ΑΧΑΡΝΕΣ
Η ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων «ακμάζει» στον Δήμο Αχαρνών
01/04/2024 09:22
3 '
Το παρόν και το μέλλον της ανακύκλωσης είναι η ανακύκλωση στην πηγή, που οδηγεί στα διαφορετικά ρεύματα ανακυκλώσιμων ειδών. Και από τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να δίνουν διάφοροι δήμοι της Αττικής για τη χρονιά που πέρασε, αυτό που προκύπτει είναι πως ειδικά η ανακύκλωση ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο.
Μεγαλύτερος δήμος αυτός των Αχαρνών, μέσα στους τρεις πολυπληθέστερους της Αττικής, σημειώνει κατά αναλογία μεγαλύτερη συλλογή αυτών των ανακυκλώσιμων ειδών. Όπως ανακοίνωσε, μέσα στο 2023 συγκέντρωσε και ανακύκλωσε 85.075 κιλά ρούχων, παπουτσιών, λευκών ειδών, τσαντών και αξεσουάρ ένδυσης.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων Νίκος Ξαγοράρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέκεται πέρα όλων των άλλων και στη στρατηγική επιλογής των σημείων, όπου τοποθετεί ο δήμος τους μωβ κάδους.
«Είναι στην πλατεία Δημαρχείου, στην πλατεία των Θρακομακεδόνων, αλλά και σε πλατείες όπως του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, της Αγίας Παρασκευής, προς την Πάρνηθα, στη γέφυρα Φιλαδελφείας, σε σχολεία, είναι δηλαδή σε κεντρικά και καθοριστικά σημεία. Έχουμε 33 κάδους σε 28 σημεία, ενώ χαράζουμε και νέα, όπως στο Ολυμπιακό Χωριό. Έχουμε επιλέξει σημεία, ώστε ο κόσμος να τα βλέπει και να μαθαίνει για την ύπαρξή τους, να μπορεί να πάει εύκολα και να ρίξει μέσα τα ανακυκλώσιμα», λέει συγκεκριμένα και συνεχίζει: «Είναι και ανταποδοτικό, αφού μέσα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, μπορούν να μετατραπούν και σε επιταγές για σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, οι οποίες προσφέρονται σε οικογένειες της πόλης μας, που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Φυσικά, τα ρούχα ή τα παπούτσια που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό, γιατί είναι ένα όφελος με κοινωνικό αντίκρισμα. Από εκεί και πέρα, σαφώς υπάρχει το περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και το οικονομικό, αφού μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγει στον ΧΥΤΑ, οπότε εξοικονομούνται χρήματα, καύσιμα και ενέργεια».
Για το αν βοηθά το ότι είναι πιο εύκολο για τους δημότες να ξεχωρίζουν τα ρούχα από άλλα ανακυκλώσιμα είδη, όπως το χαρτί, τα μπουκάλα ή τα αποφάγια, τα οποία μπορεί και να ανακατεύσει μέσα στα απορρίμματα, ο κ. Ξαγοράρης απαντά: «Σαφέστατα είναι πιο εύκολο κι έτσι όταν ξεχωρίζεις τα είδη, γίνεται πιο αποτελεσματική η ανακύκλωση. Τα διαφορετικά ρεύματα βοηθούν σ’ αυτό και ο κόσμος μαθαίνει σιγά-σιγά να τα ακολουθεί. Γι’ αυτό ως δήμος έχουμε διαφορετικούς κάδους ανακύκλωσης».
Τέλος, για το αν οι πολίτες είναι πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς την ανακύκλωση σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, ο αντιδήμαρχος Αχαρνών τονίζει: «Είναι γεγονός πως χρόνο με τον χρόνο τα ποσοστά ανεβαίνουν. Όπως έχω πει, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι να αποδώσει αμέσως, αυτό γίνεται βήμα-βήμα. Έτσι και στην ανακύκλωση. Έχουμε φτάσει λοιπόν ως δήμος Αχαρνών στο σημείο να έχουμε πλέον σημαντικά αποτελέσματα πάνω στην ανακύκλωση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ