ΑΧΑΡΝΕΣ
Meteoacharnes: Πολλή σκόνη στην ατμόσφαιρα μέχρι Πέμπτη βράδυ. «Καλοκαιρινός» μπαίνει ο Απρίλης. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή
27/03/2024 11:48
Ανανεώθηκε 28/03/2024 11:55
3 '
Και ενώ θερμοκρασιακά αυτή την εβδομάδα θα είμαστε σχεδόν πέντε βαθμούς πάνω από τον μέση θερμοκρασία για την εποχή, από την 1η Απριλίου και για τρεις ημέρες, η διαφορά θερμοκρασίας, θα εκτιναχθεί στους 15 βαθμούς.
Με full σκόνη στην ατμόσφαιρα από την Αφρική ξεκίνησε η σημερινή ημέρα. Και θα … κατσικωθεί σχεδόν σε όλη την Επικράτεια, ερχόμενη από τα δυτικά, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ αύριο. Μόλις που φαινόταν ο ήλιος στην ανατολή, και εμφανής ήταν η θολούρα στην ατμόσφαιρα, αφού η περιεκτικότητά της αλλά και άλλων βλαβερών ουσιών ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένα.
Και ενώ θερμοκρασιακά αυτή την εβδομάδα θα είμαστε σχεδόν πέντε βαθμούς πάνω από τον μέση θερμοκρασία για την εποχή, από την 1η Απριλίου και για τρεις ημέρες, η διαφορά θερμοκρασίας, θα εκτιναχθεί στους 15 βαθμούς. Έτσι την Τρίτη, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 27 βαθμούς. Μικρή πτώση, φαίνεται από Πέμπτη. Και όπως έχουμε αναφέρει στις προγνώσεις μας, έχει αρχίσει η άνοδος και στις ελάχιστες θερμοκρασίες. Από τις 25 Μαρτίου, πέρασε πάνω από τους 10 βαθμούς και σήμερα η ελαχίστη ήταν 12,8 βαθμούς. Και φυσικά η άνοδος θα συνεχιστεί και από τη Δευτέρα θα είναι κοντά στους 14 με 15 βαθμούς.
Από βροχοπτώσεις, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, δυστυχώς δεν φαίνεται τίποτα ελπιδοφόρο. Και εάν σήμερα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και τοπικά έχει ψιχάλες αύριο, δεν θα είναι τίποτα άλλο από … σκονοψιχάλες και μάλιστα μεγάλης περιεκτικότητας σε σκόνη. Δύσκολο να πιστέψουμε για νέες ψιχάλες μετά τις 5 Απριλίου που φαίνονται στα προγνωστικά μοντέλα. Γενικά φαίνεται μεγάλης διάρκειας ανομβρία. Κάτι που δεν είναι όχι μόνο ευχάριστο, αλλά προδιαθέτει για μεγάλη περίοδο ξηρασίας ενόψει του Καλοκαιριού.
Οι άνεμοι θα πνέουν από εναλλασσόμενες διευθύνσεις και φαίνεται μικρή ενίσχυση μεσημβρινές ώρες.
Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα
ανεβασμένοι σε σχέση με χθες ήταν οι ρύποι, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Η άνοδος άρχισε από τις 16:00 χθες και η πτώση άρχισε στις 22:00. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 14,4 (7,9 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 13,5 (5,8 χθες).
Η θερμοκρασία την Πέμπτη στις Αχαρνές, θα κυμανθεί από 14 με 24 βαθμούς. Στο Ίλιον 16 με 24 βαθμούς. Στη Φυλή 13 με 23 βαθμούς.
Οι άνεμοι,θα πνέουν αρχικά ασθενείς Ανατολικοί Νοτιοανατολικοί και προς το μεσημέρι Νότιοι με μικρή ενίσχυση.
Φωτό: Οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών των ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Φωτό1: Επανέρχεται η σκόνη από την Αφρική στην ατμόσφαιρά μας.
Φωτο2: Μόλις που φαινόταν ο ήλιος το πρωί μόλις ανέτειλε.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής