KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

ΚΟΙΝΣΕΠ: Στον ήλιο μοίρα ψάχνουν ογδόντα άνεργοι του δήμου Αχαρνών

01/12/2014 10:12
5 '
ΚΟΙΝΣΕΠ, δήμος Φυλής, εργαζόμενοι, καθαριότητα, πράσινο, φύλαξη
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Πριν καν λειτουργήσουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ που συστήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος, στον δήμο Αχαρνών ετοιμάζονται να κλείσουν εφόσον δεν έχει βρεθεί τρόπος,μέχρι στιγμής, αν και στελεχωμένες να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.Με κοινή τους επιστολή που εστάλη στο δημοτικό συμβούλιο Αχαρνών και σ΄άλλους ς φορείς, οι πρόεδροι των τεσσάρων ΚΟΙΝΣΕΠ περιγράφουν, διεξοδικά, την εμπειρία τους από το 2012,οπότε εγκρίθηκε το πρόγραμμα μέχρι και σήμερα που συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

 

«Και στις τέσσερις ΚΟΙΝΣΕΠ, ο Δήμος δεν χρηματοδοτεί υπηρεσίες. Με τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει,  δίνει χώρο και αντικείμενο για να εργαστούν 80 άτομα του Δήμου Αχαρνών,  που μέχρι σήμερα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το μόνο που ζητάμε είναι το δικαίωμα στην εργασία, όχι αμειβόμενοι από τον Δήμο, αλλά με την στήριξη του Δήμου, να έχουμε ένα βιώσιμο επάγγελμα»,αναφέρουν,μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

 

Ακολουθεί η επιστολή:

Στις 28/05/2012 εγκρίθηκε από την ΕΥΚΕΚΟ Υπ. Εργασίας, η ένταξη της πράξης «Κοιτίδες Απασχόλησης» με κωδικό MIS 375832 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που αφορά προώθηση στη απασχόληση ανέργων από Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε να υλοποιηθεί στο Δήμο Αχαρνών και αναφερόταν σε άνεργους κατοίκους ΕΚΟ, του Δήμου.

Το έργο έφτασε σχεδόν στο τέλος του, την Άνοιξη του 2014 με την σύσταση των ΚΟΙΝΣΕΠ των οποίων τα μέλη ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ – Μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι κάτω από το όριο της φτώχειας, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ).

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ που δημιουργήθηκαν ήταν:

  • ΛΥΧΝΟΣ. Αντικείμενο: Υπηρεσίες Νεκροταφείου. Αμοιβή από τους Δημότες για την Αφή καντηλιών και περιποίηση των τάφων.

Στο Νεκροταφείο δεν υπήρχε οργανωμένη υπηρεσία για την Αφή Καντηλιών. Υπήρχαν 5-6 γυναίκες που δεν είχαν καμιά σχέση με τον Δήμο και παρείχαν υπηρεσίες Αφής Καντηλιών με αμοιβή 30 ευρώ/μήνα/τάφο. Η Δημοτική Αρχή ορθά ενήργησε να συστήσει μια ομάδα τριπλάσιων γυναικών (15) με διαφανή κριτήρια (επίπεδο φτώχειας, χρόνος ανεργίας, κλπ)  σύμφωνα με προδιαγραφές του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίες μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ίδρυσαν την ΚΟΙΝΣΕΠ ΛΥΧΝΟΣ. Τονίζουμε ότι η προγραμματική σύμβαση δεν έχει οικονομικό αντικείμενο. Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος, βοηθά ανέργους να εργαστούν στον δήμο τους, χωρίς να τους προσλάβει, αφήνοντας απλά χώρο εργασίας με την εποπτεία του, ώστε να μπορούν να  ζουν αξιοπρεπώς, χωρίς να βρίσκονται στα συσσίτια της φτώχειας, αλλά να ενισχύουν το έργο του δήμου, αφού ως ανταποδοτικό θα βοηθούσαν τις υπηρεσίες του Δήμου στον καλλωπισμό του νεκροταφείου. Δυστυχώς σήμερα οι αρχικές γυναίκες που εισέπρατταν χρήματα από τους δημότες χωρίς τα νόμιμα παραστατικά και χωρίς άδεια υπηρεσίας του Δήμου αλλά με την ανοχή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, όχι μόνο συνεχίζουν και σήμερα αλλά έχουν αυξηθεί. Αλήθεια με ποια δημόσια πρόσκληση αυξήθηκε ο πληθυσμός τους; Η μόνη δημόσια πρόσκληση που έγινε ποτέ ήταν η δική μας με προδιαγραφές του αρμόδιου υπουργείου.

  • ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΑΧΑΡΝΩΝ. Αντικείμενο: Οργανωμένη αγορά Ποιοτικών Αγροτικών Προϊόντων με συνεργασία συνεταιρισμών , ομάδων παραγωγών και ΚΟΙΝΣΕΠ από όλη την Ελλάδα.

Η αγορά χωροθετήθηκε , με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην εγκαταλελειμμένη αγορά των Εργατικών Κατοικιών του Προφήτη Ηλεία. Η Αγορά σήμερα θα απασχολούσε 15 εργαζόμενους με αυτοχρηματοδότηση, θα εξυπηρετούσαν το κοινωνικό σύνολο αφού οι τιμές πώλησης θα επιτηρούνταν από τον Δήμο, ώστε οι κάτοικοι των Αχαρνών να απολαμβάνουν φτηνά ποιοτικά, κυρίως συνεταιριστικά προϊόντα από όλα μέρη της Ελλάδας. Για τον σκοπό αυτό έχουν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στο τέλος του 2013, 460.100,00 ευρώ για ανακαίνιση των μαγαζιών. Επειδή μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα, παρόλες τις πιέσεις της περιφέρειας Αττικής, το πιο πιθανό είναι η απένταξη του έργου και έτσι η μεν Αγορά του Προφήτη Ηλία θα συνεχίσει να απαξιώνεται, οι δε δεκαπέντε άνεργοι θα διακόψουν τον συνεταιρισμό τους και θα συνεχίσουν να ζουν από το συσσίτιο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΧΑΡΝΩΝ. Αντικείμενο: Καλλιέργεια με αρωματικά φυτά των εγκαταλειμμένων περιαστικών εκτάσεων του Δήμου. (ακαλλιέργητη – εγκαταλειμμένο γη).

Σχετική μελέτη δείχνει ότι με καλλιέργεια 15 στρεμμάτων μπορεί μια οικογένεια να έχει για 10 έτη μέσο ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ. Στα κτήματα αυτά θα εργαστούν 20 άτομα που έχουν εκπαιδευτεί για την καλλιέργεια των Αρωματικών/Φαρμακευτικών φυτών. Με την καλλιέργεια α) θα βρουν αντικείμενο εργασίας 15 άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και β) Οι εκτάσεις αυτές θα είναι περιποιημένες, όμορφες κατά την άνθησή τους και δεν θα αποτελούν εστία μόλυνσης (σκουπιδότοποι)  και εστίες πυρκαγιάς. Ήδη οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και την καινοτομία της πρότασης, πρότειναν να μπει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2015, εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ για ενίσχυση του πιλοτικού αυτού εγχειρήματος. Αρκεί να ανταποκριθεί ο Δήμος και να το υλοποιήσει.

  • ΒΙΟΔΡΟΜΕΑΣ Αντικείμενο: Περισυλλογή των τηγανέλαιων για ανακύκλωση σε παραγωγή βιοντίζελ.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ αυτή που φιλοξενεί 15 ανέργους θα συνεργαζόταν με τον Δήμο, την Διεύθυνση Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές, ώστε μετά από ενημέρωση των δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία, θα μάθαιναν στους μαθητές τη χρησιμότητα συλλογής των τηγανέλαιων στο σπίτι και ότι όταν αυτά ρίχνονται στην αποχέτευση επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφού είναι μη βιοδιασπώμενα. Επίσης η ΚΟΙΝΣΕΠ θα συνεργαζόταν με τοπικές επιχειρήσεις για την συλλογή τηγανελαίων που έως σήμερα πετιόντουσαν στο δίκτυο αποχέτευσης ή στον περιβάλλοντα χώρο (οικόπεδα).

Έτσι ο Δήμος επιτυγχάνει να δημιουργήσει τη νοοτροπία της ανακύκλωσης από τις σχολικές ηλικίες, ενώ παράλληλα μέσω της ανακύκλωσης κάποιοι άνθρωποι που σήμερα επιβιώνουν από το συσσίτιο θα αποκτήσουν τουλάχιστον το βασικό εισόδημα και νόημα ζωής. Για λόγους βιωσιμότητας του εγχειρήματος, η συγκεκριμένη ΚΟΙΝΣΕΠ θα δραστηριοποιηθεί σε και σε θέματα ανακύκλωσης γενικότερα.

 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΣΕΠ

1.ΚΑΝΑΚΑΡΗ ΜΑΓΔΑ

2.ΜΑΥΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

3.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

4.ΜΙΓΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: