ΙΛΙΟΝ
Το ιστορικό λεύκωμα του Ιλίου παρέδωσαν οι εθελοντές – συγγραφείς του στο δημοτικό συμβούλιο
19/01/2018 15:07
Ανανεώθηκε 19/01/2018 15:11
2 '
Στα χέρια του δήμου Ιλίου βρίσκεται πλέον η πιο πλήρης και πιο εμπεριστατωμένη καταγραφή της ιστορίας του Ιλίου, ένα έργο – παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, με σκηνοθέτη τον ιστορικό – ερευνητή Ανδρέα Μηλιώνη και πρωταγωνιστές κατοίκους και φορείς της πόλης, μέσα από την οποία δεν αναδεικνύεται μόνο η τοπική ιστορία αλλά και η ανιδιοτελής εθελοντική προσφορά.
Ήταν 30 Σεπτεμβρίου 2009, όταν το δημοτικό συμβούλιο Ιλίου ενέκρινε τη συνεργασία με τον μελετητή της έκδοσης Ανδρέα Μηλιώνη, ο οποίος θα αναλάμβανε να συλλέξει υλικό για τη συγγραφή του ιστορικού λευκώματος της πόλης. Όλα αυτά τα χρόνια, ακούραστος και ακάματος εργάτης, ο κ. Μηλιώνης μίλησε με δεκάδες κατοίκους και φορείς της πόλης ανέσυρε πλήθος ντοκουμέντων και φωτογραφιών από σκονισμένα συρτάρια και έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από ιστορικά στοιχεία που, διαφορετικά, θα βρίσκονταν για πάντα θαμμένα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και όλα αυτά χωρίς ποτέ να ζητήσει και να πάρει ούτε ένα ευρώ!
Ιστορική παρακαταθήκη χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δουλειάς του Ανδρέα Μηλιώνη ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα άρτια τεκμηριωμένο υλικό και επεσήμανε ότι ο κ. Μηλιώνης ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και υπήρξε ένας από τους δυο ομιλητές για τη μετονομασία του δήμου.
«Για τη δημιουργία του ιστορικού λευκώματος δε δέχθηκε ούτε ένα ευρώ, μόνο μια ελάχιστη υλικοτεχνική υποδομή που του παρείχε ο δήμος. Ακόμα και τους καφέδες στο δημαρχείο ήθελε να τους πληρώνει μόνος του. Δεν έχω δει πιο ανιδιοτελή ερευνητή, άνθρωπο που να παραδίδει όλη του τη δουλειά άνευ όρων, δε ζήτησε τίποτα, τίποτα, τίποτα» σημείωσε, συγκινημένος, ο κ. Ζενέτος.
Τα συγχαρητήριά τους στον ιστορικό ερευνητή εξέφρασαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιλίου Δημήτρης Κουκουβίνος χαρακτήρισε σημαντική παρακαταθήκη το έργο του και τόνισε ότι ο Ανδρέας Μηλιώνης από το 2010 και μετά, βρισκόταν σε καθημερινή βάση στο δημαρχείο συνομιλώντας με δημότες για να συλλέξει τα στοιχεία του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το Φεβρουάριο του 2017 δημιουργήθηκε τριμελής ομάδα για την επεξεργασία του υλικού και της έκδοσης, η οποία επίσης εργάστηκε αφιλοκερδώς και συμμετείχαν ως συνεργάτιδες του κ. Μηλιώνη, οι Ήρα Μανάρα και Άννα Ράπτη.