ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Πραχαλιάς: “Το πραξικόπημα στην Τουρκία απέτυχε από μια λεπτομέρεια”
16/07/2016 19:03
5 '
Ο περισσότερος κόσμος τον γνωρίζει από την ενασχόλησή του με την ιστορική έρευνα και όχι με την επαγγελματική και ακαδημαϊκή του ιδιότητα, αυτή του γεωπολιτικού αναλυτή. Κι όμως για να κάνεις γεωπολιτική ανάλυση χρειάζεται να γνωρίζεις πολύ καλά ιστορία ενώ και η διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο αφορά τη γεωπολιτική πρόγνωση. Ο Γιώργος Πραχαλιάς, πρόεδρος του συλλόγου Αρκάδων Φυλής, επιστράτευσε τις γνώσεις του στην ανάλυση των χθεσινών γεγονότων στην Τουρκία και την πρόγνωση των εξελίξεων και προχώρησε σε μια σειρά αναλύσεων στο διαδίκτυο, που αποδείχθηκαν σωστές.
Συνέντευξη
Τι συνέβη τελικά χθες στην Τουρκία;
Κατά τη γνώμη μου χθες στην Τουρκία συνέβη μια πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια ανατροπής του Προέδρου Ερντογάν από χαμηλόβαθμα κυρίως στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση ενός απόστρατου Συνταγματάρχη με τεράστια επιτελική εμπειρία. Πρόκειται για μια απόπειρα πραξικοπήματος που ως προς την οργάνωσή του ομοιάζει τόσο με το δικό μας επιτυχημένο κίνημα στο Γουδί του 1909, το οποίο εκδηλώθηκε από νεαρούς Λοχαγούς και Υπαξιωματικούς του Στρατιωτικού Συνδέσμου υπό την αρχηγία του Συνταγματάρχη Ζορμπά, όσο και με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Γερμανού Συνταγματάρχη Στάουφενμπεργκ κατά του Χίτλερ, στη διαβόητη επιχείρηση Βαλκυρία. Είναι μεγάλο λάθος λοιπόν όσων μιλούν σήμερα για πραξικόπημα οπερέτα, ή όσων συνομοσιολάγνων μιλούν για δήθεν προβοκάτσια του ίδιου του Ερντογάν.
Πιστεύεις δηλαδή ότι μπορούσε πράγματι να επιτύχει;
Πιστεύω ότι έφτασαν πολύ κοντά στο να επιτύχουν. Απέτυχαν από μια λεπτομέρεια, η οποία όμως αποδείχθηκε καθοριστική: από ένα κινητό τηλέφωνο iphone! Η πρωτοβουλία της Τουρκάλας συναδέλφου σας να μεταδώσει σε εθνική εμβέλεια την οπτική συνομιλία στο κινητό της τηλέφωνο μέσω skype με τον πανικόβλητο Πρόεδρο Ερντογάν, στην οποία καλούσε τους οπαδούς του και τις πιστές σε αυτόν στρατιωτικές μονάδες να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, ήταν η λεπτομέρεια που άλλαξε εντελώς την εξέλιξη των γεγονότων. Όπως έγραψα και χθες στο διαδίκτυο, με πολύ ψυχρό τρόπο ομολογουμένως, η επιτυχία του πραξικοπήματος συνδέονταν απολύτως με την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξόντωση του Ερντογάν. Ακόμα και αν τον συλλάμβαναν ζωντανό για να τον δικάσουν θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος, γιατί ο οπαδοί του Ερντογάν ανέρχονται στο 40-45% του εκλογικού σώματος, ενώ η ηγεσία του στρατεύματος και η αφρόκρεμα των επιλέκτων στρατιωτικών μονάδων είναι απολύτως πιστές σε αυτόν. Αν λοιπόν χθες το βράδυ ο Ερντογάν δεν κατάφερνε να εμφανιστεί τηλεοπτικά στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, οι φήμες ότι σκοτώθηκε ή ότι εγκατέλειψε τη χώρα θα οργίαζαν, οι οπαδοί του και ο υπόλοιπος στρατός δεν θα αντιδρούσαν γιατί ο αρχηγός θα είχε εξουδετερωθεί και έτσι το πραξικόπημα θα πετύχαινε. Είναι γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες κατάφεραν στην αρχή να αποκλείσουν πλήρως τον Ερντογάν από όλα τα ΜΜΕ, γιαυτό και ο Ερντογάν ήταν πανικόβλητος στην πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του, αλλά δεν είχαν υπολογίσει τη λεπτομέρεια με το κινητό τηλέφωνο. Και ως γνωστόν, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.
Πως κρίνεις τη στάση των υπολοίπων χωρών στη διαχείριση της κατάστασης;
Οι ευρωπαϊκές χώρες κατελήφθησαν για άλλη μια φορά εξ απήνης και επέδειξαν απόλυτη αδυναμία στη διαχείριση της κατάστασης. Το ίδιο συνέβη και με τα μεγάλα ΜΜΕ αυτών των χωρών, τα οποία ουσιαστικά έπεσαν στην παγίδα της παραπληροφόρησης. Τραγικά παραδείγματα το Βρετανικό BBC, το Γερμανικό Focus και η Ιταλική RAI. Αντιθέτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέδειξε ότι διαθέτει τα πολιτικά εκείνα αντανακλαστικά αλλά και τους μηχανισμούς ανάλυσης που την οδήγησαν νωρίς σε ασφαλή συμπεράσματα, στα οποία βασίστηκε η σχεδόν ακαριαία αντίδραση της Ουάσιγκτον για στήριξη του Ερντογάν. Γιαυτό εκτιμώ ότι μαζί με τον Ερντογάν, κερδισμένη από την έκβαση των γεγονότων είναι και η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου, η Χίλαρι Κλίντον, σε αντίθεση με τον ανθυποψήφιό της Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν για άλλη μια φορά τραγικός στο χειρισμό τόσο σημαντικών θεμάτων, συνεπικουρούμενος από το θλιβερό τηλεοπτικό κανάλι NBC. Επίσης, δεν μπορώ να μην μνημονεύσω και τη σχεδόν ενοχική αντίδραση της Ρωσικής κυβέρνησης για το θέμα..
Ποιες νομίζεις ότι θα είναι οι συνέπειες για τη χώρα μας από τις εξελίξεις αυτές;
Η χώρα μας έχει αυτή την περίοδο δύο ανοικτά και μεγάλα θέματα με την Τουρκία. Το πρώτο θέμα είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος με τη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ να επιχειρεί στον αρχιπελαγικό χώρο του Αιγαίου, γεγονός το οποίο έφερε στην επιφάνεια όλα τα ακανθώδη θέματα νομικής φύσης στο Αιγαίο (χωρικά ύδατα, FIR κ.ο.κ). Το δεύτερο θέμα είναι η διαφαινόμενη επίλυση του Κυπριακού, ενδεχομένως και εντός του 2016. Βλέπουμε δηλαδή ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η εκ των πραγμάτων επίλυση των δύο βασικών και πάγιων προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία, το νομικό στο Αιγαίο και το πολιτικό στην Κύπρο. Δυστυχώς όμως, η χώρα μας βρίσκεται σε δυσμενέστατη διαπραγματευτική θέση λόγω της δημοσιονομικής αλλά και διπλωματικής της κατάρρευσης σε όλα τα επίπεδα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος είναι τώρα πανίσχυρος. Και για γίνω πιο αιχμηρός, θα σημειώσω ότι τα δύο αυτά προβλήματα με την Τουρκία, το νομικό στο Αιγαίο και το πολιτικό στην Κύπρο, είχαν ρυθμιστεί με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα με τη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, όπου προβλέπονταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ακόμα και χωρίς επίλυση του πολιτικού προβλήματος κατοχής, η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού υπό το πλαίσιο του ΟΗΕ και η έγκριση ή απόρριψη του πλαισίου από τις δύο κοινότητες του νησιού με δημοψήφισμα (το περίφημο σχέδιο Ανάν), καθώς και η παραπομπή όλων των νομικών θεμάτων του Αιγαίου από κοινού από την Ελλάδα και την Τουρκία στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Μόνο που το 1999 η τότε Ελληνική Κυβέρνηση ήταν ισχυρή, συνεπικουρούμενη και από την Ευρωπαική Ένωση, ενώ η τότε Τουρκική κυβέρνηση ήταν αισθητά πιο αδύναμη με τον Ερντογάν να βρίσκεται στην αφετηρία της πρωθυπουργίας του. Αντιθέτως, η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση, που λοιδορούσε τότε τη συμφωνία του Ελσίνκι, είναι σήμερα περίγελος των πάντων σε διεθνές επίπεδο (ειδικά μετά την τραγωδία του περσινού δημοψηφίσματος), ενώ η Τουρκική κυβέρνηση με τον Ερντογάν είναι παντοδύναμη.