KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γιάννης Σγουρός: “Σε πανικό η Δούρου υπό το βάρος των ευθυνών. Κέρδισε με το σπαθί της το δικαίωμα στην πολιτική απομόνωση”

22/11/2017 08:23
5 '
Γιάννης Σγουρός, περιφερειακό συμβούλιο, Αττικής
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Πρωτοφανή και απαράδεκτη ενέργεια που έγινε υπό το βάρος γενικευμένης κριτικής και κατακραυγής, χαρακτήρισε ο Γιάννης Σγουρός, την αιφνίδια διακοπή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, όπου θα συζητούνταν το θέμα της ασύλληπτης τραγωδίας που έπληξε τη Δυτική Αττική.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Όπως ανέφερε, “η διοίκηση της Περιφέρειας, όπως είναι εξαφανισμένη τρία χρόνια τώρα από τα προβλήματα της Αττικής, έτσι και σήμερα επέλεξε να αποδράσει από τις ευθύνες της με τη διακοπή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επέλεξε να τραπεί σε άτακτη φυγή αντί του διαλόγου και των καθαρών εξηγήσεων απέναντι στους πολίτες της Δυτικής Αττικής και στο Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου”.

Ο κ. Σγουρός ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την ενέργεια αυτή έκανε λόγο για «ριψάσπιδες ακτιβιστές που όχι μόνο δεν αντέχουν στον διάλογο αλλά το βάζουν στα πόδια για να αποδράσουν από τις ευθύνες τους και όπου φύγει φύγει», ενώ αναφερόμενος σε ανακοίνωση που είχε βγάλει νωρίτερα η κα Δούρου σημείωσε :

«Η Περιφερειάρχης βρίσκεται σε πανικό και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Λυπάμαι για το παραλήρημα, το ήθος και το ύφος της πολιτικής, που προκειμένου να απεκδυθεί ευθυνών, αναμειγνύει στο ίδιο μίξερ ψέματα, λαϊκισμό, και συκοφαντία. Δεν είχα καμία πρόθεση να σηκώσω τους τόνους, πίστευα και πιστεύω στη συνεννόηση. Κάποιοι όμως την τορπιλίζουν διαρκώς. Η σκέψη μας είναι δίπλα στους πολίτες της Μάνδρας που δοκιμάζονται σκληρά και προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι. Δεν ασχολούμαστε άλλο με την κυρία Δούρου, παρά μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας που εσκεμμένα παραποιεί. Έχει κερδίσει με το σπαθί της το δικαίωμα στην πολιτική απόγνωση και απομόνωση».

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τίτλο Αντιπλημμυρικά : Αλήθειες και ψέματα”

Το ψέμα : Χθες η κα Δούρου έστειλε επιστολή στους δημάρχους της Αττικής λέγοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 παρέλαβε 100 εκ. € έργα και μελέτες από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, ενώ, η ίδια όπως ισχυρίζεται, υλοποιεί έργα άνω των 500 εκ. €. Τα ίδια επανέλαβε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, πέφτοντας θύμα της παραπληροφόρησής της. Μόνο που στον δικό της κατάλογο συμπεριλαμβάνει έργα από κάθε πηγή χρηματοδότησης (δηλαδή ίδιους πόρους, ΠΔΕ, ΠΕΠ Αττικής) ενώ στον κατάλογο των δικών μας έργων παρουσιάζει μόνο αυτά από ίδιους πόρους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά… Σε σημερινή δε ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε 60 εκ. € αντιπλημμυρικά έργα. Θα καταλήξει επιτέλους;

Η αλήθεια για τα αντιπλημμυρικά έργα

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε, η κα Δούρου δεν παρέλαβε την Περιφέρεια Αττικής γυμνή από αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες και τούτο γιατί :

 • Το διάστημα 2003-2010 επί Νομαρχίας Αθηνών, στους δήμους ευθύνης της νομαρχίας Αθηνών (η Μάνδρα ανήκε στην Νομ. Δυτικής Αττικής) υλοποιήθηκαν 76 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 246 εκ. €.
 • Το διάστημα 2011-2014, κατά την πρώτη θητεία της αιρετής Περιφέρειας Αττικής, μετά τη συνένωση δηλαδή των τεσσάρων νομαρχιών και της υπερνομαρχίας, εντάχθηκαν, δημοπρατήθηκαν, υλοποιήθηκαν πάνω από 170 έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκ. € από κάθε πηγή χρηματοδότησης (ίδιοι, πόροι, ΠΔΕ, ΕΣΠΑ).
 • Τον Απρίλιο του 2014 συντάχθηκε μελέτη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής με προτεραιότητες των αντιπλημμυρικών Έργων της Αττικής, προκειμένου να χαραχθεί μία πολιτική στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Αυτή παραδόθηκε στην νέα ηγεσία μόλις ανέλαβε.
 • Παράλληλα η κα Δούρου παρέλαβε από εμάς και μετά από συνετή και νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση, αποθεματικό ύψους 350 εκ. € και όχι έναν πτωχευμένο Οργανισμό, για να μπορεί να ασκεί με επάρκεια τις αρμοδιότητές της.

Άρα ο ισχυρισμός της κας Δούρου ότι παρέλαβε την Περιφέρεια Αττικής γυμνή από αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες είναι ψευδής.

Η αλήθεια για το έργο στην περιοχή της Μάνδρας με στοιχεία (συνημμένα έγγραφα)

Ειδικά και σε ό,τι αφορά την περιοχή της Μάνδρας η κα Δούρου παρέλαβε ώριμη εγκεκριμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Συγκεκριμένα :

 1. Με τη με αρ. 202/15-4-2014 Απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Εκτροπή χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και Διευθέτησης χειμάρρου Σούρες»
 2. Με τη με αρ. Φ11/5091/13/2-7-2014 Απόφασή του ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ενέκρινε τη ΜΠΕ του έργου
 3. Με τη με αρ. 2133/22-10-2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (ΑΔΑ: Ω82Π7Λ7-8ΨΛ) η μελέτη εγκρίνεται οριστικά και παραλαμβάνεται
 4. Το 2015 δημοσιεύεται μελέτη που ανέθεσε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής που διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ γνώριζε, υπό τον τίτλο «Ιεράρχηση Αναγκών και Προτεραιοποίηση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής». Το συγκεκριμένο έργο αναγνωρίζεται ως ώριμο και κατατάσσεται στα έργα Α΄ προτεραιότητάς, καθώς συσχετιζόταν όπως ανέφερε η μελέτη με έντονα Πλημμυρικά Φαινόμενα εντός του αστικού ιστού της πόλης του Δ. Μάνδρας – Ειδυλλίας.
 5. Με τη με αρ. πρωτ. Φ116657/13-1-2016 απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επικύρωσε τις οριογραμμές του ρέματος (ΑΔΑ : 66Γ4ΟΡ1Κ-ΙΜΠ).
 6. Τον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα στις 20/1/2016 εκδόθηκε Πρόσκληση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής για την υποβολή προτάσεων στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας (05) υπό τον τίτλο «Δημιουργία υποδομών και υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη αντιπλημμυρικών συμβάντων με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του μικροκλίματος της Αττικής». Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανερχόταν στα 80.000.000 €.
 7. Δυστυχώς αν και το έργο στην περιοχή της Μάνδρας ήταν ώριμο μελετητικά από τον Οκτώβριο του 2014, τρία χρόνια μετά η μελέτη παραμένει στα συρτάρια καθώς δεν εντάχθηκε ούτε στο ΕΣΠΑ, ούτε επιλέχθηκε να υλοποιηθεί από κάποια άλλη πηγή χρηματοδότησης (π.χ. ίδιοι πόροι).
 8. Επίσης πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2015 στον ορεινό όγκο στα ανάντη δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα προσοχή, διότι δεν κατασκευάστηκαν τα κορμοδέματα συγκράτησης των χωμάτων και των νερών.

*Στην ιστοσελίδα www.gsgouros.gr μπορείτε να βρείτε όλα τα συνημμένα έγγραφα (1 έως 6).

 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: