KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Θα φυσήξει, θα δροσίσει;

HOT STORY

Τελεσίδικη απόφαση του ΕΔΣΝΑ. Ανοίγουν αποκατεστημένο τμήμα του ΧΥΤΑ για να ρίξουν ξανά σκουπίδια!

28/06/2018 07:33
3 '
ΧΥΤΑ Φυλής, σκουπίδια
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Με την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατεπείγουσα διαδικασία και απευθείας ανάθεση, η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου ανοίγει ξανά χώρο σε τμήμα της παλιάς χωματερής στα Άνω Λιόσια που ήταν προς αποκατάσταση για να ρίξει σκουπίδια. Το αδιέξοδο στη διαχείριση απορριμμάτων, για το οποίο όσοι γνώριζαν την προειδοποιούσαν εδώ και καιρό, είναι πλέον εμφανές και η ίδια δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανακυκλώνει τον εφιάλτη στην περιοχή και μάλιστα αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ένταση, αφού η εναπόθεση σκουπιδιών πάνω σε σκουπίδια που έχουν υποχωρήσει, χαρακτηρίζεται ως ωρολογιακή βόμβα.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η κυρία Δούρου δήλωνε πως “αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός” και συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μάζευε διαφορετικά τα σκουπίδια και η ίδια βάλθηκε να αποδείξει πως η έκφραση «διαφορετικά» βρίσκει το πραγματικό της νόημα. Διότι κανείς άλλος δε θα τολμούσε να ανοίξει ένα, προς αποκατάσταση τμήμα, για να του ξαναρίξει πάλι σκουπίδια. Δηλαδή να ανοίξει έναν τάφο, για να ρίξει πτώμα πάνω από ένα άλλο πτώμα.

Η απόφαση υπαγορεύτηκε, θεωρητικά, από την πρόσφατη καθίζηση στο, υπό διαμόρφωση, κύτταρο της Β΄ φάσης, το οποίο λόγω του τεράστιου όγκου των σκουπιδιών που δέχεται καθημερινά, είναι απολύτως πιθανό να υποστεί μεγαλύτερη ζημιά. Πολλοί λένε, ωστόσο, ότι η απόφαση για ρίψη απορριμμάτων σε αποκατεστημένο κομμάτι είχε ληφθεί εδώ και καιρό, λόγω του αδιεξόδου από τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΕΔΣΝΑ.

Στο πλαίσιο, αυτό η αρμόδια υπηρεσία του ΕΔΣΝΑ πήρε εντολή να εισηγηθεί εναλλακτικό χώρο διάθεσης μέσα στο ΧΥΤΑ, το οποίο θα λειτουργεί ως εφεδρικό κύτταρο. Για να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι επιλέγεται ένας τμήμα προς αποκατάσταση, ο Σύνδεσμος επικαλείται ότι ο χώρος είναι “παραχωρημένος έως το 2024 από τον Δήμο Φυλής, και το κυριότερο έχει εν ισχύ περιβαλλοντικούς όρους και άδεια λειτουργίας και δεν έχει αποκατασταθεί αλλά σφραγιστεί με προσωρινή κάλυψη”.

Ο χώρος αυτός έχει όγκο περί τους 1.500.000 κ.μ., εξασφαλίζοντας με τις παρούσες συνθήκες χρόνο ζωής περί τους 8 μήνες. Δηλαδή, ο ΧΥΤΑ Φυλής εκτιμάται ότι θα πληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2020. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και το έργο θα έχει κόστος περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

Επικαλούμενη κατεπείγουσα ανάγκη για άμεσες εργασίες, η ηγεσία του ΕΔΣΝΑ δε θα προχωρήσει σε δημοσίευση προκήρυξης αλλά σε διαδικασία ανάθεσης! Δηλαδή, θα καλέσει έναν εργολάβο και θα του αναθέσει το έργο έναντι του ποσού που προαναφέρθηκε. Σημειώνεται, ότι η Α΄ φάση του ΧΥΤΑ έχει κοστίσει το υπέρογκο ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά το γεγονός, ότι ο Ενιαίος Σύνδεσμος δηλώνει πως η λύση είναι προσωρινή, είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν υπάρχει πλέον τίποτε πιο μόνιμο από τη μονιμότητα του ΧΥΤΑ Φυλής και της συνολικής εγκατάστασής του. Είναι η εύκολη λύση και η αναφορά περί άμεσης αναγκαιότητας για τη χωροθέτηση νέων χώρων στη σχετική εισήγηση και τις υποσχέσεις της κυρίας Δούρου και των συνεργατών της είναι απλώς ευχολόγια και χάιδεμα στην πλάτη, μήπως  το «φάνε» για άλλη μια φορά τα «κορόιδα» που κατοικούν στο δήμο Φυλής.

 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: