ΑΧΑΡΝΕΣ
Meteoacharnes: Σαββατοκύριακο με λίγη από σκόνη, βροχές, Βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή
24/05/2024 11:54
3 '
Και ενώ από σήμερα λόγω αστάθειας θα έχουμε βροχοπτώσεις στη Βορειοανατολική Ελλάδα και από την Κυριακή στον κεντρικό κορμό της, μέχρι και τη Νότια Πελοπόννησο, εμείς μένουμε εκτός νυμφώνος, με κάποια ελάχιστα πιθανά φαινόμενα στη Βορειοδυτική Αττική.
Σαββατοκύριακο με αστάθεια, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, αλλά Αττική και κατ’ επέκταση Αχαρνές και πέριξ, λίγα έως ελάχιστα πράγματα περιμένουμε από υετό. Έτσι, για μία ακόμα φορά η αστάθεια σε εμάς θα μείνει στους χάρτες των προγνωστικών μοντέλων, ενώ θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας που θα οφείλεται στους σταδιακά ενισχυόμενους Βοριάδες. Και παρά τους Βορείους ανέμους, μέρα με τη μέρα, θα αυξάνεται και η περιεκτικότητα της σκόνης από την Αφρική στην ατμόσφαιρα.
Κυριακή και Δευτέρα, θερμοκρασιακά θα είμαστε κάτω από τη μέση θερμοκρασία για την εποχή, αλλά από την Τρίτη, αρχίζει και πάλι άνοδός της, σταδιακή και καθημερινή, τουλάχιστον μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιούνη. Από σήμερα το μεσημέρι, επιστρέφει στην ατμόσφαιρα η σκόνη από την Αφρική, αρχικά σε μικρές περιεκτικότητες αλλά από αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε όλο και μεγαλύτερες.
Η θερμοκρασία από τους 29,7 βαθμούς χθες, την Κυριακή θα πέσει στους 23 με 24. Και η θερμοκρασία αυτή, θα διατηρηθεί και τη Δευτέρα. Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα τελευταία μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, θα έχει ανέβει στους 28 περίπου βαθμούς και αναμένεται συνέχεια της ανόδου.
Σταδιακά από αύριο Σάββατο, θα ενισχύονται οι Βόρειοι άνεμοι και τη Δευτέρα αναμένεται οι ριπές να φθάσουν τα 6 μποφόρ. Από την Τρίτη, θα εξασθενήσουν. Και βέβαια μέχρι τότε, οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές.
Και ενώ από σήμερα λόγω αστάθειας θα έχουμε βροχοπτώσεις στη Βορειοανατολική Ελλάδα και από την Κυριακή στον κεντρικό κορμό της, μέχρι και τη Νότια Πελοπόννησο, εμείς μένουμε εκτός νυμφώνος, με κάποια ελάχιστα πιθανά φαινόμενα στη Βορειοδυτική Αττική. Και κάποιες ελάχιστες βροχοπτώσεις, διακρίνονται τις πρώτες ημέρες του Ιούνη.
Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα
Με ανοδικοί πορεία ήταν από χθες το βράδυ οι ρύποι,σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Η άνοδος συνεχίστηκε μέχρι τις 06:00 σήμερα το πρωί. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 2,8 (0,4 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 3,3 (1,2 χθες).
Η θερμοκρασία το Σάββατο στις Αχαρνές, θα κυμανθεί από 18 με 26 βαθμούς. Στο Ίλιον 19 με 27 βαθμούς. Στη Φυλή 17 με 26 βαθμούς. Την Κυριακή στις Αχαρνές, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 με 24 βαθμούς. Τη Δευτέρα από 16 με 23 βαθμούς.
Οι άνεμοι το Σάββατοθα πνέουν Βορειοανατολικοί με μικρή ενίσχυση μεσημβρινές ώρες. Την Κυριακή μερικώς ενισχυμένοι Βόρειοι Βορειοανατολικοί. Τη Δευτέρα, ενισχυμένοι Βορειοανατολικοί.
Φωτό: Οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Φωτό1: Η Πανσέληνος των Λουλουδιών, όπως φαινόταν χθες από τον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής








