KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Ήλιε μου, ήλιε μου

HOT STORY

Meteoacharnes: Φεύγει ο «Daniel» με τις θεομηνίες του και επιστρέφει το ενισχυμένο ξεροβόρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

07/09/2023 09:25
3 '
ΚΑΙΡΟΣ
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στην Αττική, μέχρι και το απόγευμα, περιοδικά και τοπικά υπάρχουν ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες, για βροχοπτώσεις. Όμως, πάντα υπάρχει ο παράγοντας της τελευταίας στιγμής και δεν αποκλείεται προς το μεσημέρι και μετά να έχουμε κάποια σύντομη έξαρση, για την οποία θα ενημερώσουμε άμεσα.

Τελευταία ημέρα σήμερα της κακοκαιρίας «Daniel», τόσο για την επικράτεια, όσο φυσικά και για την Αττική. Ο υετός που άφησε χθες η κακοκαιρία, δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητος. Τοπικά μάλιστα, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα και έκλεισαν δρόμοι. Στον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών, καταγράφηκαν συνολικά 59,8 μμ, ενώ σε άλλες περιοχές ξεπέρασαν τα 100 μμ. Σήμερα ξεκινήσαμε νωρίς νωρίς με καταιγίδα. Και μέχρι τις 09:00 είχαν καταγραφεί 13,4 μμ υετού.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Και για σήμερα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την Βόρεια Εύβοια. Από πολύ νωρίς το πρωί κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες είχαμε ένταση των φαινομένων. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στην Αττική, μέχρι και το απόγευμα, περιοδικά και τοπικά υπάρχουν ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες, για βροχοπτώσεις.  (Εκτός από ολιγόλεπτες σποραδικές βροχοπτώσεις ποτιστικές). Όμως, πάντα υπάρχει ο παράγοντας της τελευταίας στιγμής και δεν αποκλείεται προς το μεσημέρι και μετά να έχουμε κάποια σύντομη έξαρση, για την οποία θα ενημερώσουμε άμεσα. Πάντως περισσότερο πιθανό είναι για Πειραιά και Νότια προάστια. Ήδη ένα ενισχυμένο μέτωπο ανατροφοδοτείται στο Μυρτώο πέλαγος και αργά και σταθερά κατευθύνεται προς την Αττική. Δείχνει όμως χωρίς δυναμική. Παράλληλα, ένας καταιγιδοφόρος πυρήνας, κατευθύνεται από το Ιόνιο προς την Πελοπόννησο.

Για την χθεσινή απογευματινή καταιγίδα είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Όπως επίσης και για τη δεύτερη φάση, την βραδινή. Και πάλι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν πολλά σε διάφορες περιοχές, κυρίως με αποκλεισμό δρόμων.

Χθες, ο Δημήτρη Ζιακόπουλος, μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είπε σε συνέντευξη τύπου ότι περίμεναν 20 με 30 χιλιοστά για την Αττική. Πολύ γρήγορα όμως διαψεύστηκε γιατί ο όγκος του νερού ξεπέρασε τοπικά τα 100 μμ. Και απορίας άξιο είναι γιατί έπεσε τόσο έξω, ένας τόσο καταξιωμένος μετεωρολόγος και με ιδιαίτερη πείρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, πως το 112 έστειλε χθες το απόγευμα μήνυμα ενημέρωσης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ ήδη είχαν πέσει 30 και 40 μμ υετού και οι δρόμοι ήταν αδιάβατα ποτάμια.

Υετός 6-9-23 υψομετρικά

350 μ.    44,6 mm (Φυλή)

283 μ.    42,0 mm (Τατόι)

275 μ.    49,2 mm (Βαρυμπόμπη)

211 μ.    45,6 mm (meteoacharnes)

182 μ.    52,8 mm (Άνω Λιόσια)

149 μ.    42,8 mm (ΣΚΑ)

130 μ.    44,8 mm (Λ. Δημοκρατίας)

Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα

Πιο πεσμένοι σε σχέση με χθες, είναι οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, αλλά με ανοδική τάση, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Μικρή άνοδος άρχισε από τις 22:00 χθες βράδυ και από τα μεσάνυχτα άρχισε η πτώση. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 25,0 (31,3 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 22,2 (29,6 χθες) (Φωτό3).

Η θερμοκρασία στις Αχαρνές την Παρασκευή, θα κυμανθεί από 23 με 26 βαθμούς τοπικά. Στο Ίλιον 24 με 27 βαθμούς. Στη Φυλή 22 με 26 βαθμούς.

Οι άνεμοι, θα πνέουν ενισχυμένοι Βόρειοι.

Φωτο: Που είχε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, μέχρι αργά χθες το βράδυ, με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Φωτό: Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από χθες τα μεσάνυχτα.

Φωτό: Ώρα 07:30 σήμερα το πρωί. Το μέτωπο της καταιγίδας στην Αττική.

Φωτό: Η νύχτα έγινε μέρα χθες τα μεσάνυχτα από τους κεραυνούς.

Φωτό: Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα από χθες μέχρι σήμερα το πρωί.

Επιμέλεια Βαγγέλης Μαρκουλής

https://www.meteoacharnes.gr

https://www.meteoacharnes.ελ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: