11.4 C
Athens
12 Αυγούστου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΟι τέσσερις πυλώνες αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου Αχαρνών

Οι τέσσερις πυλώνες αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου Αχαρνών

- Advertisement -

Ένα συνδυασμένο σύστημα αντιπλημμυρικής θωράκισης βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες που περιλαμβάνει τη διευθέτηση των δύο μεγάλων ρεμάτων της Εσχατιάς και της Καναπίτσας, τα έργα αποστράγγισης ομβρίων και δεξαμενών ανάσχεσης όπως και τα έργα ορεινής υδρονομίας προωθεί και υλοποιεί ο δήμος Αχαρνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και την Περιφέρεια Αττικής.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, προέχει η διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς και Καναπίτσας (Αχαρνών) προκειμένου να υπάρχει φυσικός αποδέκτης του νερού που θα συγκεντρώνεται από το υπόλοιπο δίκτυο. Συνεπώς, όπως αναφέρει στο doxthi.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Θανάσης Κατσιγιάννης,  η συνολική πρόταση του δήμου προτάσσει  ένα πλέγμα έργων που κρίνονται αναγκαία και απαραίτητα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ειδικότερα:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στα δύο μεγάλα ρέματα  Εσχατιάς και Αχαρνών, αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών.

Ρέμα Εσχατιάς

Το τμήμα που αφορά στις Αχαρνές αποτελεί την 4η εργολαβία του έργου και ξεκινά από τον δήμο Ιλίου για να φθάσει στην λεωφόρο Πάρνηθος. Σε πολλά σημεία της, η κοίτη είναι ανεπαρκής και ασυνεχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει ο αστικός ιστός της πόλης, ενώ σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται και στα κατάντη.

Έχουν γίνει επανειλημμένες συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου ώστε να «ξεκολλήσει» η δημοπράτηση και να βγει η σχετική πρόκληση για τη χρηματοδότηση του έργου ύψους 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων η δημοπράτηση θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2018.

Ρέμα Καναπίτσας ή Αχαρνών

Αναφορικά με το ρέμα της Καναπίτσας, από την άνοιξη του 2017, ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε και παρελήφθη η μελέτη για το έργο και αναμένεται η δηµοπράτησή του στις αρχές του νέου έτους, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο περιλαμβάνει τη διευθέτηση της φυσικής κοίτης του ρέµατος µε ανοικτή διατοµή µε συρµατοκιβώτια ή κλειστό κιβωτοειδή αγωγό και η υλοποίησή του θα σημάνει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στα βόρεια και ανατολικά του δήμου Αχαρνών.

Γ. Κασσαβός: «Το πρόσφατο τραγικό συµβάν στην Μάνδρα Αττικής καταδεικνύει το γεγονός ότι θα πρέπει να εντείνουµε τις προσπάθειες µας και τις πιέσεις µας για την υλοποίηση του σχεδιασµού που έχουµε καταρτίσει για την αντιπληµµυρική θωράκιση του ∆ήμου Αχαρνών»

…………………………………………………………..

Αποκατάσταση πρανών σε ρέματα

Ο δεύτερος πυλώνας άπτεται των έργων της Περιφέρειας, σε ρέματα των Αχαρνών και έχει να κάνει, κυρίως, με την σταθεροποίηση πρανών και κοίτης. Εντός του 2017 ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια προχώρησε σε εργασίες στο τμήμα της Σεβαστουπόλεως όπου δημιουργούνταν πλημμυρικά φαινόμενα, ακόμη, και σε βροχοπτώσεις μικρής έντασης.

Στο συγκεκριμένο σημείο του ρέματος τοποθετήθηκαν σαραζανέτια και έγινε σταθεροποίηση της κοίτης. Η επόμενη φάση της εργολαβίας ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου για φτάσει μέχρι το σημείο της Ηρώων Πολυτεχνείου και της Κλισαμπάρδας, στον Άγιο Πέτρο, με στόχο την αποκατάστασής τους.

Παράλληλα, στις 19 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια ξεκίνησε η νέα εργολαβία για την αποκατάσταση του ρέματος της οδού Ιλισού, στη συνοικία της Αυλίζας, κάτω από την οδό Λιοσίων. Η 3η εργολαβία θα αφορά στο ρέμα που περνά από την Αγίου Φανουρίου (Κηφισσός) και την οδό Ιωνίας.

……………………………

Δεξαμενές ανάσχεσης

Ο τρίτος και εξίσου βασικός πυλώνας για την επίλυση του αντιπλημμυρικού προβλήματος των Αχαρνών είναι η κατασκευή των δεξαμενών ανάσχεσης.  Ο ∆ήµος Αχαρνών είναι ο µοναδικός ∆ήµος στη χώρα όπου έχουν υλοποιηθεί 2 έργα δεξαµενών ανάσχεσης, μία στην Αγία Τριάδα (χιλίων κυβικών)  και μία ,ακόμη, στην περιοχή της Αγίας Άννας (8000 κυβικών). Η δεξαμενή της Αγίας Άννας λόγω και της χωρητικότητάς της, μαζεύει νερά τόσο από τη λεωφόρο Δημοκρατίας όσο και από τον λόφο, ενώ διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο φρεατίων που συγκεντρώνουν τα όμβρια.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες δύο δεξαμενές θα είναι, λόγω της θέσης τους όσο και της χωρητικότητάς τους, αυτές που θα συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Ο σχεδιασµός του δήμου  περιλαµβάνει τη δηµιουργία δεξαμενών  στην οδό Κολοκοτρώνη χωρητικότητάς 14.000 κυβικών µέτρων και στην οδό Αριστοτέλους χωρητικότητάς 22.500 κυβικών µέτρων.

Το πρώτο υποέργο αφορά συλλεκτήρα  οµβρίων υδάτων (Σ1) στο Κεντρικό Μενίδι και δεξαµενή ανάσχεσης (∆1) στην οδό Αριστοτέλους. Ο ∆ήµος Αχαρνών έχει συντάξει προμελέτη και η οριστική μελέτη του συγκεκριμένου έργου προϋπολογισμού 620.000 ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραµµα έργων της Περιφέρειας Αττικής και αναµένεται να δημοπρατηθεί έως τις αρχές του 2018. Το δεύτερο υποέργο αφορά δίκτυο οµβρίων υδάτων (συλλεκτήρας Σ2) και δεξαµενή ανάσχεσης (∆2) στην οδό Κολοκοτρώνη. Αυτή τη στιγμή εκπονούνται κάποιες διορθώσεις-συμπληρώσεις στις μελέτες όπως ζητήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Αναµένεται δηµοπράτηση του έργου σύντομα, ενώ προϋπολογίζεται περί τα 10.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση ομβρίων και δεξαμενών ανάσχεσης του δήμου Αχαρνών θα υπάρχει θωράκιση του Παλαιού οικισμού από πλημμύρες από τις εξωαστικές και από τις αστικές λεκάνες απορροής.

……………………………

Έργα Ορεινής υδρονομίας

Ο τέταρτος πυλώνας έχει να κάνει με την κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας. Η πρόταση του ∆ήµου  αφορά στη δηµιουργία υδατοφραγµάτων ανάσχεσης στα ρέµατα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας (Αγίου Γεωργίου,Πλατανάκι, Χούνι και Αγίας Τριάδος).  Ο σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί στον Γενικό Γραµµατέα ∆ηµοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών Υποδοµών και ∆ικτύων.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -