KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Meteoacharnes: Πλησιάζει η σειρά μας για χιόνι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

03/01/2020 08:42
3 '
Meteoacharnes
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ARIS BANNERARIS BANNER

Κυριακή βράδυ, ξημερώματα των Φώτων, ο λευκός επισκέπτης θα μπει στις αυλές και τα μπαλκόνια μας. Τουλάχιστον για τις Αχαρνές, δεν περιμένουμε κάτι που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στις τυχόν μετακινήσεις μας, με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα πριν αρχίσουν τα φαινόμενα.

Ανάλογα αλλά μικρότερης έντασης θα είναι τα φαινόμενα στο Ίλιον, αλλά στη Φυλή, όπως είναι φυσικό, η χιονόπτωση περιοδικά και τοπικά θα είναι έντονη. Ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα είναι οι Βόρειοι άνεμοι από την Κυριακή αργά το βράδυ. Η εξασθένηση τους θα αρχίσει από τη Δευτέρα το βράδυ.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για Αχαρνές, μιας και συμπίπτουν πολλοί παράγοντες ταυτόχρονα, περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα, όπως αρκετά πυκνό ατμοσφαιρικό στρώμα, η θερμοκρασία στα 850 hPa -7 βαθμούς (μεγάλη διαφορά αν είχαμε -8) και στα 500 hPa κοντά στους -28 (μεγάλη διαφορά επίσης αν είχαμε -35). Σημασία μεγάλη έχει βέβαια και που θα βρίσκεται το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού. Η τελική του θέση θα φανεί μάλλον την Κυριακή.

Παράλληλα, υπάρχει και υετός, πάντα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, που ενδεχομένως αυξηθεί, ενδεχομένως όμως και ελαττωθεί. Σημαντικά στοιχεία αναμένεται να εξαχθούν από τη ραδιοβόληση στο μετεωρολογικό σταθμό του Ελληνικού (23°43’Ε 37°54’Ν),  την Κυριακή το πρωί. Η ραδιοβόλιση της 2ας Ιανουαρίου 2020, έδωσε στα 850 hPa -4,7 βαθμούς.

Ίδια θερμοκρασία είχε και η Πάρνηθα στα 1230 μέτρα. Σημασία έχει ακόμα, που θα γίνει η σύγκλιση της ψυχρής και της θερμής αέριας μάζας, η υγρασία και εάν η επιφανειακή κυκλοφορία υποστηρίχθηκε στην ανώτερη τροπόσφαιρα καθώς και το επίπεδο παγοποίησης.

Ουσιαστικά πάντως, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει το Σάββατο το πρωί.

Και για όσους θέλουν να μάθουν τη σημασία της θερμοκρασίας στα ανώτερα στρώματα

Από το χάρτη της ισοβαρικής επιφάνειας των 850hPa (πρώτη βασική ισοβαρική επιφάνεια κοντά στο χάρτη επιφάνειας), υπολογίζουμε τη μεταφορά της θερμοκρασίας και εκτιμούμε τη χαμηλή νέφωση. Ακόμη μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για ψυχρές εισβολές και χιονοπτώσεις. Τέλος η επιφάνεια 850 hPa είναι συνήθως ανεπηρέαστη από την τοπογραφία, αφού το μέσο ύψος που της αντιστοιχεί είναι περίπου 1460 μέτρα. Σημαντική είναι η βοήθεια του Μετεωρολογικού σταθμού της Πάρνηθας στα 1230 μέτρα, το υψόμετρο του οποίου αντιστοιχεί περίπου στη θερμοκρασία στα 850 hPa.

Από το χάρτη της ισοβαρικής επιφάνειας των 700hPa, μπορούμε να προσδιορίσουμε τη νέφωση. Δηλαδή, αν η διαφορά της θερμοκρασίας με τη θερμοκρασία δρόσου είναι μικρότερη από 4°C, τότε η περιοχή θα είναι νεφοσκεπής, αλλιώς (μεγαλύτερη από 4°C) με αίθριες συνθήκες. Ακόμη, πληροφορούμαστε για τη μεταφορά θερμοκρασίας στις ορεινές περιοχές, αφού το μέσο ύψος που αντιστοιχεί σε αυτή την επιφάνεια, είναι 3000 μέτρα.

Η θερμοκρασία σε άνοδο και για το Σάββατο στις Αχαρνές προβλέπεται να κυμανθεί από 3 μέχρι 14 βαθμούς. Στο Ίλιον, από 6 μέχρι 15. Στη Φυλή από 0 μέχρι 11 βαθμούς. Από την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση.

Οι άνεμοι το Σάββατο, θα πνέουν ασθενείς αρχικά Βόρειοι, αργότερα Δυτικοί Νοτιοδυτικοί και κατόπιν θα γυρίσουν σε Βορειοανατολικούς. Όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, θα πνέουν Βόρειοι Βορειοανατολικοί και σταδιακά θα ενισχύονται. Ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα είναι την Δευτέρα, με ριπές που θα ξεπερνούν τα 50 km/h. Από το απόγευμα της Δευτέρας θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Φωτό: Τι προβλέπεται για χιονόπτωση την ημέρα των Φώτων

Φωτό: Η χθεσινή ραδιοβόλιση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής

http://www.meteoacharnes.gr

https://www.meteoacharnes.ελ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: