KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Meteoacharnes: Θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο της Παναγίας η πτώση της θερμοκρασίας. Μοιρασμένη στα δύο η Χώρα. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

14/08/2026 11:58
4 '
Meteoacharnes, Αχαρνές, άνεμοι, θερμοκρασία, μελτέμι, βροχές, πυρκαγιές, κεραυνοί,
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ASDA arthroASDA arthro
Τα μελτέμια όμως, δεν δημιουργούν μόνο πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις, αλλά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για πυρκαγιές. Και σήμερα στο κόκκινο θα είναι η Νότιος Εύβοια, η Βοιωτία, η Αττική, η Κόρινθος και η Αργολίδα. Αλλά κίνδυνος μεγάλος υπάρχει και για τη Βόρειο και Κεντρική Ελλάδα, λόγω της πτώσης…

Με βροχέςκαταιγίδεςχαλαζοπτώσεις, κεραυνική δραστηριότητα, αλλά και σημαντική πτώση στη θερμοκρασία θα είναι η Βόρειος, η Κεντρική και η Βορειοδυτική Ελλάδα, με θυελλώδεις ανέμους από τη Στερεά Ελλάδα και κάτω, συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής και με συνεχιζόμενη μικρότερη πτώση της θερμοκρασίας. Σύντομα όμως θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, θα μας… εγκαταλείψει το μελτέμι και θα έχουμε εκ νέου άνοδο στη θερμοκρασία, που όπως δείχνουν τα τελευταία μακροπρόθεσμα στοιχεία, θα είναι συνεχόμενη μέχρι και τις 23 του μήνα. Και ίσως τότε αρχίζουμε να… υποψιαζόμαστε πως το Καλοκαίρι, βαίνει προς το τέλος του.

LOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIA

Στους 33,4 °C έπεσε χθες η μεγίστη θερμοκρασία, στον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών, από 34,8 °C την Τετάρτη. Και η μικρότερη σε σχέση με αυτή της Βορείου Ελλάδας πτώση στη θερμοκρασία, θα συνεχιστεί τόσο σήμερα, όσο και αύριο, με τη μέγιστη θερμοκρασία να πέφτει δύο με τρεις βαθμούς τοπικά, κάτω από τους 30 βαθμούς. Όμως από την Κυριακή, θα αρχίσει η διστακτική άνοδος, που θα συνεχιστεί και την νέα εβδομάδα. Και μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα έχουμε φθάσει και πάλι στους 34 και 35 βαθμούς τοπικά.

GIACHALI MARIA
ALMA FRONTISTIRIA
GRAMMATAKIA KENTRO MELETIS
HLEKTROFOTISTIKH

Οι θυελλώδεις Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, έχουν ως συνέπεια να χαλάσουν τα σχέδια όσων έφευγαν σήμερα για τα νησιά του Αιγαίου. Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στα ανοιχτά, εκδόθηκε απαγορευτικό του απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ ακυρώθηκαν δρομολόγια και από τον Πειραιά. Προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά. Ενδεχομένως, απογευματινές ώρες, επιτραπεί να αποπλεύσουν τα πλοία, αλλά με αλλαγές στις προσεγγίσεις και στους κατάπλους στα νησιά, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή προσέγγιση σε όλα τα λιμάνια. Και σίγουρα θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και με τα επόμενα δρομολόγια.

Τα μελτέμια όμως, δεν δημιουργούν μόνο πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις, αλλά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για πυρκαγιές. Και σήμερα στο κόκκινο θα είναι η Νότιος Εύβοια, η Βοιωτία, η Αττική, η Κόρινθος και η Αργολίδα. Αλλά κίνδυνος μεγάλος υπάρχει και για τη Βόρειο και Κεντρική Ελλάδα, λόγω της πτώσης κεραυνών. Ειδικά για την Αττική, από αύριο θα αρχίσουν να εξασθενούν οι Βόρειοι άνεμοι, και περισσότερο αναμένεται να εξασθενήσουν την Κυριακή. Από την Δευτέρα, θα έχουν εξασθενήσει τελείως και μέχρι την επόμενη Κυριακή, δεν φαίνεται εκ νέου ενίσχυσή τους. Και αυτός θα είναι ο βασικός λόγος ανόδου της θερμοκρασίας.

Και σήμερα οι μέγιστες ριπές, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 km/h, σχεδόν θυελλώδεις, που αντιστοιχεί στα 7 μποφόρ. Χθες η μεγίστη ριπή ανέμου στον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών, ήταν κατ’ αντιστοιχία στα 6 μποφόρ, Σήμερα το πρωί, στις 06:10, καταγράφηκε μεγίστη ριπή στα 57,9 km/h που αντιστοιχεί στα 7 μποφόρ.

Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα

Μικρή άνοδο σε σχέση με χθες, είχαν και σήμερα το πρωί οι ρύποι, σύμφωνα με τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών. Σημαντική άνοδο των ρύπων, είχαμε χθες από τις 18:00 και για μία ώρα, λόγω της πυρκαγιάς κοντά στο στρατόπεδο Καποτά. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2.5 ήταν 11,5 (9,0 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 12,2 (8,3 χθες).

Η θερμοκρασία στις Αχαρνές το Σάββατο, θα κυμανθεί από 24 με 29 βαθμούς. Στο Ίλιον 25 με 29 βαθμούς. Στη Φυλή 23 με 27 βαθμούς. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή, μεγαλύτερη τη Δευτέρα.

Οι άνεμοι το Σάββατο, θα πνέουν Βορειοανατολικοί, ενισχυμένοι. Πιο εξασθενημένοι την Κυριακή, τελείως εξασθενημένοι τη Δευτέρα.

Φωτό: Οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Φωτό1: Οι μέγιστες ριπές ανέμου σε ένα 24ωρο, στον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής

https://www.meteoacharnes.gr

https://www.meteoacharnes.ελ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
ARIS BANNERARIS BANNER
Κοινοποιήστε την ανάρτηση:
Μένη Πιρπινιά
Συντάκτης
Μένη Πιρπινιά

Η Μένη Πιρπινιά έχει 36 χρόνια εμπειρία στη Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, γραφεία Τύπου και εφημερίδες σε κεντρικά μέσα και ειδικεύεται σε θέματα Tοπικής Aυτοδιοίκησης.