KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Θα ακούσει κανείς ή θα γίνουμε Κούγκι;

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στην αντεπίθεση οι εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων τους. Χαρακτηρίζουν πρώην συνδικαλιστή “αμορτισέρ” το Θωμά Μπιζά

31/08/2016 15:58
6 '
ΕΔΣΝΑ, σήμα, λογότυπο, ενιαίος διαβαθμιδικός σύνδεσμος Αττικής
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

 

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                                           Αθήνα 30 Αυγούστου 2016

ΣΤΟΝ Ε.Δ.Σ.Ν.Α

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με  την    413/2016 απόφαση  της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 3/8/2016, που πάρθηκε με ψήφους 3-1 (τα μέλη της ΕΕ είναι 7), ο ΕΔΣΝΑ αναθέτει μια δική του αρμοδιότητα της διευθύνουσας υπηρεσίας και της προϊσταμένης αρχής για την επικαιροποίηση, θεώρηση και έγκριση των μελετών των έργων, στην περιφέρεια Αττικής. Δηλαδή, για:

  1. Τις εγκαταστάσεις της περιοχής Γραμματικού (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, μονάδα κομποστοποίησης, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών)
  2. Τον εκσυγχρονισμό – αναβάθμιση της μονάδας μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) Άνω Λιοσίων
  3. Τις εγκαταστάσεις της περιοχής Σχιστού (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, μονάδα κομποστοποίησης)

Πρόκειται για μία απόφαση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, διότι πάσχει νομικά αφού εισήχθη για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης και δενπληρώθηκε η προϋπόθεση του νόμου ότι επί εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων (όπως εν προκειμένω) η επιτροπή πρέπει να λαμβάνει απόφαση με την ίδια αυξημένη πλειοψηφία του συνόλου των μελών  (δηλαδή 4) που είναι η αυτή με την αυξημένη πλειοψηφία προκειμένου να χαρακτηρισθεί το θέμα κατεπείγον  και να συζητηθεί.

Περαιτέρω, η απόφαση είναι πλημμελώς αιτιολογημένη, καθώς δεν δικαιολογείται επαρκώς ο λόγος για τον οποίο η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων προς την Περιφέρεια Αττικής.  Συγκεκριμένα, στο εισηγητικό της απόφασης αναγράφονται τα εξής: «Δεδομένου ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν συνεργαστεί για την υλοποίηση έργων του ΕΔΣΝΑ στο παρελθόν, για την άμεση προώθηση των διαδικασιών, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων, κρίνεται σκόπιμο να ανατεθούν στην Περιφέρεια Αττικής οι αρμοδιότητες επικαιροποίησης, θεώρησης και έγκρισης των μελετών των έργων». Με τον τρόπο αυτό όμως αποκλείει ετσιθελικά τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. από το κατεξοχήν αντικείμενό του και ταυτόχρονα απαξιώνει   το πολύπειρο προσωπικό του.

Αναθέτει δε την αρμοδιότητα στην περιφέρεια Αττικής η οποία  υστερεί σε τεχνική επάρκεια, στο συγκεκριμένο αντικείμενο, έναντι του ΕΔΣΝΑ και όλοι γνωρίζουν ότι, εδώ και πολλά χρόνια, το τμήμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας -σύμφωνα με το οργανόγραμμά της- δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο. Εκτός και αν έχει επιλεγεί η «πεπατημένη» της ανάθεσης των μελετών σε εξωτερικά, ιδιωτικά γραφεία. Που, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, θα απαιτούσε μια εξειδικευμένη υπηρεσία για την επίβλεψη αυτών των μελετών.

Στις μεθοδεύσεις  αυτές για την αφαίρεση  αρμοδιοτήτων  του ΕΔΣΝΑ, αντέδρασαν απολύτως δικαιολογημένα τόσο οι εργαζόμενοι στον Σύνδεσμο μέσω του Σωματείου τους  όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από άλλα θεσμικά όργανα όπως η ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της, ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, αλλά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ.

Την μπουγάδα των αντιδράσεων ανέλαβε να καθαρίσει ο πρ. Συνδικαλιστής και νυν συνταξιούχος Θ. Μπιζάς, που όταν ήταν εν ενεργεία, είχε αναλάβει την συνοδεία της Προέδρου του φορέα κ. Δούρου στις επισκέψεις της σε  χώρους εργασίας του Ε.Δ.Σ.Ν.Α  και μάλιστα σε ημέρες που είχαν εξαγγελθεί στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις!

Ο πρώην συνδικαλιστής «αμορτισέρ» ενεργοποιήθηκε για να υπερασπίσει  τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις  και με γελοίες αναρτήσεις του, προσπάθησε να απαξιώσει το προσωπικό λέγοντας  «Αλλά και στο επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού του ΕΔΣΝΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ξέχασαν οι διαμαρτυρόμενοι να μας πουν πως το υπό αναθεώρηση  ΠΕΣΔΑ είχε γίνει από ιδιώτη μελετητή! Ξέχασαν πως η σημερινή 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ έγινε τυπικά από ομάδα εργασίας του ΕΔΣΝΑ,  αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης  αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ το ανέλαβε  εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος»  και συνεχίζει βάλλοντας κατά του φορέα που έφαγε ψωμάκι ως εξής  «δεν διαθέτει ούτε νομική υπηρεσία, ούτε  υπηρεσίες που διαθέτουν όλοι σχεδόν οι  ΟΤΑ πρώτου βαθμού ακόμα και στα τελευταία χωριά της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει εξασφαλισμένα πολύ μεγάλα και σταθερά έσοδα από τις εισφορές των δήμων της Αττικής».

Το πλέον διασκεδαστικό όμως, που ανερυθρίαστα ενθυμούμενος το παρελθόν  αναφέρει στις αναρτήσεις του είναι το εξής: «Μιλούν για  εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια,  οι άνθρωποι που δεν άφησαν υπηρεσία για υπηρεσία του ΕΔΣΝΑ που να μην την δώσουν στους ιδιώτες………»

Ο κ. Μπιζάς βεβαίως ξεχνά να μας εξηγήσει κάτι : Γιατί ενώ  προεκλογικά και μετεκλογικά διερρήγνυε τα ιμάτια του για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα  και εναντιωνόταν σε κάθε μορφή ανάθεσης εργασίας σε ιδιώτες,   σήμερα, μετά από δύο χρόνια θητείας της νέας Περιφερειακής αρχής, με Αντιπρόεδρο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α  την  κ. Μπιζά, βεβαίως βεβαίως, και που οι αναθέσεις συνεχίζονται στα ίδια ακριβώς αντικείμενα και στους ιδιώτες, τώρα γιατί σταμάτησε να διαρρηγνύει τα ιμάτια του και ποιεί την νήσσαν; Τέτοιες ή παρόμοιες συνδικαλιστικές συμπεριφορές, που από πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων γίνεται «αμορτισέρ»  της εργοδοσίας υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της, και, που σε μία νύχτα μεταλλάσεσαι  σε εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλιστή χαρακτηρίζουν τους οπορτουνιστές.

Σε ότι αφορά τις αιχμές του κατά του Σωματείου απαντάμε ότι: το Σωματείο μας εκφράζει τους εργαζόμενους και δεν θα γίνει απολογητής κανενός και ειδικότερα του πρώην συνδικαλιστή, που σήμερα ακόμα και αυτοί που δεν τον ήξεραν τον πήρανε χαμπάρι και τον αποστρέφονται μετά βδελυγμίας.

Σχετικά με τα  προβοκατόρικα, παραπλανητικά και κομματικά καθοδηγούμενα  δημοσιεύματα για την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το σωματείο μας με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ   στις 24-8-2016, με αίτημα την ανάκληση της παράνομης απόφασης με την οποία εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής, ανέβηκαν οι τόνοι όταν η Αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Ν.Α. κα Αφροδίτη Μπιζά υπονομευτικά και  εν είδη ανακριτικού υπαλλήλου ζήτησε… τα στοιχεία του Προέδρου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ο οποίος άφησε στο τραπέζι της συνεδρίασης την Αστυνομική του Ταυτότητα, το περιστατικό αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά  σκηνικό έντασης όπως κάποιοι θέλησαν να επινοήσουν,  για να μην μιλήσουν… για την ταμπακιέρα. Επίσης μία μικροένταση που δημιουργηθήκε μεταξύ ενός μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής  και ενός συναδέλφου εργαζόμενου, έληξε με την μεσολάβηση μέλους του Σωματείου μας και ήταν καθαρά θέμα μικροπαρεξήγησης. Παραβλέποντας την υβριστική και προκλητική συμπεριφορά του Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. κ. Σταύρου Ιατρού.

Το Σωματείο Εργαζομένων στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ενημερώνει ότι  έχει ήδη καταθέσει από κοινού με την ομοσπονδία μας Διοικητική προσφυγή κατά της 413/2016 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και  καλεί τη Διοίκηση του Συνδέσμου :

  • Να ανακαλέσει άμεσα τη ληφθείσα απόφαση περί εκχώρησης αρμοδιοτήτων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. προς την Περιφέρεια Αττικής.
  • Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Διοίκησης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. εφόσον δεν ανακληθεί, θα καταστεί ανεφάρμοστη στην πράξη με το έσχατο μέσο που έχουν στη διάθεσή τους οι εργαζόμενοι για να προασπίζονται τα δικαιώματά τους, αυτό της απεργίας.

Με αφορμή το θέμα προς συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή  που αφορά την πρόσληψη προσωπικού για οκτώ μήνες, δηλώνουμε ότι θέση  του Σωματείου μας μετά την νομοθετική ρύθμιση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είναι οι προσλήψεις να αφορούν σε μόνιμο προσωπικό, δεδομένου ότι οι ανάγκες του Ε.Δ.Σ.Ν.Α είναι πάγιες και διαρκείς.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ                                                             Ι. ΠΑΣΧΑΛΗΣ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: