KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Meteoacharnes: Εκ νέου με ξεροβόρι, πτώση της θερμοκρασίας και χωρίς ίχνος βροχής. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

01/11/2024 12:06
Ανανεώθηκε 01/11/2024 12:54
4 '
Meteoacharnes: Εκ νέου με ξεροβόρι, πτώση της θερμοκρασίας και χωρίς ίχνος βροχής. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ
Εξασθενημένοι θα είναι οι Βόρειοι άνεμοι αύριο Σάββατο, αλλά από την Κυριακή περιμένουμε και πάλι ενίσχυσή τους, με μικρές διακυμάνσεις ως προς την έντασή τους. Που πρακτικά σημαίνει, πως οι μέγιστες θερμοκρασίες μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα είναι λίγο πιο κάτω από τους 20 βαθμούς, ενώ από την Πέμπτη και μετά, η πτώση στη θερμοκρασία θα είναι μεγαλύτερη.

Στους 21,2 βαθμούς, έπεσε χθες όπως αναμενόταν η θερμοκρασία, από 23,2 βαθμούς την Τετάρτη και 26,1 βαθμούς την Τρίτη. Σε αυτό συνέργησε και ο Βόρειος άνεμος, που «έδωσε» μέγιστη ριπή ανέμου 48,3 km/h στις 12:15, που αντιστοιχεί σε 6 μποφόρ. Ανεπαίσθητη άνοδο περιμένουμε σήμερα, μεγαλύτερη αύριο, αλλά από την Κυριακή τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν και νέα πτώση στη θερμοκρασία.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Και ενώ οι τελευταίες ψιχάλες Αχαρνές και πέριξ έπεσαν στις 5 Οκτωβρίου, συνεχιζόμενης της ανομβρίας από τη μέση του Μάη, φαίνεται ότι θα περάσουν και οι πρώτες 15 ημέρες του Νοέμβρη, χωρίς να έχουμε έστω και την παραμικρή ένδειξη για κάτι ουσιαστικό από βροχές. Η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα δεν δείχνει να αλλάζει σύντομα και η χώρα μας, εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό, συνεπάγεται την επικράτηση ενισχυμένων Βόρειων Βορειοανατολικών ανέμων, που στο Αιγαίο φθάνουν τα 7 και 8 μποφόρ. Αχαρνές και πέριξ στα 6 μποφόρ.

Εξασθενημένοι θα είναι οι Βόρειοι άνεμοι αύριο Σάββατο, αλλά από την Κυριακή περιμένουμε και πάλι ενίσχυσή τους, με μικρές διακυμάνσεις ως προς την έντασή τους. Που πρακτικά σημαίνει, πως οι μέγιστες θερμοκρασίες μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα είναι λίγο πιο κάτω από τους 20 βαθμούς, ενώ από την Πέμπτη και μετά, η πτώση στη θερμοκρασία θα είναι μεγαλύτερη. Και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι λίγο πιο πάνω από τους 10 βαθμούς.

Κατάρρευση του AMOC;

Στο μεταξύ, τους επιστήμονες απασχολεί και η πιθανή κατάρρευση του Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC). Πρόκειται για την Μεσημβρινή Ανατρεπτική Κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού, ένα σύστημα ωκεάνιων ρευμάτων που ρέουν τόσο στην επιφάνεια όσο και στο βάθος στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Στην επιφάνεια, αυτά τα ρεύματα, γνωστά ως Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream), North Atlantic Current, North Atlantic Drift, μεταφέρουν θερμότητα και αλάτι από τους τροπικούς στον υποπολικό Βόρειο Ατλαντικό, που είναι η περιοχή νότια της Γροιλανδίας και της λεκάνης της Ισλανδίας, όπου ψύχονται, γίνονται πιο πυκνά και βυθίζονται σε περίπου 2.000-3.000 μέτρα βάθος.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα της κλιματικής επιστήμης είναι εάν το AMOC επιβραδύνεται και αν βρισκόμαστε κοντά σε ένα «σημείο καμπής», όπου η κυκλοφορία αυτή εξασθενεί και μπορεί να παραμείνει έτσι για αρκετούς αιώνες. Ήταν γνωστό ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί στο απώτερο παρελθόν, όπως μας πληροφορούν διάφορα δεδομένα παλαιοκλίματος και τα οποία δείχνουν ότι το AMOC έχει υποστεί δραματικές αλλαγές, κάτω από φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις, (όπως οι ταλαντώσεις Dansgaard–Oeschger), οι οποίες όμως ήταν πολύ αργές διαδικασίες με διάρκεια δεκάδων χιλιάδων χρόνων. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή όμως συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα, γύρω στα 100-200 χρόνια, και δεν είναι σαφές πως θα ανταποκριθεί το AMOC.

Μια πιθανή κατάρρευση του AMOC θα οδηγούσε σε σοβαρές μεταβολές του καιρού στην Ευρώπη, εκτεταμένη παγοκάλυψη, ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε ορισμένα μέρη του κόσμου και ερημοποίηση σε άλλα, ακραίες αλλαγές της στάθμης της θάλασσας ειδικά στη βορειοανατολική Αμερική, αλλαγές στους μουσώνες, απειλές στη γεωργία και την αλιεία. Μπορεί επίσης να εμπλέκεται στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων φαινομένων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία. Το όλο θέμα, θα συζητηθεί για περαιτέρω δράση σε περιφερειακή συνάντηση υπουργών τον Νοέμβριο. Όλη η προειδοποίηση 44 επιστημόνων του κλίματος, από την Δρ. Αναστασία Ρωμανού, Φυσική Επιστήμων Ερευνήτρια Ινστιτούτο Γκόνταρντ ΝΑΣΑ, Συμβ. Καθηγήτρια Πανεπ. Κολούμπια, στο https://climatebook.gr/44-epistimones-tou-klimatos-proeidopoioun-gia-tin-allagi-tou-revmatos-tou-atlantikou-okeanou/

Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα

Στα χθεσινά περίπου επίπεδα είναι οι ρύποι, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Σταδιακή άνοδο, είχαμε από τις 20:00 χθες το βράδυ, μέχρι και τις 02:00 σήμερα. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 12,0 (12,1 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 11,1 (14,6 χθες).

Η θερμοκρασία το Σάββατο στις Αχαρνές, θα κυμανθεί από 13 με 22 βαθμούς. Στο Ίλιον 14 με 23 βαθμούς. Στη Φυλή 12 με 21 βαθμούς. Πτώση στη θερμοκρασία την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα.

Οι άνεμοι το Σάββατο,θα πνέουν εξασθενημένοι μεταβλητοί και την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενισχυμένοι Βόρειοι.

Φωτό: Οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής

https://www.meteoacharnes.gr

https://www.meteoacharnes.ελ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
SOFRONI VANITASOFRONI VANITA
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: