ΑΧΑΡΝΕΣ
Πεντανόστιμες πασχαλινές συνταγές από τη Βίκυ Καράμπελα-Μίχα
26/04/2024 12:29
7 '
Πεντανόστιμες Πασχαλινές συνταγές προτείνει η Βίκυ Καράμπελα-Μίχα η οποία δημιουργεί ένα εμπνευσμένο μενού με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως και επιδόρπιο για τους αναγνώστες του doxthi.gr .
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Λαμπρόψωμο
Υλικά
- 1½ φακελάκι Μαγιά
- 3½ φλ. τσαγιού Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
- 1½ κ.γλ αλάτι
- 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1 κ.σ. γλυκάνισο
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. σουσάμι
- όσο πάρει νερό
- 4 κόκκινα αυγά
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα. Κάνουμε λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε το κρασί και διαλύουμε το αλάτι σε 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό. Το προσθέτουμε. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε το μείγμα. Προσθέτουμε όσο νερό είναι αναγκαίο ώστε να σχηματιστεί ζύμη που θα μαζεύεται σε μπάλα και δεν θα κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε λεκάνη, να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά. Λαδώνουμε στρογγυλό ταψί. και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Μπήγουμε σταυρωτά τα κόκκινα αυγά. Καλύπτουμε το ταψί και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο το λαμπρόψωμο. Αφού φουσκώσει, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20΄-25΄, μέχρι να ροδίσει καλά. Το αφήνουμε σε πετσέτα, αφού ψηθεί, για να μη νοτίσει μέσα στο ταψί.
Πασχαλινή σαλάτα
Υλικά
- 1σγουρό μαρούλι
- 10 τοματίνια
- 1 αγγουράκι
- 4 πασχαλινά αβγά, κομμένα στη μέση
- 100 g γραβιέρα, κομμένη σε κομμάτια
- αλάτι πιπέρι
- Dressing
- 1 κ/σ άνηθος
- 1 κ/σ μάραθος
- 1 κ/σ μαϊντανός
- 1 κ/σ δυόσμος
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 κ/σ ξύδι
- 1 κ/γ μουστάρδα
- 40 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Στο μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά για το dressing. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαρούλι, κόβουμε το αγγούρι σε ροδέλες και τα τοματίνια στη μέση. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα, ραντίζουμε με το μισό dressing, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αβγά και τη γραβιέρα. Σερβίρουμε τη σαλάτα με το υπόλοιπο dressing.
Κρεατόπιτα της λαμπρής
Υλικά
- 1.300 γραμμ. κιμά αρνίσιο
- 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά
- 250 γραμμ. βούτυρο
- 8 αυγά
- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 2 φλιτζ. καφέ σιμιγδάλι
- 1 φύλλα χωριάτικο κανέλα
- πιπέρι αλάτι
Εκτέλεση
Kαβουρδίζετε τον κιμά και 1 κρεμμύδι με το 1/2 βούτυρο και αφού ρίξετε το ανάλογο αλατοπίπερο και κανέλα, προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό και αφήνετε να βράσει μέχρι να πιει όλο το ζουμί του. Bράζετε τα κρεμμύδια όλα κομμένα στα 4. Όταν βράσουν καλά σουρώνετε το ζουμί και περνάτε τα κρεμμύδια από τη μηχανή του πουρέ. Mε το ζουμί από τα κρεμμύδια, το γάλα και το σιμιγδάλι, κάνετε μια κρέμα μέσα στην οποία αφού μισοκρυώσει ρίχνετε τον πολτό των κρεμμυδιών, τα αυγά χτυπημένα, το υπόλοιπο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Στρώνετε στο βουτυρωμένο μέτριο ταψί μας φύλλα καλά βουτυρωμένα μετά βάζετε τον κιμά και από πάνω την κρέμα. Σκεπάζετε με τα άλλα φύλλα βουτυρωμένα και ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο.
Συκωταριά λεμονάτη
Υλικά
- 1 συκωταριά,
- αρνίσια σε κυβάκια
- 1 μικρή εντεριά καλά καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια.
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 3 σκελίδες σκόρδο,
- ψιλοκομμένες 250 ml νερό
- χυμός από 2 λεμόνια
- 150 ml ελαιόλαδο
- λίγη ξερή ρίγανη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε λεμονάτη συκωταριά, αρχικά ζεσταίνουμε, μια φαρδιά κατσαρόλα σκέτη, χωρίς λάδι, σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει ρίχνουμε τη συκωταριά και το εντεράκι. Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 ώρα, μέχρι η συκωταριά να μαλακώσει και το φαγητό να πιει τα περισσότερα υγρά του. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη λεμονάτη συκωταριά.
Αρνί ψητό
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 70 γρ. νωπή πανσέτα, ψιλοκοµµένη
- 1 αρνίσιο µπούτι, βάρους 2 κιλών
- 1 µεγάλο κρεµµύδι, κοµµένο στα 4
- 130 ml ελαιόλαδο
- 370 ml ξηρό λευκό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το ψητό αρνί αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 230° C Χτυπάµε στον πολυκόφτη το δεντρολίβανο, το σκόρδο, την πανσέτα και αλατοπίπερο, µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός. Με ένα κοφτερό µαχαίρι χαράζουµε τοµές σε όλο το αρνί. Τρίβουµε το αρνί µε τον πολτό πιέζοντας µε τα δάχτυλά µας ώστε να γεµίσουµε και τις τοµές. Απλώνουµε τις φέτες κρεµµυδιού στο κέντρο ενός ταψιού. Βάζουµε το αρνί από πάνω και το περιχύνουµε µε το ελαιόλαδο. Ψήνουµε το αρνί για 15-20 λεπτά, µέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 180° C και ρίχνουµε 250 ml από το κρασί. Ψήνουµε για περίπου 1.30 ώρα. Αλείφουµε το κρέας µία-δύο φορές µε τα υγρά του ταψιού, κατά τη διάρκεια του ψησίµατος, και προσθέτουµε λίγο νερό αν χρειάζεται. Σουρώνουµε τα υγρά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνουµε το υπόλοιπο κρασί, αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για 3-4 µέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Κόβουµε το αρνί και το σερβίρουµε σε πιατέλα, περιχύνοντάς το µε τη σάλτσα.
Τάρτα με φράουλες
Υλικά
- Για τη ζύμη 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για το άνοιγμα της ζύμης
- ελάχιστο αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κρόκοι αυγών
- 180 γρ. βούτυρο αγελάδας
- παγωμένο 2-4 κουτ. σούπας
- παγωμένο νερό
- Για την κρέμα πατισερί
- 120 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 4 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
Για το σερβίρισμα
- 1/4 κούπας μαρμελάδα φράουλα
- 2 κουτ. σούπας νερό
Εκτέλεση
Για την Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το βουτύρου. Ζυμώνουμε και προσθέτοντας σταδιακά όσο από το παγωμένο νερό χρειάζεται μέχρι ίσα να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Κρέμα Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, προσθέτοντας και λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το 1/3 στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας ώστε να ζεσταθούν. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, μόλις πάρει ξανά βράση το γάλα, αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε την υγρή βανίλια. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε να κρυώσει αφού πέσει η θερμοκρασία της, τη βάζουμε στο ψυγείο, συνολικά 2 ώρες. Συναρμολόγηση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χλστ. Τη μεταφέρουμε σε μια ταρτιέρα. Την πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στον πάτο και στα τοιχώματα. Την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και την καλύπτουμε με λαδόκολλα, αφήνοντας τις άκρες της να εξέχουν. Πάνω από τη λαδόκολλα ρίχνουμε ρύζι ή φασόλια, γεμίζοντας την τάρτα μέχρι πάνω, και ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το περιεχόμενό της προσεκτικά.
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε τη ζύμη μόνη της για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα. Τη βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε στο μίξερ για να αφρατέψει. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από την ψημένη ζύμη και από πάνω τοποθετούμε όμορφα τις φράουλες, ολόκληρες ή κομμένες στα δύο. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα μέχρι να γίνει πιο ρευστή, προσθέτοντας και το νερό αν χρειάζεται. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις φράουλες για να γυαλίσουν.
ΒΙΚΥ
Ο Θείος λόγος και η θυσία της Σταύρωσης ας καθοδηγούν την κάθε σκέψη μας για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα, γύρω μας με αγάπη! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!