KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Δράσεις με πανευρωπαϊκή πρωτοπορία για τον Αυτισμό φέρνει η συνεργασία Δήμου Φυλής, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Ιδρύματος “Θεοτόκος”

30/11/2023 13:50
Ανανεώθηκε 30/11/2023 18:41
4 '
Δράσεις με πανευρωπαϊκή πρωτοπορία για τον Αυτισμό φέρνει η συνεργασία Δήμου Φυλής, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Ιδρύματος "Θεοτόκος"
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Πανευρωπαϊκές πρωτιές και παραδείγματα για μάθηση πάνω στο θέμα του αυτισμού αναμένεται να επιφέρει η συνεργασία του Δήμου Φυλής με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ίδρυμα “Η Θεοτόκος”, όπως προέκυψε από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Οι τρεις φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να δημιουργηθούν στον Δήμο, για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δυο πιλοτικές δράσεις που αφορούν πρώιμη διάγνωση και παρατήρηση για περιπτώσεις αυτισμού: το autism leaving club και το scanning σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πρόκειται για μια μοναδική πρωτοβουλία, η εξέλιξη της οποίας θα επιφέρει με τη στενή συνεργασία και των τριών φορέων, νέες δομές στήριξης στον Δήμο σε άτομα βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Επίσης, φιλοδοξία είναι η δημιουργία της πρώτης ευρωπαϊκής πλατφόρμας, μιας βάσης δεδομένων δηλαδή, που θα χρησιμοποιείται από επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο και για τον σκοπό αυτό αναπτύσσονται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ειδικά λογισμικά και προγράμματα.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση, με εξαιρετικούς ομιλητές και τίτλο “Φωτεινό Φάσμα και Συμπερίληψη: Επιστημονική Γνώμη για μια Κοινωνία Χωρίς Αποκλεισμούς – Η περίπτωση του Αυτισμού” που οργανώθηκε από το Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Ι.Π.Α.Π. “Θεοτόκος” και τον Δήμο Φυλής.

Συντονιστές ήταν ο αναπληρωτής Καθηγητής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών του Πανεπιστημίου (DiginHealth) Γιάννης Κουμπούρος, η Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Αναστασία Μπαρμπούνη και ο επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος “Θεοτόκος” Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για τη, συνολικά, αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο, τόνισε ότι η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των δράσεων γύρω από τον αυτισμό ξεκίνησε ύστερα από συζήτηση με γονείς που έχουν παιδιά στο συγκεκριμένο φάσμα και σημείωσε ότι, “σήμερα, ύστερα από αρκετή προεργασία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε την πρώτη δημόσια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουμε τους δημότες μας που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις”.

Την εξαιρετική συνεργασία που έχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τον Δήμο Φυλής, “οι οποίοι πλέον έχουν κοινή πορεία” εξήρε, στον χαιρετισμό του, ο αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης Πέτρος Καλαντώνης, σύμπραξη που εκτείνεται από τα μεταπτυχιακά προγράμματα ως τη δημιουργία φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ, αλλά και την κοινωνική συνταγογράφηση, μια σημαντική συνεισφορά του Δήμου στο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Αναφερόμενος στον αυτισμό, σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλλει στην ειδική διαχείριση του φαινομένου και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Χρήστο Παππού για τον χώρο και την στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πέτρος Καλαντώνης

“Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα” ανέφερε, στον δικό του χαιρετισμό, ο επιστημονικός διευθυντής του Ι.Π.Α.Π. “Θεοτόκος” Γιάννης Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι το Ίδρυμα προσφέρει ενεργές υπηρεσίες στην υποστήριξη των ατόμων, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία και η συμπερίληψη είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ασυλοποίησής τους.

Γιάννης Παπακωνσταντίνου

Τη σημασία των νέων τεχνολογιών στον αυτισμό και την ανάγκη προσαρμοσμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης στις παρούσες συνθήκες ανέλυσε ο αναπληρωτής Καθηγητής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών του Πανεπιστημίου (DiginHealth) Γιάννης Κουμπούρος, ανακοινώνοντας τα σημαντικά βήματα που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση με τον Δήμο Φυλής. Όπως ανέφερε, θα χρησιμοποιηθεί το περιβάλλον του Δήμου προκειμένου να εφαρμοστούν στην πράξη οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε δυο δράσεις: τη δημιουργία του πρώτου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο autism leaving club και του scanning σε παιδιά των παιδικών σταθμών του Δήμου – με όλες τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες – για πρώιμη διάγνωση περιπτώσεων αυτισμού.

Γιάννης Κουμπούρος

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παιδίατρος Αναστασία Μπαρμπούνη, επιβεβαίωσε ότι ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια, αλλά μια κατάσταση που διαφέρει από άτομο σε άτομο, συνεπώς η όποια προσέγγιση θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, καθώς και ότι τα συμπτώματα ξεκινούν στην πρώιμη αναπτυξιακή περίοδο, γεγονός που συνεπάγεται ότι η παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται νωρίς.

Αναστασία Μπαρμπούνη

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω σε τέτοια ζητήματα ο αναπληρωτής δημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Αντωνόπουλος, ενώ για τις σύγχρονες προκλήσεις στην αξιολόγηση και στοχοθεσία, την πρώιμη παρέμβαση και έγκαιρη ανίχνευση στην ένταξη, και τις προσαρμοσμένες υπηρεσίες για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού μίλησαν από το Ι.Π.Α.Π “Θεοτόκος”, οι Νεκταρία Σηφάκη, εργοθεραπεύτρια, Μιρέλλα Γιαννακοπούλου Ψυχοπαιδαγωγός, Αφροδίτη Κορογιαννάκη αναπτυξιακή ψυχολόγος και Καίτη Κατσούδα, προϊσταμένη Κ.Ε.Π.Π.

Χρήστος Παππούς
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Ελένη Λιάκου, αντιδήμαρχος Φυλής & Διοίκησης Δήμου Φυλής
Θανάσης Σχίζας, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φυλής
Γιώργος Αβράμης, αντιδήμαρχος Εσόδων & Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φυλής
MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: