν δημάρχου Χρήστου Παππού.

Για την καλύτερη διευκόλυνση της συζήτησης, επέλεξα να μιλήσω για πέντε ενότητες που αφορούν τις εξής περιόδους:

Εκλογές 2010

Διοίκηση δήμου 2011-2013

Εκλογές 2014

Διοίκηση δήμου 2014-2017

Μέλλον

Οι πέντε ενότητες

ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

Όπως γνωρίζετε, οι εκλογές του 2010 διεξήχθησαν με το εκλογικό σώμα που προερχόταν από τη συνένωση τριών πρώην δήμων (Άνω Λιοσίων, Φυλής & Ζεφυρίου). Εκλογές που μοιραία διεξήχθησαν μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και στη βάση του πολωτικού – και εν τέλει τεχνητού – διλήμματος μνημονιακών και αντιμνημονιακών.

Μέσα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό απουσίαζε οποιαδήποτε προετοιμασία για τη συνένωση και ουσιαστικά οι δήμοι υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίσουν όλα τα βήματα και βέβαια όλα τα προβλήματά της. Προσωπικά, προερχόμουν από ένα δήμο που είχε τα πάντα ρυθμισμένα και μπορούσε να σχεδιάζει με κάθε λεπτομέρεια για το μέλλον του.

Ως δήμαρχος του πρώην δήμου Φυλής, γνώριζα για τα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι μέσα από το νομικό υπόβαθρο που διέπει γενικά την Αυτοδιοίκηση. Εκείνο που ήξερα καλά είναι πως οι δήμαρχοι εφαρμόζουν το νόμο και όπου το υπάρχον υπόβαθρο δεν τους εξυπηρετεί, προσπαθούν να το προσαρμόσουν στα χαρακτηριστικά της περιοχής τους ή να γίνεται προσπάθεια αλλαγής του. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους δήμους και αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και στο δήμο Φυλής, στον οποίο αποφάσισα να διεκδικήσω το 2010 τη δημαρχία.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2011-2014

Ο ενιαίος δήμος Φυλής διέθετε τότε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία – και με τροχοπέδη τον Καλλικράτη – ξεκινήσαμε να θεσμοθετούμε ότι είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά το 2010, να υλοποιούμε όσα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε άμεσα και να δρομολογήσουμε τα υπόλοιπα.

Αντιμετωπίσαμε ως πρώτο θέμα την Παιδεία και ενδιαφερθήκαμε ιδιαίτερα για τη σχολική στέγη. Ολοκληρώσαμε ότι βρήκαμε ημιτελές, «τρέξαμε» ότι βρήκαμε ώριμο, καταφέραμε – μέσα σε ένα αντίθετο περιβάλλον – να μην υπάρξει οποιαδήποτε συγχώνευση σχολείων και κρατήσαμε ανέπαφα τα νομικά πρόσωπα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι μέσα σε 2 χρόνια πραγματικής διοίκησης, κάναμε το πρώτο βήμα επίλυσης του προβλήματος με την κατασκευή του 10ου δημοτικού σχολείου Άνω Λιοσίων, ολοκληρώσαμε το βρεφονηπιακό σταθμό στη Ζωφριά, θεμελιώσαμε και παραδώσαμε σχεδόν ολοκληρωμένο το βιοκλιματικό παιδικό σταθμό στην ίδια συνοικία. Επιπλέον, ξεκινήσαμε ενέργειες για την κατασκευή ειδικών σχολείων με το Ειδικό σχολείο στη Λίμνη, την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ κλπ. Σημαντική ήταν, επίσης, η προσπάθεια ένταξης των τσιγγανόπουλων σε δράσεις εκπαίδευσης, κάτι που ξεκινήσαμε και προχωρήσαμε σε συνεργασία με την εκκλησία.

Το δεύτερο θέμα που αντιμετωπίσαμε ήταν η απασχόληση, δηλαδή η αξιοπρέπεια. Εκμεταλλευτήκαμε κάθε πρόγραμμα που υπήρχε για απασχόληση και κατάρτιση (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα ΚΟΙΝΣΕΠ, voucher κ.α) και το κάναμε σε μια εποχή με απολύσεις, απαγόρευση προσλήψεων, κινητικότητα – κοντολογίς σε ένα περιβάλλον εχθρικό. Αντί να στηριχθούμε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφού επρόκειτο για την απασχόληση δημοτών (όπως ακριβώς κάνουμε εμείς σήμερα ως αντιπολίτευση) λοιδορηθήκαμε οικτρά. Από εκείνους που όταν ανέλαβαν, κατάργησαν οποιοδήποτε πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, εντάξαμε τους συλλόγους στη δομή του δήμου αλλά δεν καταφέραμε να τους κάνουμε συνεργάτες στην αντιμετώπιση της απασχόλησης, όπως και δεν καταφέραμε να στηρίξουμε επαρκώς τους επαγγελματίες της περιοχής, παρά το γεγονός ότι το προσπαθήσαμε.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω, πάντως, ότι ως διοίκηση επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε ένα υπόβαθρο στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης του δήμου που αφορούσε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής μέσα από τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα. Το Πανεπιστήμιο θα παρέδιδε μια πρωτοπόρα μελέτη, σε συνδυασμό με το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες, που θα λειτουργούσε ως ομπρέλα προστασίας απέναντι σε κάθε μελλοντική επαγγελματική δραστηριότητα. Προσπάθεια που τερμάτισε η σημερινή διοίκηση του δήμου.

Το τρίτο θέμα ήταν η κοινωνική αλληλεγγύη. Η εύρυθμη λειτουργία της ΚΕΔΗΦ αποτέλεσε από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες, αποπληρώθηκαν τα χρέη από την πρώτη διοίκηση Παππού (2007-2010) και υπήρξε ένα υγιές νομικό πρόσωπο με έντονη κοινωνική δραστηριότητα κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του. Ξεκίνησε να λειτουργεί Κοινωνικό Συσσίτιο, με παράδοση κατ΄οίκον, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο. Χριστούγεννα και Πάσχα οι οικονομικά αδύναμοι δημότες ήξεραν ότι θα είχαν χρηματικό βοήθημα, λειτούργησαν ΚΔΑΠ και Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα σε Άνω Λιόσια και Ζεφύρι. Καθιερώσαμε τη χορήγηση δεκατιανού σε μαθητές σχολείων που παρουσίαζαν πρόβλημα υποσιτισμού και λειτουργήσαμε παιδικούς σταθμούς – πρότυπο με παροχές εφάμιλλες ή και καλύτερες των ιδιωτικών. Τα σχολεία εξοπλίζονταν πλήρως αποκλειστικά με χρήματα του δήμου. Σε κανένα οικονομικά αδύναμο δημότη δεν κοβόταν το φως. Κανείς δεν επαιτούσε έξω από τα γραφεία των αντιδημάρχων για να μη μείνουν τα παιδιά του χωρίς ρεύμα και το ψυγείο του χωρίς τρόφιμα.

Το τέταρτο θέμα ήταν η παραβατικότητα. Ο πληθυσμός του δήμου Φυλής αποτελείται από Έλληνες και Έλληνες δημότες τσιγγάνικης καταγωγής. Πάγιο αίτημα της διοίκησής μας ήταν να υπάρχει μια πραγματική απογραφή – καταγραφή του τσιγγάνικου στοιχείου της περιοχής, ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι και τι δουλειά κάνουν. Να τους υποχρεώσουμε να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να ακολουθούν τους νόμους και να έχουν υποχρεώσεις, όχι μόνο δικαιώματα. Επίσης, να αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης για να μην επεκτείνονται με οριζόντιες ιδιοκτησίες και χάνει την αξία της η γη.

Όσοι πιστεύουν ότι οι τσιγγάνοι δεν επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στη νυν δημοτική ενότητα Φυλής, πλανώνται πλάνη οικτρά. Ως δήμαρχος στον πρώην δήμο Φυλής εφάρμοσα πιστά την αποτρεπτική πολιτική που βρήκα από τον προκάτοχό μου. Δημιούργησα έσοδα στο δήμο, πέρασα την αντίληψη της «προτίμησης» και, παράλληλα με την προστασία της περιοχής μου από οτιδήποτε θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή της, δημιουργούσα και δημοτική περιουσία.

Το πέμπτο θέμα ήταν το περιβάλλον. Το θέμα αυτό αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη κατηγορία και το αφήνω για να το θέσουμε στη συζήτηση που θα κάνουμε αργότερα. Θα σας πω μόνο τούτο: τέλη του 2012 είχαμε μια ομόφωνη, ιστορική απόφαση για τον τόπο και τη φτάσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας: η περιοχή έχει τελειώσει με τα σκουπίδια.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας αλλά και προεκλογικά, αρνηθήκαμε να πολιτευτούμε με το παρελθόν και να κάνουμε σημαία τα χρέη που παραλάβαμε. Πεποίθησή μας είναι ότι όποιος μιλάει για το παρελθόν δεν έχει πρόταση για το μέλλον και, βέβαια, δε λύνει τα προβλήματα του παρόντος. Άλλωστε, το να ασχολείσαι με το παρελθόν είναι πολυτέλεια όταν παλεύεις για να βρεις λύσεις. Προτιμήσαμε να δουλέψουμε συμμετοχικά, συλλογικά και να κάνουμε διαβούλευση με την κοινωνία.

Αντίθετα, οι παρατάξεις που συσπειρώθηκαν τη δεύτερη Κυριακή γιατί είχαν τη θέληση να στηρίξουν την πολιτική του Χρήστου Παππού, πολιτεύτηκαν μόνο με τη διαστρέβλωση του παρελθόντος. Προφανώς δεν είχαν καμία πρόταση, παρά μόνο ένα μένος – προσωπικό και πολιτικό. Παρόλα αυτά, τους ευχηθήκαμε να πετύχουν, ξεπερνώντας το γεγονός ότι στηρίχθηκαν σε ένα σαθρό πλαίσιο αρχών (το οποίο έχει πάψει προ πολλού να ισχύει). Και συνεργασίες που δεν οικοδομούνται σε σταθερές βάσεις είναι θέμα χρόνου να πάψουν να ισχύουν.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2014-2017

Βαδίζοντας στον 4ο χρόνο της διοίκησης Παππού, το μόνο που μπορεί να δει κανείς είναι μηδέν έργο. Επίσης, μπορεί να δει ότι:

 • Το 2007, κατά την πρώτη διοίκηση, βρήκε χρέη 70 εκατομμυρίων ευρώ από τη διοίκηση Χριστοφιλάκη χωρίς τόκους και παρέδωσε 500 εκατομμύρια.
 • Έκανε το στρατηγικό λάθος να αποδεχθεί ύψος χρεών που δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό. Και αντί να το ελέγξει και να συνεργαστεί για να το μειώσει, προτίμησε να συνταχθεί με δυο δήμους που χρωστούσαν «ψίχουλα» και προχώρησε σε μια ρύθμιση 2.500 χρόνων που δεσμεύει γενιές και γενιές. Και μάλιστα καυχιέται για αυτό. Πώς ήξερε, αλήθεια, τι χρωστούσε εφόσον οι επιχειρήσεις είναι υπό εκκαθάριση;
 • Αποδέχθηκε μείωση των αντισταθμιστικών, ακυρώνοντας το υπερόπλο που διαθέτει και συνθηκολόγησε σε όλα. Και επειδή κάπου μου είπαν ότι συζητείται πως μέρος των χρημάτων που βρίσκονται στο ταμείο του δήμου, τα «κέρδισε» από κάποια δίκη κατά του ΕΔΣΝΑ, σας λέω κατηγορηματικά πως όχι μόνο δεν πήρε τα 20 εκατομμύρια που διεκδικούσε αλλά την αγωγή την κέρδισε ο Σύνδεσμος και μάλιστα ζητά πίσω και την προκαταβολή των 3.000.000 ευρώ. Αμφιβάλλω, δηλαδή, και αν την πάλεψε.
 • Δημιούργησε στρατιές οικονομικά αδύναμων πολιτών. Η κοινωνία πεινάει και η δημοτική αρχή αναλώνεται σε φιέστες ως άλλη Μαρία Αντουανέτα: αφού δεν έχουν ψωμί, δώστε τους παντεσπάνι.
 • Έκλεισε την ΚΕΔΗΦ, το σημαντικότερο βραχίονα της κοινωνικής πολιτικής, αποκλείοντας χιλιάδες ωφελουμένους και μειώνοντας θέσεις εργασίας. Κατάργησε το Κοινωνικό Μαγειρείο που σίτιζε 1000 και πλέον οικονομικά αδύναμους συμπολίτες, το Κοινωνικό Συσσίτιο και κοινωνικά προγράμματα που λειτουργούσε η ΚΕΔΗΦ. Αφήνει να κόψουν το ρεύμα σε δεκάδες νοικοκυριά.
 • Πολιτεύτηκε και πολιτεύεται με το παρελθόν, μιλά διαρκώς για καμένη γη, ότι τίποτε δεν έγινε πουθενά. Ακριβώς για να καλύψει την παντελή απουσία του δικού του έργου.
 • Δηλητηρίασε την πολιτική ζωή του τόπου με «δήθεν» ελλείμματα και «τρύπες». Η δομή του Καλλικράτη είναι τέτοια που είτε σε κατατάσσει στους διοικούντες του κοινού ποινικού δικαίου ή σε εκείνους που εφαρμόζουν το διοικητικό δίκαιο.
 • Αναφέρεται συνεχώς στο πλεονασματικό «ταμείο» του δήμου. Παραλείπει να πει ότι είναι ακριβώς το ταμείο που αφήσαμε εμείς, αφού όταν παραδώσαμε το Σεπτέμβριο του 2014, δεν είχαμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αντισταθμιστικά.
 • Χρωστάει παντού, δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, κάνει ψευτοπολιτική και πριμοδοτεί τους δικούς του.
 • Εκμεταλλευόμενη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες προχώρησε σε αναθέσεις μελετών ύψους 2.000.000 ευρώ από λεφτά του δήμου, δηλαδή των πολιτών.

Και το κυριότερο: δεν έχει κάνει κανένα, μα κανένα έργο. Στον 4ο χρόνο διοικεί με την ουρά των έργων που της αφήσαμε. Δε χρειάζεται να προσπαθήσει κάποιος πολύ για να το διαπιστώσει: αρκεί να κοιτάξει τη γειτονιά του και να απαντήσει στο ερώτημα αν γίνεται οποιοδήποτε έργο.

ΜΕΛΛΟΝ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έχοντας ως δεδομένο ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση θα παραμείνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ετεροδιοικούμενη, πιστεύουμε ότι όλα θα κριθούν από τη δυνατότητα των δημάρχων να ξεφύγουν από τη «θηλιά» της πολιτείας.

Ο δήμος Φυλής είχε άλλα προβλήματα πριν 7 χρόνια και άλλα έχει σήμερα και θα έχει αύριο. Με βάση τα νέα χαρακτηριστικά, θα δημιουργήσουμε ένα δήμο που θα επιχειρήσει:

 • Σε συνεργασία με τις παραγωγικές τάξεις να λύσει τα προβλήματα και να αναπτύξει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
 • Να καλύψει την απασχόληση των δημοτών του σε τοπικό επίπεδο, να ολοκληρώσει τις βιομηχανικές ζώνες, να δημιουργήσει σε συνεργασία με ιδιώτες όλα τα έργα υποδομής.
 • Να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης
 • Να προχωρήσει σε πραγματική απογραφή – καταγραφή και να διεκδικήσει ένα ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο ένταξης
 • Να προχωρήσει σε πολεοδομική ανασυγκρότηση, μέσα από την οποία θα δημιουργηθεί αστικός χαρακτήρας και θα σταματήσει η οριζόντια επέκταση των ιδιοκτησιών.
 • Να λύσει ουσιαστικά τα θέματα της παραβατικότητας και όχι με δωρεές τζιπ. Είναι αστείο να λέμε ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση που διαχειρίζεται το 2% του προϋπολογισμού βοηθά το κράτος που διαχειρίζεται το 98%.
 • Να εφαρμόσει το νόμο σε όλα τα επίπεδα. Δεσμευόμαστε ότι ο πρώτος που θα δίνει το παράδειγμα θα είναι ο νέος δήμος.

Στο πλαίσιο αυτό, οραματιζόμαστε:

 • Ένα δήμο που να υπερασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα των δημοτών
 • Να αναλαμβάνει ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά για να αντιμετωπίσει την ανεργία και τον ξενιτεμό της
 • Θεωρούμε ότι η πόλη είναι οι άνθρωποί της και, πέρα από τις κοσμικές εκδηλώσεις, υπάρχουν προβλήματα που αναζητούν λύση
 • Ένα δήμο με διαφάνεια, αξιοκρατία, νομιμότητα που να λειτουργεί δημοκρατικά με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
 • Ένα δήμο συμμετοχικό, συλλογικό που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων.

Όπως είπαμε και νωρίτερα, η περιοχή, όταν αναλάβαμε το 2010 είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, σήμερα τα προβλήματα είναι καινούρια για αυτό και σήμερα εμείς δημιουργούμε μια καινούρια, μεγάλη παράταξη που φιλοδοξεί να τα αντιμετωπίσει. Μια ισχυρή πολιτική δύναμη που θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις του μέλλοντος και θα τις διαμορφώσει.

Πρέπει να προσαρμοστούμε στα καινούρια δεδομένα, να αλλάξουμε τα πάντα και θα τα αλλάξουμε.

Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: