KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Εντυπωσιακή τοιχογραφία της τραγωδίας “Μήδεια” από το 10ο Γυμνάσιο Αχαρνών

12/04/2024 13:18
Ανανεώθηκε 12/04/2024 13:23
4 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Άλλη μία τοιχογραφία φιλοτεχνήθηκε από σχολείο των Αχαρνών στο πλαίσιο του 6ου μαθητικού φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που ξεκινά στις 17 Απριλίου. Σειρά είχε το 10ο Γυμνάσιο Αχαρνών, μαθητές του οποίου φιλοτέχνησαν, την Μήδεια.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Παράλληλα μαθητές του ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ανταποκρινόμενοι με ενθουσιασμό στη πρόσκληση του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας για συμμετοχή στη φετινή εικαστική δραστηριότητα με τίτλο: «Ζωγραφίζω τους τοίχους του σχολείου μου με θέματα εμπνευσμένα από το αρχαίο θέατρο» φιλοτέχνησαν σε εσωτερικό τοίχο του σχολείου τους μια τοιχογραφία με τίτλο « ΧΟΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ».

Η γεμάτη κίνηση και χάρη τοιχογραφία εμπνεύστηκε από τον ερυθρόμορφο ελικωτό κρατήρα, 410-400 π.Χ., ο οποίος αποδίδεται στον Ζωγράφο των Καρνείων. Στο τμήμα του αγγείου το οποίο ενέπνευσε τους μαθητές και μαθήτριες, έχει απεικονιστεί χορός προς τιμήν του Απόλλωνα Καρνείου. Το αγγείο βρίσκεται στην ιταλική πόλη Τάραντας, στο Museo Archeologico Nazionale. Υπεύθυνη καθηγήτρια Εικαστικών: κα Μάγδα Μάρα.
Ο χορός στην αρχαία Ελλάδα, η αποκαλούμενη χορεία, συνδυασμός ωδής και όρχησης ήταν στενά συνυφασμένος με τη λατρεία και με όλα τα σημαντικά γεγονότα στον μικρόκοσμο της κοινότητας: εφηβεία, ενηλικίωση, γάμο, θάνατο ακόμη και τον πόλεμο. Η σπουδαιότητα του χορού, δώρο των θεών όπως και η μουσική, αποτυπώνεται στην αρχαιότερη επιγραφή της ελληνικής γλώσσας που βρέθηκε χαραγμένη στον ώμο μιας πήλινης οινοχόης από τον Κεραμικό, έπαθλο σε όποιον χορέψει με μεγαλύτερη χάρη: «ΗΟΣ ΝΥΝ ΟΡΧΕΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΝ ΑΤΑΛΟΤΑΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΔΕ». Επιπλέον ο χορός συνιστούσε συστατικό στοιχείο του αρχαίου δράματος, τραγωδίας – κωμωδίας, άλλοτε με ρόλο υποκριτή-αφηγητή και άλλοτε με ρόλο θεατή – κριτή.
Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με χοροθέατρο. Φέτος στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ ομάδα μαθητών με διδασκαλία της κας Βέρας Κίτνα παρουσιάζει το πρωτότυπο χοροθέατρο: « Από την Ορέστεια μέχρι σήμερα».

Την ίδια ημέρα το 10ο Γυμνάσιο Αχαρνών συμμετέχει με το θεατρικό αναλόγιο: «Ευμενίδες». Η συνάντηση των δύο σχολείων στις 17 Απριλίου δεν είναι τυχαία καθώς το θέμα και του χοροθεάτρου και του θεατρικού αναλογίου βρίσκεται σε γόνιμο διάλογο με την έκθεση κόμικς “Oresteia Reversed”. Θεωρήσαμε σκόπιμο να προβάλλουμε μαζί τις εικαστικές δημιουργίες-τοιχογραφίες των δύο σχολείων που θα συναντηθούν στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ με έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης της Ορέστειας.


Οι μαθητές του 10ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ φιλοτέχνησαν σε εσωτερικό τοίχο του σχολείου τους μια υπέροχη τοιχογραφία με τίτλο « ΜΗΔΕΙΑ» εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Η τοιχογραφία αναπλάθει δημιουργικά ως ερυθρόμορφη αγγειογραφία το ανθρώπινο δράμα των τραγικών ηρώων που στις βασικές του διαστάσεις παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Τα θέματα της ερωτικής ζήλειας, της παιδοκτονίας και της ξενόφερτης μάγισσας Μήδειας μέσα από μια φρίκη, μηδαμινότητα και καταστροφικότητα παραπέμπουν στις σημερινές βιαιοπραγίες, στο ρατσισμό, στην απόγνωση και την ασφυκτική καθημερινότητα στις οποίες νιώθουν παγιδευμένα τα άτομα. Το παρελθόν συντροφεύει δημιουργικά το παρόν.
Η Διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Αχαρνών κα Μαρία Μακρίδου και η υπεύθυνη καθηγήτρια του κλάδου εικαστικών μαθημάτων κα Αμπάτη Αλεξάνδρα υπό την καθοδήγηση της οποίας οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοτέχνησαν την τοιχογραφία, προσκαλούν όσες και όσους επιθυμούν να τη θαυμάσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους δημιουργούς για την έμπνευσή τους σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ από την Τετάρτη 17 Απριλίου έως την Παρασκευή 26 Απριλίου και ώρα 11.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.. Διεύθυνση Σχολείου : Σωκράτους 236 & Μεσολογγίου, Αχαρνές. Τηλ. Επικ. 2102463993.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από Τετάρτη 17 Απριλίου έως και Παρασκευή 26 Απριλίου, τα έργα όλων των Σχολείων που συμμετείχαν στη δημιουργία γκράφιτι θα εκτεθούν σε φωτογραφική αποτύπωση στην αίθουσα Εκθέσεων του Δημαρχείου όπου θα φιλοξενηθεί και η έκθεση κόμικς «Oresteia Reversed» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με θέματα εμπνευσμένα από την τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια, ανοικτή για το κοινό τις μέρες και τις ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα. Επιμέλεια Έκθεσης: Καλλιόπη Λιαδή.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης οι φορείς: ATHENS COMICS LIBRARY, το «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ»: Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών, με εθελοντές , η Ι.Λ.Ε.Α. (Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών) με την κα Μαργαρίτα Κλαδιά, οι καλλιτέχνες κόμικς: κα Βάλια Καπάδαη, κα Όλια Ντακογιάννη, κα Κάλλη Ντολτσέτη καθώς και φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί του Τμήματος Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ ως εθελοντές.
Φωτογράφιση έργων γκράφιτι: Γιώργος Κολέτσος
Είσοδος ελεύθερη.

Ωράριο επισκέψεων:
Τετάρτη 17 Απριλίου. Τελετή έναρξης . Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ
Πέμπτη 18 Απριλίου Πρωί 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.
Παρασκευή 19 Απριλίου Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ
Δευτέρα 22 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Τρίτη 23 Απριλίου. Πρωί :10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Τετάρτη 24 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Πέμπτη 25 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Παρασκευή 26 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Τελετή Λήξης. Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: