ΙΛΙΟΝ
Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου: Νέος γύρος έντασης από την άρνηση Κουκουβίνου για υποβολή ερωτήσεων – Αγνοεί τους κανόνες δικαίου, λέει ο Ζενέτος
30/10/2025 19:00
3 '
Την αναπαραγωγή της έντασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου με την αντιπολίτευση προκαλεί ο πρόεδρος του Δημήτρης Κουκουβίνος, με αφορμή την άρνησή του να δεχθεί προ ημερησίας ερωτήσεις στη συνεδρίαση, επικαλούμενος τον Πρότυπο Κανονισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Παρά το γεγονός ότι διανύει την τρίτη θητεία του στη θέση του προέδρου και κατέχει σημαντική εμπειρία, ο κ. Κουκουβίνος δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι, με τη στάση του, συντηρεί (αχρείαστα) υψηλούς τόνους, σε ένα θέμα που η Δημοκρατία έχει λύσει προ πολλού.
Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου πάντα υπήρχαν οι προ ημερησίας διάταξης ερωτήσεις που υπέβαλλε η αντιπολίτευση, για θέματα που θεωρούσε ότι η Διοίκηση θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις. Όπως, ακριβώς, κάνουν όλοι οι Δήμοι (Φυλής, Αχαρνών, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων-Καματερού κλπ.), οι οποίοι δέχονται κανονικά τέτοιες ερωτήσεις.
Από τον Φεβρουάριο του 2025, επικαλούμενος τον Πρότυπο Κανονισμό λειτουργίας που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, για να τον εφαρμόζουν Δήμοι που δεν είχαν δικό τους Κανονισμό, ο κ. Κουκουβίνος δε δέχεται να υποβάλλονται ερωτήσεις από την αντιπολίτευση για θέματα εκτός ημερησίας διάταξης: το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται διαμαρτυρίες, αλλά και να αναπαράγεται μια στείρα διαδικασία, που διόλου ευνοεί το δικαίωμα του ελεγκτή και του ελεγχόμενου για μια σειρά από πράξεις και αποφάσεις που λαμβάνει η Δημοτική Αρχή.
Αποκορύφωμα των έντονων διαμαρτυριών ήταν η αποχώρηση της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία – Νίκος Ζενέτος» και του πρώην δημάρχου Νίκου Ζενέτου από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – μια κίνηση συμβολικής σημασίας, σε έναν Δήμο που διακρινόταν πάντα για την ικανότητά του να απορροφά κραδασμούς και εντάσεις.
Τον ίδιο Πρότυπο Κανονισμό επικαλέστηκε ο Δημήτρης Κουκουβίνος και, χθες Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας πάντως διατεθειμένος να προχωρήσει από κοινού με τις παρατάξεις, στην κατάρτιση ενός νέου Κανονισμού και αναφέροντας ότι έχει στείλει σχετικό ερώτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
«Δεν λειτουργώ με προσωπικό κίνητρο, αλλά με τον θεσμικό μου ρόλο για να διαφυλάξω τη διαδικασία» υποστήριξε. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, επικαλούμενος και πάλι τη διαδικασία, αρνήθηκε να απαντήσει ακόμα και σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης σε σχέση με τον Κανονισμό – ωσάν αυτή η διαδικασία να κινδύνευε από μια απλή ερώτηση.
Νίκος Ζενέτος: «Ο Κανονισμός μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με απόφαση του Δ.Σ»
Στην καταγγελία ότι ο Δημήτρης Κουκουβίνος, έχει προχωρήσει από μόνος του, στην de facto κατάργηση της κανονιστικής πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου (317/2011) τον Φεβρουάριο του 2025 και την αντικατάστασή της από τον Πρότυπο Κανονισμό του ΥΠ.ΕΣ, προχώρησε η παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία – Νίκος Ζενέτος». Παράλληλα, τον κατηγορεί ότι αγνοεί την ιεραρχία των κανόνων δικαίου και των διοικητικών πράξεων.
Όπως ανέφεραν, σε σχετική ανακοίνωση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία – Νίκος Ζενέτος», ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αντικαταστήσει, μονομερώς τον ισχύοντα Κανονισμό (317/2011), αφού αποτελεί απόφαση συλλογικού οργάνου – εν προκειμένω του Δημοτικού Συμβουλίου – και ως κανονιστική πράξη μπορεί να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί, μόνο με νέα απόφαση του ίδιου οργάνου.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία – Νίκος Ζενέτος»:








