11.4 C
Athens
25 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORY"Επιτέλους, τέλος" στο ΧΥΤΑ Φυλής; Επίσημη αναφορά του ΕΔΣΝΑ σε αποκατάσταση ανοίγει...

“Επιτέλους, τέλος” στο ΧΥΤΑ Φυλής; Επίσημη αναφορά του ΕΔΣΝΑ σε αποκατάσταση ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας

- Advertisement -

Σε θέσεις που ήδη έχουν καθοριστεί με βάση το Ν. 3164/2003 και όχι σε νέους, μη ορισμένους χώρους στο ΧΥΤΑ Φυλής, προβλέπεται να υλοποιηθεί το μεταβατικό στάδιο στη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο θα καλύψει το χρονικό διάστημα μέχρι την κατασκευή ενός νέου ΧΥΤΑ. Το σημαντικότερο όλων, όπως διαφαίνεται από τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, είναι πως, για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο, διατυπώνεται και αναγνωρίζεται ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και εν γένει η απορρύπανση της περιοχής. Γεγονός που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι απόρροια της έντονης πίεσης που άσκησαν οι Δημήτρης Μπουραΐμης και Χρήστος Παππούς.

- Advertisement -

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής του 2016, «η αντιμετώπιση βραχέων και μεσοπρόθεσμων αναγκών σε χώρους ταφής θα γίνει με αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και θέσεων, στη βάση Ν. 3164/2003». Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, διατυπώνεται η θέση ότι το έργο που θα γίνει, στο πλαίσιο της μεταβατικής διαχείρισης, πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της αποκατάστασης. Γεγονός που σημαίνει ότι, για πρώτη φορά επίσημα, τίθεται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, με ορίζοντα το 2024.

- Advertisement -
- Advertisement -

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Ότι πλησιάζουμε στο τέλος» τονίζει πηγή της Ε.Ε, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη θέση και η επίσημη διατύπωση ήταν αίτημα του μέλους της επιτροπής και πρώην δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη, την οποία υποστήριξε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «ο ΧΥΤΑ αναμένεται να κορεσθεί σε ένα χρόνο από σήμερα. Εν όψει της χωροθέτησης νέων χώρων, υφίσταται επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μία λύση για τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, που θα καλύψει το χρονικό διάστημα μέχρι την κατασκευή ενός νέου ΧΥΤΑ. Παράλληλα, προκειμένου να είναι συνεπής ο ΕΔΣΝΑ στις δεσμεύσεις του από τον ΠΕΣΔΑ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και εν γένει η απορρύπανση της περιοχής. Άλλωστε, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για την βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων, με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που διατίθενται προς ταφή. Υπό τα δεδομένα αυτά, δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση να εξετάσει ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει την έναρξη της αποκατάστασης του χώρου, τα μεταβατικά έργα διαχείρισης, τον εξοπλισμό για τη βελτίωση των όρων διάθεσης των αποβλήτων και τις εργασίες για την υποστήριξη του ΕΔΣΝΑ κατά τη λειτουργία».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση το Ν. 3164/2003, η αναφορά για αποκατάσταση αφορά στην περιοχή που ανήκει στη δημοτική κοινότητα Φυλής, αφού ο χώρος που ανήκει στα Άνω Λιόσια βρίσκεται ήδη, θεωρητικά, σε φάση αποκατάστασης και διέπεται από ζώνη απολύτου προστασίας. Που σημαίνει πως είναι συγκεκριμένα τα έργα που επιτρέπεται να υλοποιούνται.

Πάντως, στη συνεδρίαση της Ε.Ε χτύπησε και πάλι το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς εκτιμάται ότι δε θα έχει πραγματοποιηθεί κάποια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια ενώ και τα ποσοστά της ανακύκλωσης είναι απογοητευτικά. Όπως είναι φυσικό, ο ΕΔΣΝΑ επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του ρίχνοντας το μπαλάκι στους Δήμους τους οποίους κατηγορεί για αδυναμία να εφαρμόσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης αλλά και στην έλλειψη αποφάσεων για χωροθέτηση νέων μονάδων.

Παραλείπει ωστόσο, να αναφέρει ότι, ως καθ΄ ύλην αρμόδιο όργανο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είχε όλα αυτά τα χρόνια «το μαχαίρι και το πεπόνι», δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη αποφάσεων, τις οποίες πέταξε – κυριολεκτικά – στα σκουπίδια, προς χάριν ιδεοληψιών και πολιτικού κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, το παράθυρο που άνοιξε δειλά στον ορίζοντα της αποκατάστασης μένει να δούμε αν και κατά πόσο θα υποστηριχθεί στην πράξη, από όσους θα πάρουν τη σκυτάλη στα αρμόδια όργανα της πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης: τον Υπουργό Περιβάλλοντος, το νέο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, τον ΕΔΣΝΑ, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔΑ. Αυτή είναι πλέον η μεγάλη αγωνία για την περιοχή και τους κατοίκους της.

 

Δείτε εδώ την απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ με θέμα: “Λήψη απόφασης για την έγκριση των όρων της προκήρυξης για τη διενέργεια ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού με διαδικασία ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων”.

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -