ΑΧΑΡΝΕΣ
Meteoacharnes: Μέχρι πότε παραμένουν οι θυελλώδεις Βόρειοι άνεμοι και οι πεσμένες θερμοκρασίες για την εποχή. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή
29/04/2025 12:03
3 '
Στον σταθμό της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας στην Πάρνηθα, στα 1400 μέτρα, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα το πρωί, κάτω από τους μηδέν βαθμούς. Συγκεκριμένα κατέγραψε θερμοκρασία -0,6 βαθμούς. Ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα 1230 μέτρα κατέγραψε ελαχίστη θερμοκρασία 1,1 βαθμούς, ενώ ο Μετεωρολογικός σταθμός Αχαρνών, στις 06:19 11,8 βαθμούς.
Με συννεφιές, σχεδόν θυελλώδεις Βόρειους ανέμους και σχετικά πεσμένες θερμοκρασίες, θα συνεχίσει το καιρικό μοτίβο, μέχρι και την Παρασκευή. Από το Σάββατο, αρχίζει και πάλι η άνοδος στη θερμοκρασία, αλλά θα εξασθενήσουν και οι Βόρειοι άνεμοι. Τοπικά σήμερα, αλλά και αύριο, δεν αποκλείεται να πέσει κάποια ψιχάλα, αλλά για τις πρώτες δέκα ημέρες του νέου μήνα, δεν φαίνεται κάτι άλλο. Σε κίτρινο συναγερμό για την Αττική σήμερα σύμφωνα με το Meteoalarm, για τους θυελλώδεις Βόρειους ανέμους, μέχρι και 8 μποφόρ. Εμείς όμως δεν φαίνεται να ξεπερνάμε τα 6 με 7.
Στον σταθμό της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας στην Πάρνηθα, στα 1400 μέτρα, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα το πρωί, κάτω από τους μηδέν βαθμούς. Συγκεκριμένα κατέγραψε θερμοκρασία -0,6 βαθμούς. Ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα 1230 μέτρα κατέγραψε ελαχίστη θερμοκρασία 1,1 βαθμούς, ενώ ο Μετεωρολογικός σταθμός Αχαρνών, στις 06:19 11,8 βαθμούς.
Σήμερα η θερμοκρασία είναι κατά 6 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή. Από αύριο θα αρχίσει μικρή άνοδος, αλλά μέχρι και τις 3 Μαΐου, θα είμαστε κάτω από τις φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή. Πάνω από αυτές θα είμαστε από τις 4 του νέου μήνα. Την επόμενη Κυριακή, η θερμοκρασία θα έχει σκαρφαλώσει στους 26 βαθμούς. Και η άνοδος θα συνεχιστεί στα μέσα της εβδομάδας, μέχρι και τους 28, χωρίς να αποκλείονται και οι 29 βαθμοί.
Χθες στις Αχαρνές η μέγιστη ριπή ανέμου που καταγράφηκε, ήταν 49.9 km/hr στις 17:10, που αντιστοιχεί στα 6 Μποφόρ. Σήμερα στις 05:13 καταγράφηκε ριπή 57,9 km/h που αντιστοιχεί στα 7 Μποφόρ. Όπως στην Επικράτεια, οι ριπές ξεπέρασαν τα 12 μποφόρ. Συγκεκριμένα στην Παξιμάδα Καρύστου, καταγράφηκε ριπή 134 km/h στην Τήνο τα 111 km/h και στην Πεντέλη τα 92 km/h (Φωτό1). Αχαρνές και πέριξ μέχρι και την Παρασκευή, θα είμαστε στα 6 μποφόρ, χωρίς να αποκλείονται παροδικά και τοπικά και τα 7 μποφόρ.
Λόγω των ενισχυμένων Βόρειων ανέμων, είναι υψηλή η επικινδυνότητα για πυρκαγιές. Στην Αττική, μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, εκδηλώθηκε χθες αργά το βράδυ στην Κερατέα.
Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα
Στα χθεσινά επίπεδα ήταν και σήμερα το πρωί οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, λόγω των ενισχυμένων Βορείων ανέμων, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Μικρή άνοδο είχαμεαπό τις 16:00 χθες και πτώση από τις 21:00. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 4,1 (2,2 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 3,2 (3,2 και χθες).
Η θερμοκρασία την Τετάρτη στις Αχαρνές, θα κυμανθεί 11 με 19 βαθμούς. Στο Ίλιον 13 με 20 βαθμούς. Στη Φυλή 11 με 18 βαθμούς.
Οι άνεμοι θα πνέουν Βορειοανατολικοί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις.
Φωτό: Οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Φωτό1: Οι μέγιστες ριπές χθες στην Επικράτεια.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής








