HOT STORY
Meteoacharnes: Έσπειρε τον όλεθρο και εξασθενεί η κακοκαιρία «Daniel». Βροχοπτώσεις στην Αττική. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή
06/09/2023 08:37
Ανανεώθηκε 06/09/2023 08:46
3 '
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας, με ύψη βροχής στην κεντρική Ελλάδα, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:45 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm.
Ακάθεκτη συνεχίζει η κακοκαιρία «Daniel», προκαλώντας τον όλεθρο κυρίως στην Μαγνησία. Την Αττική, μέχρι τώρα την άφησε αλώβητη, αν και σήμερα αναμένεται οι βροχοπτώσεις να συνεχισθούν. Και σίγουρα, αν τα φαινόμενα της Μαγνησίας είχαν σημειωθεί εδώ, δεν θα είχαμε μόνο υλικές καταστροφές αλλά και ανθρώπινες απώλειες. Έχουμε δει σε μικρότερης έκτασης φυσικά φαινόμενα τι έχει συμβεί.
Τόσο χθες βράδυ, όσο και σήμερα νωρίς το πρωί, οι καταιγίδες από την Πελοπόννησο, ήταν έντονες στην Κορινθία. Και με πορεία Βόρεια Βορειοδυτική συνέχισαν προς την Στερεά Ελλάδα (Φωτό1). Μάλιστα προκάλεσαν κατολισθήσεις στην επαρχιακή οδό Επιδαύρου – Μεθάνων και έκλεισε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.
Στην πορεία του, ελάχιστα επηρέασε τόσο τη Φυλή όσο και τα Άνω Λιόσια με 1,2 και 0,4 μμ αντίστοιχα. Και φαίνεται πως η σημαντική κακοκαιρία «Daniel», δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει οριστικά, πριν το μεσημέρι της Πέμπτης. Και από σήμερα το απόγευμα θα δείξει σημεία εξασθένησης. Το ίδιο ισχύει και για όποια φαινόμενα στην Αττική. Που μέχρι τώρα ήταν ελάχιστα φυσικά σε σχέση με αυτά της Κεντρικής Ελλάδας. Πάντως από αύριο αναμένεται παροδική άνοδος της θερμοκρασίας.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας, με ύψη βροχής στην κεντρική Ελλάδα, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:45 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο 2020.
Για Αττική και τα πρωινά στοιχεία δείχνουν, εκτός βέβαια απρόβλεπτου παράγοντα της τελευταίας στιγμής και αιφνίδιας σύγκλισης ανέμων σε αυτή, κάτι που σχεδόν αποκλείεται, ότι δεν περιμένουμε κάποιο ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο. Όμως περιοδικά και τοπικά, είναι πιθανές κάποιες βροχοπτώσεις και μάλιστα έντονες. Μέχρι και το μεσημέρι, δεν μπορεί αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο τοπικών καταιγίδων. Από την περαστική καταιγίδα το πρωί, καταγράφηκαν στον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών 12,6 μμ. Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα υπάρχει έκτακτη ενημέρωση.
Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα
Ανεβασμένοι είναι οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, αλλά με ανοδική τάση, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Η άνοδος άρχισε από τις 22:00 χθες βράδυ, και συνεχιζόταν και σήμερα το πρωί. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 31,3 (8,4 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 29,6 (7,9 χθες) (Φωτό3).
Η θερμοκρασία στις Αχαρνές την Πέμπτη, θα κυμανθεί από 23 με 27 βαθμούς τοπικά. Στο Ίλιον 24 με 28 βαθμούς. Στη Φυλή 23 με 26 βαθμούς.
Οι άνεμοι, θα πνέουν Βορειοανατολικοί, με σταδιακή ενίσχυση προς το μεσημέρι.
Φωτο: Που είχε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, μέχρι αργά χθες το βράδυ, με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Φωτό1: Ώρα 08:00 σήμερα το πρωί, το μέτωπο της καταιγίδας από την Κορινθία, περνά δυτικά από την Αττική.
Φωτό2: Λάμψεις πίσω από την Πάρνηθα από την καταιγίδα στην Εύβοια χθες το βράδυ.
Φωτό3: Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα από χθες μέχρι σήμερα το πρωί.
Επιμέλεια Βαγγέλης Μαρκουλής