ΑΧΑΡΝΕΣ
Meteoacharnes: Νέα μεγίστη θερμοκρασία έτους χθες. Πότε περιμένουμε μικρή ανάσα δροσιάς. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή
04/06/2024 11:58
3 '
Αχαρνές και πέριξ, η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφηκε χθες στον σταθμό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας με 35,3 βαθμούς. Ακολουθεί ο Μετεωρολογικός σταθμός Αχαρνών με 34,8 βαθμούς και ο σταθμός στη Φυλή με 34,6 βαθμούς.
Στους 34,8 από 32,9 βαθμούς προχθές, έφθασε η θερμοκρασία χθες στον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών. Και για τις επόμενες δύο ημέρες, σήμερα και αύριο, αναμένεται να καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες, με παράλληλη αύξηση της περιεκτικότητας της σκόνης στην ατμόσφαιρά μας από την Αφρική. Και όπως έχουμε σημειώσει στις προγνώσεις μας, από την Πέμπτη περιμένουμε να πάρουμε μια ανάσα δροσιάς, αφού οι Νοτιοδυτικοί άνεμοι θα στραφούν σε Βορειοανατολικούς. Που ειδικά από Παρασκευή θα είναι ενισχυμένοι.
Αχαρνές και πέριξ, η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφηκε χθες στον σταθμό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας με 35,3 βαθμούς. Ακολουθεί ο Μετεωρολογικός σταθμός Αχαρνών με 34,8 βαθμούς και ο σταθμός στη Φυλή με 34,6 βαθμούς (Φωτό1).
Στην Επικράτεια, υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη Δευτέρα. Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Λιβαδειά και ήταν ίση με 38.7 °C. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 31.7 °C, ενώ 381 από τους 511 ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~75%) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 30 °C.
Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, στις περιοχές μας σήμερα και αύριο, δεν πρόκειται να «ξεφύγουν» ιδιαίτερα από τις μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράψαμε χθες. Ενδεχομένως σήμερα έχουμε κάποια άνοδο, τοπικά όμως. Και από την Πέμπτη, με τους ανέμους να στρέφονται σε Βορειοανατολικούς, αναμένεται οι μέγιστες θερμοκρασίες να πέσουν κατά 3 και τοπικά ακόμα και κατά 4 βαθμούς.
Από την Παρασκευή, οι Βορειοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν και θα έχουμε ριπές στα 6 μποφόρ. Οι ενισχυμένοι άνεμοι, αναμένεται να εξασθενήσουν από τη Δευτέρα. Και βέβαια όλες αυτές τις ημέρες, θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές.
Ελάχιστες πιθανότητες για ασθενείς τοπικά βροχοπτώσεις την Πέμπτη.
Η σκόνη από την Αφρική, εξακολουθεί να παραμένει στην ατμόσφαιρά μας αλλά από την Πέμπτη, αναμένεται να αρχίζει να υποχωρεί και σταδιακά να κινείται πιο Νότια.
Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα
Με μικρές διακυμάνσεις ήταν οι ρύποι,σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Μικρή άνοδο είχαμε χθες στις 21:00 και πτώση από τις 23:00. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 1,4 (0,0 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 2,3 (0,6 χθες).
Η θερμοκρασία την Τετάρτη στις Αχαρνές, θα κυμανθεί από 25 με 36 βαθμούς. Στο Ίλιον 27 με 36 βαθμούς. Στη Φυλή 25 με 35 βαθμούς.
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί και από το μεσημέρι με μικρή ενίσχυση Νότιοι Νοτιοδυτικοί.
Φωτό: Οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών των ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Φωτό1: Οι μέγιστες θερμοκρασίες Αχαρνές και πέριξ.
Φωτό1: Οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν χθες, από τους σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής