KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Meteoacharnes: Διαδοχικά τα κύματα της κακοκαιρίας. Ποιο φαίνεται ενισχυμένο από βροχές και Αττική. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

26/09/2025 11:54
4 '
Meteoacharnes: Διαδοχικά τα κύματα της κακοκαιρίας. Ποιο φαίνεται ενισχυμένο από βροχές και Αττική. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ARIS BANNERARIS BANNER
Όσο αφορά τις βροχοπτώσεις, εξακολουθεί να ισχύει το “κρατάμε μικρό καλάθι” για αυτό το μέτωπο κακοκαιρίας. Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη νύχτα, προς την Κυριακή στο Ν. Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Αχαρνές και πέριξ, ενδέχεται να έχουμε κάποιες βροχοπτώσεις, κυρίως…

Δε φαίνεται μόνο ένα επερχόμενο μέτωπο κακοκαιρίας, αυτό τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη. Ακολουθεί άλλο ένα στη μέση της πρώτης εβδομάδας του Οκτώβρη. Και αυτό δείχνει πιο σημαντικό για βροχές και καταιγίδες στην Αττική. Όσο για το πρώτο, αυτό της29ης Σεπτεμβρίου, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, θα απασχολήσει περισσότερο τα Ιόνια νησιά και κυρίως τη Ζάκυνθο, τη Δυτική Ελλάδα και αργότερα τη Νότιο Πελοπόννησο. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας, θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, οι πιθανές χαλαζοπτώσεις τοπικά, οι ενισχυμένοι Βοριάδες και φυσικά η πτώση της θερμοκρασίας.

Η χθεσινή μέγιστη θερμοκρασία. στον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών, ήταν στους 29,0 βαθμούς, από 29,8 βαθμούς προχθές. Σήμερα όπως αναμενόταν, ενισχύθηκαν οι Βορειοανατολικοί άνεμοι, που θα πνέουν μερικώς ενισχυμένοι μέχρι και το Σάββατο. Από την Κυριακή θα εξασθενήσουνΕνίσχυσή τους πρέπει να περιμένουμε εκ νέου, από την επόμενη Τετάρτη, μέχρι και το Σάββατο. Από σήμερα περιμένουμε σταδιακή πτώση στη θερμοκρασία και μέχρι τις 7 του μήνα, θα είμαστε κάτω από τη μέση θερμοκρασία για την εποχή, τουλάχιστον κατά 3 βαθμούς.

Έτσι σήμερα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 3 περίπου βαθμούς σε σχέση με χθες, ενώ από αύριο, η μεγίστη θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους 25 βαθμούς. Αντίστοιχα οι ελάχιστες θερμοκρασίες, θα πέσουν κάτω από τους 20 βαθμούς, τοπικά μέχρι τους 17.

Όσο αφορά τις βροχοπτώσεις, εξακολουθεί να ισχύει το κρατάμε μικρό καλάθι για αυτό το μέτωπο κακοκαιρίας. Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη νύχτα, προς την Κυριακή στο Ν. Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Αχαρνές και πέριξ, ενδέχεται να έχουμε κάποιες βροχοπτώσεις, κυρίως προς μεσημέρι της Δευτέρας. Και όπως φαίνεται, θα είναι ένα σύντομο πέρασμα.

Αν εστιάσουμε στο δεύτερο επερχόμενο μέτωπο κακοκαιρίας, με τα σημερινά τελευταία στοιχεία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως θα είναι πιο ενισχυμένο και με περισσότερη δυναμικήΑχαρνές και πέριξ, αναμένεται να μας προσεγγίσει από το πρωί της Παρασκευής 3 Οκτωβρίου. Σαφώς μεγαλύτερη φαίνεται να είναι και η χρονική περίοδος που θα μας επηρεάσει. Βέβαια η προγνωστικότητα μέχρι τότε είναι μικρή, αλλά το κρατάμε ως τάση.

Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα

Μικρή άνοδο σε σχέση με χθες, είχαν σήμερα το πρωί οι ρύποι, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Η άνοδος ήταν συνεχής από τις 21:00 χθες, μέχρι και σήμερα το πρωί. Στις 07:00 σήμερα το πρωί, τα μικροσωματίδια PM 2,5 ήταν 13,0 (9,4 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και η AQI (Air Quality Index=Δείκτης Ποιότητας Αέρα) ήταν 13,4 (14,7 χθες).

Η θερμοκρασία το Σάββατο στις Αχαρνές, θα κυμανθεί από 18 με 24 βαθμούς. Στο Ίλιον 19 με 25 βαθμούς. Στη Φυλή 17 με 24 βαθμούς. Μικρή πτώση την Κυριακή, ελαχιστότατη άνοδος τη Δευτέρα.

Οι άνεμοι το Σάββατο, θα πνέουν μερικώς ενισχυμένοι Βόρειοι, η ένταση των οποίων δεν θα ξεπερνά τα 5 μποφόρ. Εξασθενούν από την Κυριακή.

Φωτό: Οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Φωτό1: Τι λένε οι προγνωστικοί χάρτες για την πρώτη κακοκαιρία του Οκτωβρίου. Δείχνει εμάς να μας επηρεάσει πιο σημαντικά από την πρώτη.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής

https://www.meteoacharnes.gr

https://www.meteoacharnes.ελ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: