KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Αντιδράσεις για την Ενεργειακή Κοινότητα Φυλής στο ΧΥΤΑ. “Βάζετε την καύση από την πόρτα” λέει η αντιπολίτευση. “Και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας ο δήμος Φυλής” λέει ο Παππούς

21/06/2018 09:52
Ανανεώθηκε 21/06/2018 10:02
5 '
δημοτικό συμβούλιο Φυλή
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Με τις έντονες επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, κυρίως, για τον τρόπο με τον οποίο θα παράγεται και θα διατίθεται η ηλεκτρική ενέργεια και την αποστροφή του Δημήτρη Μπουραΐμη ότι η απόφαση της διοίκησης του δήμου συνεπάγεται «διαχείριση απορριμμάτων όχι απλώς από το παράθυρο αλλά από την κυρία είσοδο», ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στο δήμο Φυλής.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας Φυλής θα είναι ο δήμος Φυλής σε ποσοστό 40%, η περιφέρεια Αττικής, επίσης σε ποσοστό 40% και ο παιδικός σταθμός Φυλής, σε ποσοστό 20%. Το πλαίσιο ορίζεται από το Νόμο 4513/2018, στον οποίο συνοπτικά προβλέπεται ότι Ενεργειακή Κοινότητα μπορούν να ιδρύουν από φυσικά πρόσωπα, ΟΤΑ, μέχρι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή εταιρείες.  Η δυνατότητα που έχει είναι να εγκαταστήσει σταθμούς ΑΠΕ, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) και Υβριδικούς Σταθμούς, τόσο στην έδρα της ή σε όμορη περιφέρεια, να διαχειρίζεται πρώτες ύλες, ακόμα και δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, να κάνει διαχείριση, όπως συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση ή διάθεση, πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων κ.α. Αυτή ακριβώς η δραστηριότητα που αναφέρεται μεταξύ των αντικειμένων της Ενεργειακής Κοινότητας αποτέλεσε αγκάθι κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς θεωρήθηκε ότι υποκρύπτει διαχείριση απορριμμάτων με καύση. Θέση που, κατά την αντιπολίτευση, ενισχύεται από το γεγονός ότι η δυνατότητα ενός ιδιώτη να παράγει και να πουλάει ενέργεια από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, περνά μόνο μέσα από διαγωνιστική διαδικασία με τη ΔΕΔΔΗΕ ενώ ιδιωτικές εγκαταστάσεις μπορούν να κάνουν μόνο όσοι τη χρησιμοποιούν για ίδια χρήση.

Χρήστος Παππούς: “Ο δήμος Φυλής θα είναι και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας”

Ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς επέμεινε ότι αντικείμενο της Ενεργειακής Κοινότητας Φυλής θα είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σχετική αναφορά στο καταστατικό που ήρθε προς ψήφιση, ζήτησε να απαλειφθεί η β΄παράγραφος που αναφέρεται στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, για να μην υπάρχουν σκιές.

Επίσης, τόνισε ότι ως πρώτη ενεργειακή κοινότητα θα είναι ο παιδικός σταθμός Φυλής και σκοπός της δημιουργίας της είναι η άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της περιοχής και της ενεργειακής φτώχειας ενώ πρότεινε το 1 μεγαβάτ που θα παράξει να δοθεί σε 500 οικογένειες του δήμου που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια και θα έχουν δωρεάν ρεύμα. Παράλληλα, έδωσε «είδηση», όπως ανέφερε, στους δημοσιογράφους ότι ο δήμος Φυλής θα είναι και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Δημήτρης Μπουραΐμης: “Μας φέρνετε  διαχείριση απορριμμάτων όχι από το παράθυρο αλλά από την κυρία είσοδο”

Από την πλευρά το, ο Δημήτρης Μπουραΐμης επεσήμανε ότι ο δήμος Φυλής βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του, αφού «ή θα σταματήσουμε τώρα με τα σκουπίδια ή θα έχουμε σκουπίδια για πάντα». Αιτιολόγησε δε την αναφορά του, τονίζοντας ότι η απόφαση που έφερε προς έγκριση η διοίκηση του δήμου Φυλής δεν είναι απλώς η διαχείριση απορριμμάτων από το παράθυρο αλλά από την κυρία είσοδο, για πάντα.

«Για όσους έχουν ασχοληθεί με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 1 μεγαβάτ που λέτε είναι τίποτα. Ειδικά τώρα, με το κόστος παραγωγής, χρειάζεται απόσβεση 7 με 10 χρόνια» σημείωσε και πρόσθεσε πως ούτε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας γνωρίζουν κάτι για τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Φυλής. Αμφισβήτησε, ακόμα, την ειλικρινή πρόθεση της δημοτικής αρχής να απαλείψει το σημείο που αναφέρεται στην παραγόμενη ενέργεια από απόβλητα, αφού “αν πραγματικά θέλατε να μην υπάρχει δε θα το βάζατε στο καταστατικό”, υπογράμμισε ότι η περιοχή δεν έχει ενεργειακή ένδεια αφού διαθέτει βιοαέριο, διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, διερωτήθηκε αν ο λόγος που ορίζεται ως Ενεργειακή Κοινότητα ο παιδικός σταθμός Φυλής αφορά το γεγονός ότι πρόεδρος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος και κατέληξε: “Εύχομαι όλα αυτά να είναι στο επικοινωνιακό σας παιχνίδι και να μην είναι ουσία, διότι αν είναι ουσία, είναι καταστροφή για την περιοχή”.

 

 

Γιώργος Αβράμης: “Δεσμευτείτε ότι αυτό που θα παραχθεί θα μείνει στο δήμο Φυλής”

Με το ερώτημα αν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, εκμετάλλευση του βιοαερίου και από ποιον, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Γιώργος Αβράμης, ο οποίος διατύπωσε ενστάσεις για το γεγονός ότι η όποια δραστηριότητα επιλεγεί θα αφορά όλη την περιφέρεια Αττικής. «Πάτε να εκμεταλλευτείτε τα 70 χρόνια της χωματερής για διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την περιφέρεια. Να δεσμευτείτε εδώ ότι αυτό που θα παραχθεί θα μείνει στο δήμο Φυλής και θα δοθεί ακόμα και στο τελευταίο κοτέτσι της περιοχής» ανέφερε και αρνήθηκε να ψηφίσει τη σύσταση μιας Ενεργειακής Κοινότητας με την Περιφέρεια, όπως είπε, να κατέχει ποσοστό 40%.

 

 

Δημήτρης Τσιουμπρής: “Η λογική είναι ανάλογη αυτής στα φωτοβολταϊκά, που οδήγησε στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών”

Αντίθετος, με τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φυλής Δημήτρης Τσιουμπρής, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «φερετζέ των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ», με στόχο την παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων και με προκάλυμμα την “αλληλέγγυα οικονομία” για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Όπως σημείωσε, η λογική για τις Ενεργειακές Κοινότητες είναι ανάλογη, τηρουμένων των αναλογιών, αυτής στα φωτοβολταϊκά, που οδήγησε στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προσθέτοντας ότι «έχει αποδειχτεί πως για κάποιους η αποκαλούμενη “πράσινη ανάπτυξη” έχει μετατραπεί σε “κότα που κάνει το χρυσό αυγό”».

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: