ΑΧΑΡΝΕΣ
Meteoacharnes: Μερική απομάκρυνση της σκόνης από την Αφρική από το μεσημέρι. Πέφτει η θερμοκρασία. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή
24/04/2024 11:55
3 '
Αύριο όμως, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δυτικούς, που θα πνέουν ενισχυμένοι με ριπές που θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Και αυτό θα συμβάλει στην επίσης πρόσκαιρη πτώση στη θερμοκρασία, στους 21 και τοπικά τους 22 βαθμούς.
Η τρομερή συγκέντρωση σκόνης από την Αφρική χθες από το μεσημέρι, που προκάλεσε τόσο κατάπληξη, ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις για την σημαντική αύξηση της περιεκτικότητάς της, από τις 09:00 σήμερα το πρωί, άρχισε να απομακρύνεται. Βοηθούντος του ανέμου, μετακινείται Ανατολικά και μειώνεται η περιεκτικότητα της.
Όμως, η σκόνη που στροβιλίζεται στο Ιόνιο, σχεδόν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, θα φθάσει μέχρι εμάς και πάλι. Και αυτή όμως, από το πρωί αύριο, θα αρχίσει σταδιακά να απομακρύνεται. Και μέχρι το Σάββατο τουλάχιστον δεν δείχνει να επανέρχεται. Και το ευτύχημα ήταν φυσικά που δεν έριξε ούτε ψιχάλα. Τουλάχιστον σε εμάς.
Τόσο η σκόνη από την Αφρική, όσο και τα υγρασιονέφη, περιόρισαν χθες την άνοδο της θερμοκρασίας, που ήταν όση περίπου και προχθές, στους 21,3 βαθμούς. Σήμερα όμως, με την απομάκρυνσή της και τη στροφή των ανέμων σε Νοτιοδυτικούς, αναμένεται η θερμοκρασία να φθάσει στους 24 και τοπικά ακόμα και στους 25. Παροδικά και πάλι.
Αύριο όμως, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δυτικούς, που θα πνέουν ενισχυμένοι με ριπές που θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Και αυτό θα συμβάλει στην επίσης πρόσκαιρη πτώση στη θερμοκρασία, στους 21 και τοπικά τους 22 βαθμούς. Από το Σάββατο όμως και πάλι, η θερμοκρασία θα έχει ανοδική πορεία και τη Μεγάλη εβδομάδα, αναμένεται να σταθεροποιηθεί στους 24 με 25 περίπου βαθμούς.
Όσο αφορά στις βροχοπτώσεις, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, μικρές είναι οι πιθανότητες για κάτι ιδιαίτερο από βροχές. Και αυτές που φαίνονται, είτε θα εξανεμιστούν, είτε θα εξανεμιστούν, είτε θα είναι άνευ ουσίας και σημασίας ποτιστικές βροχοπτώσεις.
Εξακολουθούν να φαίνονται χιονοπτώσεις την Πέμπτη στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Πρόσκαιρα όμως και σε υψόμετρα από 1600 μέτρα και πάνω.
Η τάση του καιρού για το Πάσχα
Δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά, από αυτά που αναφέρουμε μέρες τώρα, σχετικά με τον καιρό την ημέρα του Πάσχα. Η θερμοκρασία θα είναι στους 24 περίπου βαθμούς με αμυδρές πιθανότητες για ασθενή βροχόπτωση.
Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα
Σημαντικά ανεβασμένοι σε σχέση με χθες, ήταν οι ρύποι, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Άνοδο είχαμε από τις 19:00 χθες μέχρι και σήμερα το πρωί. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 25 (6,5 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 24 (6,1 χθες).
Η θερμοκρασία την Πέμπτη στις Αχαρνές, θα κυμανθεί από 15 με 21 βαθμούς. Στο Ίλιον 16 με 22 βαθμούς. Στη Φυλή 14 με 21 βαθμούς.
Οι άνεμοι θα πνέουν Δυτικοί ενισχυμένοι.
Φωτό: Οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Φωτό1: Η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όπως φαινόταν από τον δορυφόρο.

Φωτό2: Η σκόνη στην ατμόσφαιρά μας, όπως φαινόταν χθες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Φωτό3: Η σκόνη στην ατμόσφαιρα, από τον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών.

Επιμέλεια Βαγγέλης Μαρκουλής








