ΙΛΙΟΝ
Η λεύκανση στα… καλύτερά της! Του οδοντίατρου Γιάννη Σεβαστόπουλου*
29/10/2019 10:19
Ανανεώθηκε 31/10/2019 11:39
2 '
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα λαμπερό, φωτεινό χαμόγελο μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για τη βελτίωση των, κάθε λογής, κοινωνικών μας σχέσεων. Δεν υπάρχει, επίσης, αμφιβολία ότι, φροντίζοντας σωστά τα δόντια μας, δε θα αποκτήσουμε μόνο ένα λαμπερό αλλά και ένα υγιές χαμόγελο.
Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν μπορούμε να κάνουμε λεύκανση και κατά πόσο αυτή είναι ασφαλής. Η λεύκανση των δοντιών είναι μια τεχνική που αφορά την αισθητική, οξειδώνει τα δόντια απομακρύνοντας την αλλοίωση στο χρώμα τους και τα κάνει πιο λευκά και λαμπερά.
Γιατί όμως τη χρειαζόμαστε; Καθώς μεγαλώνουμε, τα δόντια μας σκουραίνουν, συσσωρεύοντας χρωστικές ουσίες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν το κάπνισμα, ενδεχόμενοι τραυματισμοί που αφήνουν ρωγμές στα δόντια, αλλά και ουσίες όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί, τα ποτά και διάφορα αναψυκτικά.
Οι μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών ποικίλουν. Με την πραγματοποίηση ενός κλινικού ελέγχου από τον οδοντίατρό σας, μπορείτε να ενημερωθείτε για το ποια μέθοδος είναι καταλληλότερη για σας.
Συνήθως χρησιμοποιούμε δύο μεθόδους, όπου εγγυόμαστε την ασφάλεια και το φυσικό αποτέλεσμα.
Η πρώτη μέθοδος γίνεται με τη λήψη αποτυπωμάτων στο χώρο του ιατρείου με σκοπό την δημιουργία εξατομικευμένων ναρθηκών. Μέσα σε αυτούς, ο ασθενής τοποθετεί κατ’ οίκον το ειδικό gel λεύκανσης όπου ανάλογα με την χρήση μπορεί να διαρκέσει έως και δεκαπέντε μέρες. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο ασθενής μπορεί μελλοντικά να προβεί στη εφαρμογή περαιτέρω gel με την χρήση των ίδιων ναρθήκων .
Στάδια κατασκευής νάρθηκα στο εργαστήριο
- Έγχυση γύψου (velmix) στο αποτύπωμα
- Προσαρμογή εκμαγείου
- Τοποθέτηση pattern resin στις παρειακές επιφάνειες των δοντιών
- Κατασκευή ναρθηκών
Η δεύτερη μέθοδος γίνεται με την εφαρμογή της λευκαντικής ουσίας (μεγαλύτερης συγκέντρωσης) στο ιατρείο. Κατά την μέθοδο αυτή τοποθετείται ρητίνη στα ούλα που βρίσκονται πέριξ των οδοντικών αυχένων με σκοπό την προστασία τους από χημικό έγκαυμα. Σε δεύτερο χρόνο τοποθετείται το λευκαντικό τζελ στις προστομιακές επιφάνειες των δοντιών. Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία ξεπλένονται οι οδοντικές επιφάνειες και ελέγχουμε άμεσα την χρωματική μεταβολή. Σε αυτή την μέθοδο μας δίνεται η δυνατότητα να την επαναλάβουμε μετά από δεκαπέντε ημέρες.
*Ο Γιάννης Σεβαστόπουλος είναι οδοντίατρος και δραστηριοποιείται στο Ίλιον