KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ

Σταύρος Τσίρμπας: «Ο Πευκώνας ανήκει στη μνήμη και την καρδιά της πόλης μας – Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της»

18/09/2025 13:34
Ανανεώθηκε 19/09/2025 09:52
3 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ARIS BANNERARIS BANNER

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Πέμπτης (18/9) στους Αγίους Αναργύρους, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στον ιστορικό χώρο του καφέ «Πευκώνας», προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο. Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, με ανάρτησή του τοποθετήθηκε για το συμβάν, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εγκατάλειψη του χώρου και ζητώντας την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η φωτιά ξέσπασε στις 6:30 το πρωί και κατέκαψε μέρος του κτιρίου, ενώ χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής αποτράπηκε η εξάπλωσή της στην παρακείμενη πευκόφυτη έκταση. Ο κ. Τσίρμπας ευχαρίστησε θερμά τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία του Δήμου για την καθοριστική συμβολή τους.

Ο «Πευκώνας», όπως υπενθύμισε, αποτελεί τοπόσημο για την πόλη, συνδεδεμένο με τη συλλογική μνήμη, ωστόσο παραμένει για χρόνια ανενεργός και αφύλακτος, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Δήμου προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ, που έχουν την ευθύνη για την προστασία του.

«Η αδράνεια αυτή οδήγησε στη σημερινή καταστροφή», υπογράμμισε ο δήμαρχος, δηλώνοντας ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να διεκδικεί την απόδοση του χώρου στους πολίτες:
«Είναι χρέος μας να αναπλάσουμε και να επαναφέρουμε τον Πευκώνα στη ζωή της πόλης, ως χώρο ανοιχτό, ζωντανό και δημιουργικό για όλους τους κατοίκους».

Για να καταλήξει: «Ο Πευκώνας ανήκει στη μνήμη και την καρδιά της πόλης μας. Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε ο χώρος να μην παραμείνει άλλο σε καθεστώς εγκατάλειψης».

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού:

Σήμερα, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 6:30 το πρωί, ξέσπασε πυρκαγιά στον ιστορικό χώρο του καφέ «Πευκώνας» των Αγίων Αναργύρων, η οποία κατέκαψε μέρος του κτιρίου και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Πρόκειται για έναν χώρο-τοπόσημο, συνδεδεμένο με την ιστορία και τη συλλογική μνήμη της πόλης μας, ο οποίος εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργός.

Παρά τις συνεχείς και επανειλημμένες παρεμβάσεις και τα αιτήματα του Δήμου προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ, (ο Δήμος έχει καταθέσει προτάσεις ακόμα και για απευθείας αγορά του χώρου), δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία θετική ανταπόκριση για την αξιοποίηση, την προστασία ή τουλάχιστον τη στοιχειώδη φύλαξη του χώρου.

Η αδράνεια αυτή, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας, οδήγησε δυστυχώς στο να παραμένει όλο αυτό το χρονικό διάστημα το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος του Πάρκου εκτεθειμένος με ευθύνη του ΤΕΘΑ, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη φύλαξη, την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό και την προστασία του χώρου. Το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης είναι η σημερινή καταστροφή.

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων- Καματερού δηλώνει ότι θα συνεχίσει με επιμονή να διεκδικεί την απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία. Είναι χρέος μας να αναπλάσουμε και να επαναφέρουμε τον «Πευκώνα» στη ζωή της πόλης, ως χώρο ανοιχτό, ζωντανό και δημιουργικό για όλους τους κατοίκους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις δυνάμεις της, οι οποίες έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία του Δήμου που συνέδραμαν στην επιχείρηση.

Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική για την αποτροπή μεγαλύτερης επέκτασης της πυρκαγιάς στην παρακείμενη πευκόφυτη έκταση.

Ο «Πευκώνας» ανήκει στη μνήμη και την καρδιά της πόλης μας. Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε ο χώρος να μην παραμείνει άλλο σε καθεστώς εγκατάλειψης, αλλά να αποδοθεί στους πολίτες των Αγίων Αναργύρων-Καματερού, όπως αξίζει στην ιστορία του και στην τοπική κοινωνία.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: