KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Τατόι: Τα ανάκτορα γίνονται μουσείο

29/06/2020 18:42
6 '
Τατόι, πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Κάτι γίνεται στο Τατόι. Αρκεί μια βόλτα στον πανέμορφο τόπο για να καταλάβεις ότι τα πράγματα έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν. Τα κεντρικά ανάκτορα θα είναι τα πρώτα που θα λειτουργήσουν υπό τη μορφή μουσείου το 2023. Εκεί αναμένεται να μεταφερθούν όλα τα αντικείμενα που καταγράφονται σχολαστικά και τα οποία έχουν γλιτώσει από τη δημοπρασία του τέως βασιλιά στον οίκο Christie’s.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Πληροφορίες-στοιχεία:http://www.newsnowgr.com/article/1347273/tatoi-ta-anaktora-ginontai-mouseio.html

Όλα όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Τατόι είναι αθησαύριστα κειμήλια . Πλήθος από πολύτιμα αντικείμενα , μεταξύ των οποίων σημαντικά έργα τέχνης όπως πίνακες του Βολανάκη και του Γύζη, του Χατζηκυριάκου-Γκίκα ή του αγαπημένου ζωγράφου του Γεωργίου του Α’ του Ιωάννη Αλταμούρα.

Τα αντικείμενα αυτά αναμένεται να καταγραφούν, να συντηρηθούν και τελικά να μεταφερθούν στα Ανάκτορα, που θα λειτουργήσουν ως μουσείο – μεταξύ αυτών ενδεχομένως και τα δύο πιάνα που έπαιζε κάποτε η πριγκίπισσα Ειρήνη, αλλά και πολύτιμα αναμνηστικά από τις εξορμήσεις των βασιλέων στο εξωτερικό.

Οι πιέσεις που ασκεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, φιλοδοξώντας να είναι έτοιμο το κεντρικό κτίριο των ανακτόρων και επισκέψιμο το 2023, είναι προς πάσα κατεύθυνση. ‘Ηδη έχουν αρχίσει οι πρώτες σωστικές εργασίες, έχουν ξηλωθεί οι πολυκαιρισμένες μοκέτες από τα κεντρικά ανάκτορα, οι οποίες έχουν φέρει στο φως ένα πολύ καλοδιατηρημένο πάτωμα, ενώ γίνονται και οι επισκευές στους τοίχους που έχουν καταστραφεί από τη μούχλα – αποτέλεσμα της υγρασίας που επικρατεί στην περιοχή.

Τα ευχάριστα επίσης νέα είναι ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης, η οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θέλει αρκετούς μήνες να ολοκληρωθεί, καθώς πρέπει να προηγηθεί η μελέτη εφαρμογής για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι ήδη έχει υπάρξει ανταπόκριση στην προσπάθεια που γίνεται να βρεθούν χορηγοί: έχουν ήδη βρεθεί δυο και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

Η πρώτη χορηγία είναι για τη μελέτη σκοπιμότητας η οποία χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και αφορά στο σύνολο αξιοποίησης και ανάδειξης των 47.000 στρεμμάτων – και η δεύτερη στα tolls που εξασφαλίστηκαν ήδη με χορηγία του Θανάση Μαρτίνου.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε παράλληλα με τη συνοπτική ανάλυση των τριών προηγούμενων μελετών (2002, 2012, 2014) για την αξιοποίηση του κτήματος, το οποίο με τη σειρά του φαίνεται να υιοθετεί τις καλές πρακτικές από τη διαχείριση αντιστοίχων κτημάτων του εξωτερικού – εν προκειμένω την περίφημη «Αυλή του Πέτρου», όπως αποκαλείται το βασιλικό ανάκτορο που οικοδομήθηκε από τον τσάρο της Ρωσίας Πέτρο Α’ τον Μεγάλο.

Το κεντρικό κτίριο των ανακτόρων του Τατοΐου είναι γνήσιο αντίγραφο -στα πρότυπα ενός λιτού σχετικά παλατιού με άπειρες εκτάσεις δασικής γης, όπου ο τότε βασιλεύς θα μπορούσε να ασκεί τα χόμπι του- των Ανακτόρων Πέτερχοφ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το 1884 και περατώθηκαν στα τέλη του 1886. Εννοείται ότι το Πέτερχοφ είχε με τη σειρά ως πρότυπο τις θρυλικές Βερσαλλίες, που ήταν το πλέον δεσπόζον βασιλικό θέρετρο.

Βάσει αυτών αλλά και των προηγούμενων μελετών μπορεί και γίνεται η απαραίτητη σύγκριση, οπότε αξιολογούνται όλα τα κτίρια και τα μνημεία, καταγράφεται η σημασία τους και τα όριά τους, ο αριθμός επισκεπτών που δέχονται και οι δραστηριότητες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ώστε να εξεταστεί αλλά και να καταστεί εφικτή η ανάπτυξή τους στο κτήμα.

Εχει ήδη μάλιστα δρομολογηθεί η ανάθεση της μελέτης για το κτίριο των μαγειρείων, το οποίο αποτελεί συνοδό κτίριο του ανακτόρου, από τη Διεύθυνση Νεότερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ ενώ σε ό,τι αφορά την οικία δασοφύλακα, η οποία θα λειτουργήσει ως πληροφοριακό κέντρο επισκεπτών, με τη συνεργασία του σωματείου Φίλοι Κτήματος Τατοΐου, η κυρία Μενδώνη ζήτησε «να αποκατασταθεί η οικία στην αρχική της μορφή και να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα εισαχθεί, εκ νέου, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να αφαιρεθούν τα επιχρίσματα από τους εξωτερικούς τοίχους».

Η ίδια η υπουργός έχει, επίσης, αιτηθεί να διευθετηθεί άμεσα και το ζήτημα της αποδοχής μελετών που εκπονήθηκαν για το βουτυροκομείο, την οικία φροντιστή και το κτίριο τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία με τους Φίλους Κτήματος Τατοΐου, που συμβάλλει τα μάλα στην όλη προσπάθεια.

Το βουτυροκομείο μπορεί και αυτό εύλογα να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο, ένα κτίριο σπάνιας αισθητικής και ξεχωριστής αξίας, όπου παραγόταν το περίφημο βούτυρο Δεκελείας, όπως ονομαζόταν η περιοχή στην αρχαιότητα.

Λέγεται μάλιστα ότι κάπου πέρα από τους βασιλικούς τάφους είναι θαμμένος ο αρχαίος ποιητής Σοφοκλής, άλλο τεράστιο όνομα άμεσα συνυφασμένο με την περιοχή – γι’ αυτό και πρέπει να έχει κανείς ολιστική θεώρηση του Τατοΐου ως ιστορικής και πολιτιστικής οντότητας σημαίνουσας βαρύτητας που απλώνεται πολύ βαθιά στον χρόνο.

Εκτός των κτιρίων, των λιμνών, των επιβλητικών αγαλμάτων, η απίστευτη αυτή γη φιλοξενεί και αμπελώνες που παρήγαγαν το ξακουστό κρασί Chateau Decelie – και κάποιες συζητήσεις έχουν γίνει ήδη με οινοπαραγωγούς όπως τα οινοποιεία Μπουτάρη μήπως μπορέσουν να επαναξιοποιηθούν κάνοντας φημισμένη την περιοχή και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Εντυπωσιακό είναι επίσης το εμφιαλωτήριο αλλά και μικρότερα κτίρια που αναμένεται να αποτιμηθούν με τον σωστό τρόπο ώστε να αξιοποιηθούν ανάλογα.

Επαναλειτουργεί και ξενοδοχείο

Ζωή αναμένεται να δώσει στην περιοχή η επαναλειτουργία του περίφημου αλπινικού ξενοδοχείου που ήταν γνωστό ως «Τατόιον» και η ενδεχόμενη μετατροπή του σε σύγχρονο boutique hotel.

Το ξενοδοχείο ήταν από τα πρώτα συμπληρωματικά κτίρια που χτίστηκαν στον μικρό οικισμό του Τατοΐου για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των περαστικών, οι οποίοι ήθελαν να ξαποστάσουν στον δρόμο για τη Χαλκίδα ή για άλλους προορισμούς, αφού το μέρος διέσχιζε η εθνική οδός.

Το μικρό ξενοδοχείο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Αναστάσιο Μεταξά, με σκοπό να λειτουργήσει ως ξενώνας οκτώ δωματίων. Εκεί επίσης φιλοξενούνταν οι επισκέπτες του βασιλέως Γεωργίου με μέγιστο αριθμό παραμονής τα τρία βράδια, αφού, ως γνωστόν, ο βασιλεύς δεν ήταν από τους πλέον φιλόξενους – μάλλον το αντίθετο.

Σήμερα η επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείου με τη χρήση καφέ αναμένεται να δώσει άλλη πνοή στην περιοχή και να συμπληρώσει ιδανικά το μουσείο των ανακτόρων. Ακόμα και αν τα παραμύθια των βασιλέων δεν είναι αληθινά, είναι ωστόσο ωραίο να τα μετασυγχωνεύσεις σε μια νέα, ασπαίρουσα πραγματικότητα. Και καλό αυτή η συμπαντική συναρμογή του παλιού με το νέο, του σήμερα με το χτες να σε κάνει να νιώθεις ένας Ελληνας ο οποίος αναζητά μια νέα μοίρα σε ένα ιστορικό μέρος – σε μια επικείμενη κατάσταση όπου όλα μπορούν να συμβούν χωρίς διάθεση νοσταλγίας αλλά ψυχικής ανάτασης. Λες και ο κόσμος μπορεί να ξανανακαλυφθεί ακόμα και σε μια χώρα που έχει μάθει να ζει με τις πληγές της, καιρός να ζήσει ξανά και με την ομορφιά.

Πληροφορίες-στοιχεία:http://www.newsnowgr.com/article/1347273/tatoi-ta-anaktora-ginontai-mouseio.html

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: