KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Ήλιε μου, ήλιε μου

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Κατηγορηματικό ΟΧΙ του δημάρχου Πετρούπολης στη Ρένα Δούρου να μετατραπεί το λατομείο Μουσαμά σε νέο ΧΥΤΑ

04/11/2017 11:50
Ανανεώθηκε 04/11/2017 11:54
5 '
Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος, Πετρούπολη, δήμος, Πετρούπολης
ΕΛΤΑΕΛΤΑ

Ένα απόλυτο ΟΧΙ στην προοπτική να γίνει το λατομείο Μουσαμά χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων ήταν η απάντηση του δήμαρχου Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμου, στην επιστολή της περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, σχετικά με την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού που περιλαμβάνει τα λατομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σίμος προκάλεσε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη μελέτη για τα λατομεία, μεταξύ των οποίων και του Μουσαμά και να πάρει απόφαση το Σώμα επί των νέων εξελίξεων.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

“Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί ενεργή υγειονομική βόμβα και κρίσιμο παράγοντα υποβάθμισης της ζωής του λαού της Δυτικής Αθήνας και του Θριάσιου. Η δημιουργία μιας νέας χωματερής στην περιοχή θα επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση” σημειώνει στην επιστολή του προς την κα Δούρου, ο δήμαρχος Πετρούπολης.

Όσον αφορά στο λατομείο Μουσαμά, επισημαίνει ότι πρόκειται περί ανενεργού λατομείου και απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση για να χρησιμοποιηθεί για την διάθεση στερεών αποβλήτων,β ρίσκεται εντός της Ζώνης Δ’ προστασίας του Όρους Αιγάλεω (Ν. 2742/99) άρα ανήκει σε ζώνη αποκλεισμού και βρίσκεται εντός καταφυγίου άγριας ζωής και περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, άρα ανήκει σε ζώνη αποκλεισμού.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Βαγγέλη Σίμου:

 

ΘΕΜΑ: “Διαβούλευση περί υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής – Λατομεία”

κα Περιφερειάρχη,

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 11092/26.10.2017 εγγράφου σας με θέμα “Διαβούλευση περι εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ Αττικής-Λατομεία”, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι γνωρίζουμε για την παραλαβή της μελέτης, αλλά και για τις εξελίξεις που αφορούν την διαχείριση απορριμμάτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας συζήτησε σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα με τις εξελίξεις στο ζήτημα της Χωματερής και της χωροθέτησης του παλιού Λατομείου Μουσαμά ως χώρο υποδοχής αποβλήτων. Κατόπιν εισήγησης της δημοτικής αρχής, αποφασίστηκε ομόφωνα να μην δεχτούμε σε καμία περίπτωση την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης, στην οποία περιλαμβάνεται και το ανενεργό Λατομείο Μουσαμά ως υποψήφιος χώρος για την δημιουργία νέας χωματερής.

Αφετηρία της προσέγγισης μας για το θέμα είναι η θέση ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες,  με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους και στο λαϊκό εισόδημα.  Αντίθετα σήμερα, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αντιμετωπίζεται ως πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Ομίλων που μονοπωλούν μέσω των ΣΔΙΤ την επεξεργασία των σύμμεικτων αποβλήτων σε όλη την επικράτεια και, ειδικότερα στην Αττική, την πλήρη λειτουργία βασικών εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Αποτεφρωτήρας) και του ΧΥΤΑ (βιοαέριο, στραγγίσματα) και παρεμβαίνουν στις υπόλοιπες.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί ενεργή υγειονομική βόμβα και κρίσιμο παράγοντα υποβάθμισης της ζωής του λαού της Δυτικής Αθήνας και του Θριάσιου. Η δημιουργία μιας νέας χωματερής στην περιοχή θα επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση. 

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά το θέμα του Λατομείου Μουσαμά που θίγετε στην επιστολή σας, η μικρή απόσταση από την πόλη μας (κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο Πέτρας και από κατοικίες) και από οικισμούς του Θριάσιου αποτελεί έναν ακόμη σοβαρότατο λόγο για τον οποίο η συγκεκριμένη επιλογή στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ως «κατάλληλου» χώρου για την ταφή μεγάλης ποσότητας των υπολειμματικών αποβλήτων της Αττικής, πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθεί.

Ανασύρετε από το μακρινό προ 14ετίας  παρελθόν μια χωροθέτηση, η οποία σύμφωνα με την  ίδια τη μελέτη πάνω στην οποία στηρίχθηκε η περιβόητη «τροπολογία Βάσως Παπανδρέου» εμπίπτει σε τρία βασικά κριτήρια αποκλεισμού:

«Η θέση σήμερα εμπίπτει σε διατάξεις αποκλεισμού, για τη χρησιμοποίησή της για την Διάθεση Στερεών Αποβλήτων, δεδομένου ότι:

  • Πρόκειται περί ανενεργού λατομείου και απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση για να χρησιμοποιηθεί για την Διάθεση Στερεών Αποβλήτων.
  • Βρίσκεται εντός της Ζώνης Δ’ προστασίας του Όρους Αιγάλεω (Ν. 2742/99) άρα ανήκει σε ζώνη αποκλεισμού.
  • Βρίσκεται εντός καταφυγίου άγριας ζωής και περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, άρα ανήκει σε ζώνη αποκλεισμού»

Σημειώνουμε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα για αναζήτηση υποψήφιων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας, κάτι που απαιτεί φυσικά έναν κεντρικό σχεδιασμό και μια λύση αποτελεσματική, βιώσιμη, περιβαλλοντικά άρτια και  χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τον λαό.

κα Περιφερειάρχη,

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να  οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

  • Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθεί ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή και επέκταση υφιστάμενης, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Να ακυρωθεί η επιλογή του παλιού Λατομείου Μουσαμά ως χώρου υποδοχής αποβλήτων αλλά και των άλλων ανενεργών λατομείων /μεταλλείων που πριν από 14 χρόνια είχαν κριθεί ως κατάλληλοι με τη γνωστή «έκτακτη» διαδικασία.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στους δήμους.

Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης, καθώς είναι σε ευθεία αντίθεση με

την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και στον αντίποδα της δικής μας αντίληψης για το θέμα.

 

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΜΟΣ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: