11.4 C
Athens
1 Φεβρουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήHOT STORYMystery Pot: Γνωρίστε την πρωτοποριακή εφαρμογή που ήρθε στην Ελλάδα για να...

Mystery Pot: Γνωρίστε την πρωτοποριακή εφαρμογή που ήρθε στην Ελλάδα για να κερδίσουν καταστηματάρχες και καταναλωτές!

- Advertisement -

Με μια εκπληκτική εφαρμογή στο κινητό που έχει διττό και ευγενή σκοπό, μια ομάδα νέων ανθρώπων επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στο θέμα της αλόγιστης σπατάλης φαγητού.

Είναι νέοι, ταλαντούχοι και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στον οικολογικό τρόπο ζωής. Η ομάδα του Mystery Pot απαρτίζεται από νέους, προγραμματιστές και μηχανικούς, που βρέθηκαν για εργασία στην Ελβετία και εκεί ανακάλυψαν πώς υπάρχει ένας απλός τρόπος το φαγητό που περισσεύει σε εστιατόρια και καταστήματα, να παρέχεται σε χαμηλότερη τιμή στους καταναλωτές, λίγη ώρα πριν κλείσει το κατάστημα.

- Advertisement -
- Advertisement -

Τα μόνα που χρειάζονται είναι μια εφαρμογή, η ευαισθησία και το συμφέρον καταστηματαρχών και καταναλωτών, το πάτημα ενός κουμπιού και… μια απλή αγορά προϊόντος μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη πράξη οικολογικής συνείδησης.

Έτσι γεννήθηκε το Mystery Pot, η εφαρμογή που κερδίζει έδαφος καθημερινά στην Ελλάδα.

Κάντο όπως οι… Ελβετοί!

«Στην Ελβετία ανακαλύψαμε μια εφαρμογή για τη Σπατάλη Φαγητού, η οποία μας φάνηκε ιδανική για το καθημερινό πρόγραμμα φαγητού. Υπήρχαν μέρες που δεν είχαμε χρόνο να μαγειρέψουμε και από την άλλη, δε μπορούσαμε να τρώμε συνεχώς έξω, διότι το κόστος ήταν μεγάλο. Αποφασίσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε και ανακαλύψαμε ότι έτσι εξοικονομούμε χρήματα, χρόνο, ενώ ανακαλύπτουμε νέα καταστήματα» λέει στη Δ.Ο. και το doxthi.gr η Μαρία, ένα από τα μέλη της ομάδας.

Για τα ευαισθητοποιημένα παιδιά του Mystery Pot, η ιδέα ότι με τον τρόπο αυτό θα «έσωζαν» ένα γεύμα, το οποίο είχε ήδη παραχθεί μέσα στην ημέρα και δεν είχε πωληθεί εγκαίρως, αποτελούσε έναν ακόμα ενισχυτικό παράγοντα.

Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή, τόσο πιο πολύ σκέπτονταν την πατρίδα τους, με τις πολυάριθμες επιχειρήσεις εστίασης και τη μεγάλη σπατάλη φαγητού. Έτσι, πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν το Mystery Pot στην Ελλάδα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν επιχειρήσεις και πολίτες γύρω από το μείζον αυτό θέμα.

Η ιδέα και ο στόχος του Mystery Pot

Η ιδέα είναι απλή: καθημερινά νόστιμο, φρέσκο φαγητό από φούρνους, ζαχαροπλαστεία, ψητοπωλεία κλπ. καταλήγει σε κάδους απορριμμάτων, επειδή απλά δεν κατάφερε να πωληθεί εγκαίρως. Η εφαρμογή Mystery Pot σου επιτρέπει να αγοράσεις το φαγητό αυτό – σε απίστευτα χαμηλότερη τιμή από την αρχική – προκειμένου να καταναλωθεί αντί να απορριφθεί.

Ο στόχος διπλός και αυτονόητος: τα καταστήματα που συμμετέχουν στην εφαρμογή να μην πετούν το φαγητό στο τέλος της ημέρας και την ίδια ώρα όλοι να μπορούν να προμηθευτούν φρέσκο και οικονομικό φαγητό.

Που απευθύνεται το Mystery Pot

Η ιστοσελίδα και η εφαρμογή που τη συνοδεύει, απευθύνεται σε καταστήματα και καταναλωτές.

Σε καταστήματα που :

● έχουν περίσσεια φαγητού στο τέλος της ημέρας τους

● θέλουν να μειώσουν τα έξοδα από την απόρριψη τροφίμων

● επιθυμούν κέρδος αντί για ζημία

● είναι ευαισθητοποιημένοι προς τη βιώσιμη κατανάλωση

● επιθυμούν ένα ακόμα μέσο προβολής/αναγνωρισιμότητας.

Σε καταναλωτές όλων των ηλικιών που:

● επιθυμούν να ανακαλύψουν νέα προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή,

● έχουν οικολογική συνείδηση και τους αρέσει η ιδέα του να μην πετιέται φαγητό

● ενδεχομένως δεν έχουν χρόνο να μαγειρεύουν κάθε μέρα.

Τι είναι και τι περιέχουν τα Mystery Pot

Τα Mystery Pot είναι πακέτα – έκπληξη για τον πελάτη που δίνει το κάθε κατάστημα και αποτελούνται από φρέσκα προϊόντα, γεύματα που δεν πωλήθηκαν εντός της μέρας. Αυτά τα πακέτα διατίθενται στο τέλος της ημέρας προς πώληση σε τιμή πολύ – πολύ χαμηλότερη από την αρχική τους (συνήθως κάτω από το μισό της αρχικής τους αξίας).

Το κατάστημα εγγυάται για το πακέτο που παρέχει στον καταναλωτή, ωστόσο ο πελάτης μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τους υπεύθυνους για διατροφικές προτιμήσεις ή αλλεργίες.

Επέκταση σε όλη την Ελλάδα!

Παρά το νεαρό της… λειτουργίας της, η εφαρμογή έχει λάβει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς καινοτομίας και startup επιχειρήσεων (NBG Business Seeds 2022 της Εθνικής Τράπεζας, Green Tech Challenge 2022, Girls in Tech Startup Challenge 2022), κερδίζοντας εντυπώσεις και εμπειρίες. Επιπλέον, έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές και εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τις προοπτικές εξέλιξης που έχει.

Πόσο εύκολη ήταν όμως η πορεία; «Καθόλου» απαντά ο Δημήτρης, επίσης μέλος της ομάδας υλοποίησης της εφαρμογής. «Από την αρχή χρειάστηκε να υπερβούμε δυσκολίες, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δημιουργούσαμε μια επιχείρηση από το μηδέν, οπότε όλα ήταν καινούργια: από το λογιστικό πλαίσιο για το πώς ιδρύεται μια startup μέχρι τα νομικά ζητήματα, την κατοχύρωση του λογότυπου, τη χρηματοδότηση ή την προώθηση».

Είναι εκπληκτικό πάντως, ότι παρά το γεγονός πως η startup επιχείρηση τους ξεκίνησε στα τέλη του 2022, έχει ικανοποιητική απήχηση.  Ήδη συνεργάζονται με 12 καταστήματα σε περιοχές της Αττικής (Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη), ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να συμμετέχει στη πλατφόρμα και το πρώτο κατάστημα από το κέντρο της Αθήνας.

Στόχος της ομάδας είναι, μέσα στο 2023, να επεκταθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς και σε συνεργασία με καταστήματα σε μεγάλες ή μικρές πόλεις της Ελλάδας, να δίνουν την ευκαιρία σε κάθε καταναλωτή να έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα και να επωφελείται από τη δράση.

«Από τους καταναλωτές λαμβάνουμε θετικά σχόλια, καθώς μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα πιο οικονομικά, να ανακαλύπτουν νέα καταστήματα που μέχρι πρότινος δεν είχαν επισκεφθεί και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη μείωση της σπατάλης φαγητού. Θετικά το αντιμετωπίζουν και τα καταστήματα, αφού χαίρονται με την ιδέα να μην έχουν απούλητα τρόφιμα. To Mystery Pot τους προσφέρει μια λύση ώστε να μειώσουν τα έξοδα των απορριμμάτων, να έχουν άφιξη νέων πελατών και να συμβάλλουν με τη σειρά τους στη μείωση της σπατάλης φαγητού» τονίζει η Μαρία.

Σε κάθε περίπτωση τo Mystery Pot είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε όλοι μαζί κάτι καλό για το περιβάλλον – κερδίζοντας! Μέσω της πλατφόρμας ο καθένας μπορεί να βοηθήσει να σωθεί ένα γεύμα, ενώ στα social media της ιστοσελίδας μπορεί να βρει και χρήσιμα tips για τη μείωση της σπατάλης φαγητού και στο σπίτι.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό ή ηθικό, είναι κυρίως περιβαλλοντικό, αφού εξαντλούμε τους περιορισμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

Βοήθησε κι εσύ το περιβάλλον! Σώσε ένα γεύμα!

Χρήση του Mystery Pot

H σύνδεση και η χρήση του Mystery Pot είναι πολύ απλή και εύκολα προσβάσιμη.

Τα καταστήματα που θέλουν να συνεργαστούν με το Mystery Pot, πρέπει μέσω της ιστοσελίδας www.mystery-pot.com, να κάνουν εγγραφή, βάζοντας τα στοιχεία του καταστήματός. Όταν το αίτημα γίνει αποδεκτό, τους αποστέλλονται αναλυτικά όλες οι οδηγίες, ώστε να ρυθμίσουν και να ενεργοποιήσουν το κατάστημά τους στη πλατφόρμα.

Απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει κάθε κατάστημα είναι το απόθεμα των Mystery Pot που διαθέτει, η αρχική και τελική τιμή του και οι ώρες παραλαβής από τον πελάτη.

Ο χρήστης- καταναλωτής αντίστοιχα, για να σώσει ένα Mystery Pot και να ανακαλύψει το περιεχόμενό του, πρέπει να κάνει εγγραφή είτε στην ιστοσελίδα, είτε στην εφαρμογή και στη συνέχεια να επιλέξει το κατάστημα που επιθυμεί και τον αριθμό των Mystery Pot που θέλει να σώσει. Στη συνέχεια, μπορεί να μεταβεί στο κατάστημα, στις ώρες παραλαβής, να πληρώσει τη μειωμένη τιμή και να παραλάβει το Mystery Pot του.

Στη σελίδα στο instagram μπορεί κανείς να βρει βίντεο με όλες τις διαδικασίες (https://www.instagram.com/mysterypot_foodsaving/ )

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -