11.4 C
Athens
8 Αυγούστου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORY"Χειρόφρενο" στην περιφερειακή Αιγάλεω τραβούν οι κάτοικοι του οικισμού Γεννηματά

“Χειρόφρενο” στην περιφερειακή Αιγάλεω τραβούν οι κάτοικοι του οικισμού Γεννηματά

- Advertisement -

Δίνεται στην κυκλοφορία ο δρόμος χωρίς την κατασκευή πεζογέφυρας. 60.000 ευρώ έδωσε ο δήμος Φυλής στην εταιρία Χιώνη για μελέτη που ήταν υποχρέωση της Περιφέρειας. «Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μη γίνει ατύχημα» λένε οι κάτοικοι

- Advertisement -

Στα «κάγκελα» βρίσκονται, για άλλη μια φορά, οι κάτοικοι του Οικισμού Γεννηματά, καθώς ολοκληρώνεται – με τον πλέον χειρότερο για αυτούς τρόπο – η περιφερειακή οδός Αιγάλεω, που δημιουργεί απίστευτα προβλήματα στην κυκλοφορία τους και αποκόπτει εντελώς τη δίοδο σε μέρος του οικισμού. Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος, αν δε ληφθούν υπόψη τα αιτήματά τους ενώ, αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία την πεζογέφυρα – που έπρεπε να είχε ήδη γίνει – επισημαίνοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει στο χώρο πρόβλεψη για την κατασκευή της.

- Advertisement -
- Advertisement -

Δια πυρός και σιδήρου έχουν κληθεί να περάσουν, από τότε που πήραν τα σπίτια τους, οι κάτοικοι του οικισμού Γεννηματά, με τελευταίο (και πιο σημαντικό) πρόβλημα την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου που αποτελεί – όπως όλα δείχνουν – την ταφόπλακα των προσδοκιών τους. Προσδοκίες για οδική ένωση με τον ήδη υπάρχον κυκλικό κόμβο και υπογειοποίηση του δρόμου, που θα έλυνε δια παντός το πρόβλημά τους.

Το θέμα της υπογειοποίησης είχε τεθεί επί διοίκησης Δημήτρη Μπουραΐμη και, μάλιστα, είχαν προχωρήσει οι συζητήσεις στο τελικό στάδιο, πλην όμως – με την αλλαγή της περιφερειακής αρχής –έμειναν στα χαρτιά και επανήλθε ο αρχικός σχεδιασμός της «κλειστής» λεωφόρου. Ένας σχεδιασμός με πολλά προβλήματα, αφού αφενός τα πλάτη των οδών που τέμνουν την περιφερειακή Αιγάλεω είναι τέτοια που δε δικαιολογούν δρόμο διπλής κατεύθυνσης και αφετέρου, οι οικισμός Γεννηματά κινδύνευε να αποκλειστεί εντελώς, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλη δίοδο. Οι φωτεινοί σηματοδότες στη στην είσοδο του οικισμού (και στη μέση της περιφερειακής οδού) προκρίθηκαν, πολύ μετέπειτα, ως έσχατη λύση, για να μην αποκλειστούν οι κάτοικοι.

Όλο αυτό το διάστημα με αλλεπάλληλα υπομνήματά τους οι κάτοικοι του οικισμού Γεννηματά καθώς και ο σύλλογος Τσουκλιδίου είχαν ενημερώσει το δήμο και την Περιφέρεια για τα προβλήματα που τους δημιουργούσε ο δρόμος. Η κατασκευή π4εζογέφυρας και η δημιουργία δεύτερης εισόδου – εξόδου προς και από τον οικισμό (εφόσον το ενδεχόμενο υπογειοποίησης εγκαταλείφθηκε) ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη για να μην αποκοπεί η περιοχή από τον ιστό της πόλης και γενικότερα της Αττικής.

Ο δήμος και η κατασκευή πεζογέφυρας

Με το δεδομένο ότι το έργο υπό τον τίτλο «Ολοκλήρωση Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω τμήματα και εκατέρωθεν δίκτυα» ήταν δημοπρατημένο από την πρώην Νομαρχία Δυτικής Αττικής (σημερινή περιφερειακή ενότητα) η κατασκευή γέφυρας για τη διέλευση των πεζών από και προς τον οικισμό ήταν, θεωρητικά, υποχρέωση της Περιφέρειας.

Αυτό, άλλωστε, ανέφερε και σε επιστολή του προς την αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, στις 25/2/2015, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ζητώντας τη συνδρομή της «στη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή των συνδετήριων οδών και της πεζογέφυρας των ως άνω οικισμών, εντάσσοντας τις παραπάνω εργασίες στο υπ΄ όψιν έργο, με τη χορήγηση της απαιτούμενης χρηματοδότησής τους, καθόσον λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η χώρα και κατ΄ επέκταση ο δήμος μας, αδυνατούμε να αναλάβουμε την κατασκευή τους προκειμένου να δοθεί ριζική λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα των δημοτών μας»

Και εγένετο… μελέτη Χιώνη

Ενάμισι χρόνο μετά το παραπάνω αίτημα του δήμου Φυλής προς την περιφέρεια περνά από την οικονομική επιτροπή του δήμου, απευθείας ανάθεση εκπόνησης μελέτης για την πεζογέφυρα στον οικισμό Γεννηματά, προϋπολογισμού 62.233 ευρώ. Η μελέτη ανατίθεται (όπως και σωρεία άλλων μελετών) στην εταιρία του Χ. Χιώνη (για τον οποίο ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς έχει δηλώσει ότι είναι κολλητός του) και το κόστος επιβαρύνει το δήμο.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι, οι οποίοι είχαν ζητήσει να δημιουργηθεί πεζογέφυρα, πριν δοθεί στην κυκλοφορία η περιφερειακή οδός, επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δε φαίνεται να υπάρχει στο χώρο καμία προετοιμασία για την κατασκευή της.

Αποκλεισμένο εντελώς ένα κομμάτι του Τσουκλιδίου!

Μέσα σε όλα, ένα κομμάτι του οικισμού που βρίσκεται ανάμεσα στο Τσουκλίδι και τον οικισμό Γεννηματά, με το σχεδιασμό που έχει γίνει, δε θα έχει καθόλου πρόσβαση στο οδικό δίκτυο! Για τους κατοίκους των συγκεκριμένων κατοικιών, υποτίθεται ότι είχε προβλεφθεί η απαλλοτρίωση και δημιουργία παράπλευρου δρόμου χαμηλής ταχύτητας, η οποία θα τους έδινε τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου προς και από τα σπίτια τους. Ούτε και αυτό, ωστόσο, έγινε, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα σπίτια να βρίσκονται – κυριολεκτικά – στο πουθενά!

Αγανάκτηση από τους κατοίκους

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εκπρόσωποι του συλλόγου του οικισμού Γεννηματά αλλά και του συλλόγου Τσουκλιδίου γίνονταν «μπαλάκι» ανάμεσα σε δήμο και Περιφέρεια. Από τον «Άννα» τους έστελναν στον «Καϊάφα». Προσδοκούσαν, ωστόσο, ότι κάτι θα γινόταν, τουλάχιστον, μέχρι την ημέρα που τοποθετήθηκαν οι φωτεινοί σηματοδότες και διαπίστωσαν ότι – με μαθηματική ακρίβεια – κάποιοι από τον οικισμό θα θρηνούσαν θύματα.

«Η διέλευση μεγάλων οχημάτων από τον κόμβο με την περιφερειακή Αιγάλεω είναι σχεδόν αδύνατη. Πριν λίγες ημέρες ένα πούλμαν δε μπορούσε να περάσει και χρειάστηκε καθοδήγηση για να βγει. Το ίδιο και τα απορριμματοφόρα, βγαίνουν με το ζόρι» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Νείλος Βαρλόκωστας.

Αγανακτισμένοι αλλά και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δοθεί στην κυκλοφορία η περιφερειακή οδός, αν δε γίνει πεζογέφυρα και αν δεν υπάρξει διαπλάτυνση του δρόμου στον κόμβο των φαναριών, είναι όλοι οι κάτοικοι του οικισμού. «Δεν έχει γίνει τίποτε από ότι ζητήσαμε. Ούτε πεζογέφυρα, ούτε δεύτερη είσοδος, ούτε παράπλευρος δρόμος για να υπάρχει πρόσβαση σε σπίτια που αποκλείονται. Μόνο κάτι φανάρια σε ένα δρόμο της συμφοράς, που μπήκαν χωρίς σχέδιο και χωρίς προορισμό για να μας κλείσουν τα μάτια. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε να ανοίξει ο δρόμος, πριν γίνουν κάποια πράγματα, γιατί είναι δεδομένο πως θα γίνει ατύχημα. Και επιτέλους πρέπει να πάψουν να μας αντιμετωπίζουν ως κατοίκους μιας κατώτερης περιοχής» σημειώνουν.

 

οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, δήμος Φυλής
Εδώ υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε μπει πεζογέφυρα
οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, δήμος Φυλής
Αδύνατον να περάσει ένα μεγάλο όχημα από αυτή τη στενή δίοδο στα φανάρια που τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων για να καλύψουν τις ατέλειες του αρχικού σχεδιασμού
οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, δήμος Φυλής
Αυτό το κομμάτι του οικισμού αποκόπτεται εντελώς από το οδικό δίκτυο. Παράλληλα, δεν προβλέπεται ούτε παράλληλος δρόμος χαμηλής κυκλοφορίας που θα ενώνεται με τον κάθετο δρόμο του οικισμού
οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, δήμος Φυλής
Αυτός ο δρόμος ήταν η μόνη δίοδος στο οδικό δίκυτο για τους κατοίκους στο κομμάτι του οικισμού που βρίσκεται ανάμεσα στο Γεννηματά και το Τσουκλίδι
οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, δήμος Φυλής
… και από εδώ έμπαιναν στο κεντρικό Τσουκλίδι, δυνατότητα που “έκλεισε” η νέα περιφερειακή οδός
οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, δήμος Φυλής
Κάτοικοι με τον πρόεδρου του συλλόγου Γεννηματά Νείλο Βαρλόκωστα και τον πρόεδρο του συλλόγου Τσουκλιδίου Νίκο Νικολόπουλο
οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, δήμος Φυλής
Η επιστολή του δήμου στην Περιφέρεια για τη μελέτη και την κατασκευή πεζογέφυρας
οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, δήμος Φυλής
Μια από τις πολλές επιστολές των συλλόγων Οικισμού Γεννηματά και Τσουκλιδίου για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι από τη λειτουργία της περιφερειακής οδού
οικισμός Γεννηματά, Άνω Λιόσια, δήμος Φυλής
Αναστατωμένοι αλλά και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δοθεί στην κυκλοφορία η περιφερειακή οδός οι κάτοικοι του οικισμού

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -